Zeković: Maraš ne posjeduje dozvole za pristup tajnim podacima

"Imajući u vidu činjenicu da se na današnjoj sjednici diskutuje i o nacionalnim prioritetima protiv teškog i organizovanog kriminala Maraš ne bi smjela da prisustvuje..."

5149 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Aktivista za ljudska prava i član Građanske inicijative 21. maj, Alesandar Saša Zeković, pozvao je predsjednika Vlade, koji je i predsjednik Vijeća za nacionalnu bezbjednost - Dritana Abazovića, da razmotri dalje angažovanje Jelene Maraš na poziciji sekretarke tog značajnog tijela koje vrši usmjeravanje i koordinaciju rada organa koji čine obavještajno bezbjednosni sektor.

Zeković u saopštenju dostavljenom Vijestima tvrdi da Maraš ne posjeduje dozvole za pristup tajnim podacima:

"Bez obzira da li se radi o kategoriji strogo tajno, tajno ili povjerljivo što je suštinski ograničava da obavlja ovu funkciju koja podrazumiujeva ne samo tehničku pripremu sjednica već i prisustvo i praćenje istih kao i obradu materijala iz bezbjednosno-obavještajne djelatnosti. Imajući u vidu činjenicu da se na današnjoj sjednici diskutuje i o nacionalnim prioritetima protiv teškog i organizovanog kriminala Maraš ne bi smjela da prisustvuje i da sjedi na sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost jer postoji realna pretpostavka da se pomenu i određeni podaci kojima ona nema pristup", saopštio je.

Zeković objašnjava da, ukoliko se pominje bilo koji tajni podatak, Maraš mora da napušti sjednicu.

"Cjelishodno je da se za sekretara ili sekretarku Vijeća imenuje osoba koja će zadovoljavati sve uslove neophodne za pristup tajnim podacima, koja je bez poslovnih ili ideoloških konekcija sa strukturama i pojedincima koji pripadaju i organizovanom kriminalu i koja se čvrsto drži bezbjednosne kulture", poručio je Zeković.

Bonus video: