Ni Budva neće goniti Milenu Marović Bogdanović i njene koleginice

SDT ostavio mogućnost Opštini da u roku od 30 dana nakon što su tri bivše službenice oslobođene, samostalno pokrene krivični postupak

28491 pregleda 6 komentar(a)
Milena Marović Bogdanović i Svetozar Marović, Foto: Savo Prelevic
Milena Marović Bogdanović i Svetozar Marović, Foto: Savo Prelevic

Opština Budva neće krivično goniti tri bivše visoke funkcionerke - Milenu Marović Bogdanović, Snežanu Šćepanović Raičević i Danijelu Marotić, nakon što je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) donijelo naredbu kojom je obustavljena istraga protiv njih i ostavilo mogućnost lokalnoj upravi da to učini.

Marović Bogdanović je nekadašnja gradska menadžerka, Šćepanović- Raičević glavna administratorka, a Marotić bivša šefica kabineta u administraciji nekadašnjeg prvog čovjeka Budve, pokojnog Rajka Kuljače.

”Vijestima” je rečeno da administracija aktuelnog predsjednika Opštine Mila Božovića neće preduzeti krivično gonjenje pred Višim sudom u Podgorici podizanjem optužnice.

SDT, na čijem je čelu Vladimir Novović, Opštini je ostavilo mogućnost da u roku od 30 dana nakon što su njih tri oslobođene, samostalno pokrene krivični postupak pred Višim sudom.

Naredbu da se obustavlja istraga protiv kćerke šefa budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića, bivše glavne administratorke i šefice Kuljačinog kabineta, potpisuje državna tužiteljka Tanja Čolan- Deretić.

Kako je navedeno u obrazloženju u koje su “Vijesti” imale uvid, nijedna od njih ne može se dovesti u vezu sa Marovićevom kriminalnom organizacijom, čiji su članovi bili i Lazar Rađenović, a koja je u aferi TQ Plaza oštetila Opštinu Budva za gotovo 20 miliona eura.

Sporni Aneks III Ugovora, koji je aminovan na kolegijumu kod Kuljače 10. novembra 2010. i službena zabilješka koju su tada potpisali opštinski funkcioneri, bila je okidač za pokretanje istraga, a potom i hapšenja budvanskih funkcionera polovinom avgusta 2015.

Tada su uhapšene i tri funkcionerke, koje su provele 48 sati u betonjerci u Podgorici, ali ih je Viši sud pustio da se brane sa slobode.

Sedam godina nakon toga, na adresu Opštine Budva stigla je naredba da se obustavlja istraga protiv nekadašnjih funkcionerki iz vremena kada je gradom upravljala koalicija DPS-SDP.

Ključni iskaz da njih tri nijesu bile dio kriminalne grupe dao je svjedok saradnik - Rajko Kuljača. On je ustvrdio da one nijesu bile članovi kriminalne grupe i da u suštini nijesu znale o pribavljanju imovinske koristi za bilo koga.

”Sigurno je bilo u njihovom radu nesnalaženja, neznanja i slično, ali prema mom mišljenju ova lica nijesu imala namjeru da učine krivično djelo”, kazao je tada Kuljača pred istražiteljima SDT-a.

Spornom sastanku 10. novembra 2010. godine, Marović Bogdanović nije prisustvovala. Ona je u to vrijeme bila u Beogradu.

”U svom iskazu je navela da je poslove menadžera Opštine počela da obavlja krajem 2010. godine i sjeća se da je povodom zaklučenja Aneksa III Ugovora sačinjena službena zabilješka. U periodu kada je održan sastanak bila je u Beogradu i nije ni bila upoznata da se treba zaključiti Aneks III Ugovora, jer je poslove menadžera obavljala manje od mjesec dana. Kasnije se upoznala da je zaključen Aneks Ugovora, a kada joj je donijeta službena zabiješka o povratku iz Beograda, ona je potpisala. Dok je bila u Beogradu telefonom je zvala Snežana Šćepanović i sugerisala joj da ne potpisuje zabilješku, s obzirom da je na poslovima menadžera bila tek 20-ak dana. Rekla je da ako su svi potpisali službenu zabilješku, da će to i ona uraditi”, piše u obrazloženju naredbe.

Šćepanović Raičević, kako piše u dokumentu, takođe je negirala izvršenje krivičnog djela, jer u vrijeme kada je održan sastanak i napisana službena zabilješka nije ni bila imenovana za glavnu administratorku.

”Predsjednik Opštine Kuljača je 15. oktobra 2010. godine donio rješenje o njenom imenovanju za glavnog administratora. Ali to rješenje nije moglo proizvoditi pravno dejstvo sve dok Skupština opštine Budva nije dala saglasnost, a to je učinjeno 16. novembra iste godine. O Aneksu Ugovora upoznata je na sastanku 3. novembra kojem je prisustvovala na poziv Kuljače, a prisustvovala je da bi se upoznala prvenstveno sa svojim dužnostima na mjestu glavnog administratora. Na tom kolegijumu bili su dostavljeni aneksi I, II i III. Činjenica da je potpisala zapisnik sa kolegijuma, ali samo u svojstvu prisustva, a ne u svojstvu glavnog administratora. Navela je da kolegijumu nije prisustvovala Bogdanović Marović jer se nalazila van Budve, a da su njeno ime upisali kao lice koje je prisutno na šta je skrenula pažnju”, piše u obrazloženju SDT-a.

Danijela Marotić u svojoj odbrani, kako navode, kazala je da je u vrijeme potpisivanje službene zabilješke bila na radnom mjestu šefa kabineta predsjednika Opštine i da, imajući u vidu opis poslova i radnih zadataka, nije bila lice koje je moglo da donese neku odluku.

”Imajući u vidu prethodno navedeno, nema dokaza da su okrivljene Šćepanović Raičević, Marović Bogdanović i Marotić učinile predmetno krivično djelo. Šćepanović Raičević u kritično vrijeme nije imala svojstvo službenog lica u Opštini Budva. Sastanak na kojem je donijeta odluka o zaključenju Aneksa III Ugovora održan je 10. novembra 2010. godine, a Šćepanović Raičević na funkciju glavnog administratora stupila je 15. novembra te godine. Za okrivljene Marović Bogdanović i Marotić nema dokaza da su učinile krivično djelo, dodajući iskaz svjedoka saradnika da nijesu bile dio organizovane kriminalne grupe”.

Bonus video: