Konjević: U performansima prilikom paljenja cigareta svega 10 odsto uništavano

Konjević kazao da je nezamislivo da o tome direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević ništa ne zna

54946 pregleda 107 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Boris Pejović
Raško Konjević, Foto: Boris Pejović

Potpredsjednik Vlade Raško Konjević kazao je da je od Specijalnog državnog tužilaštva i Agencije za nacionalnu bezbjednost dobio veoma značajne informacije, a to je da je u 'performansima Uprave prihoda i carina prilikom paljenja cigareta svega 10 odsto uništavano, a 90 odsto završavalo u švercerskim rukama".

Konjević je kazao da je nezamislivo da o tome direktor UPC Rade Milošević ništa ne zna o tome.

"Danas je valjda svakome jasno da Milošević nije mogao da uradi ništa bez znanja Dritana Abazovića. Sada je potuno jasno zašto je premijer pravosnažno osuđivanog Artana Kurtija htio da instalira u ANB-u", rekao je Konjević.

"Premijer je sve optužiovao sve pa i mene da sam politički pokrovitelj šverca cigareta. Rade Milošević nije moj partijski drug. Ohrabren sam sa onim što sa čuo od predstavnika institucija SDT-a i ANB-a. Dobio sam potvrdu da će ići do kraja", rekao je on.

Konjević je kazao da kao što to u životu biva, naglašavajući da ih je danas ministar finansija Aleksandar Damjanović informisao i kako je Milošević izabran na mjesto direktora Uprave prihoda i carina.

"Ovdje se radi o indiciji da je svega 10 odsto uništavano. Niko osim funkcionera URE nije mogao da prisustvuje spaljivanju tih cigareta. Danas su upravo ljudi iz URE sa jasnim kontaktima sa ljudima iz ključne organizovane kriminalne grupe. Premijer je imao kontakte sa ljudima iz te grupe", naveo je Konjević.

Da ne bi ostalo sve na nivou medija, poruka koju je želio na sjednici BOK-a koju je kao predsjednik zakazao za petak, on je želio da se instucionalno riješi.

"Na samom kraju sjednice Vijeća je da predloži moju smjenu sa mjesta predsjendika BOK-a. On je na to imao pravo. Indicije i sumnje SDT i druge instucije treba da izvedu do kraja", rekao je Konjević.

Raško Konjević
foto: Biljana Matijašević

Potpredsjednik Vlade nije želio da kaže ko je na sjednici iznio indiciju da je svega 10 odsto uništenih cigareta, koje su navodno sve spaljivane, zaista završilo u pećima tokom akcija UPC.

Konjević je kazao da je indikativno da su na medijskim perfomansima - spaljivanja cigareta prisustvovali samo funkcioneri URE.

"Ne optužujem nikoga, nisam ja Abazović, samo logiciram. Logiciram da je Milošević morao znati šta se dešava tokom akcija spaljivanja. Objektivna je odgovornost Miloševića, vjerovatno će on biti smijenjen na sjednici Vlade u četvrtak, jer Abazović sada želi da se oslobodi političkog tereta".

Konjević je naveo da premijer treba da objašnjava da li šef BOK-a koji se smjenjuje u trenutku ovakve afere, te da je njemu sve "sasvim svejedno".

"Ostajem član Vijeća za nacionalnu bezbjednost. Sada smo u situaciji da direktor UPC, a bogami i premijer treba da ovjasni da li je logično da tri puta predsjednik Vlade prisustvuje akcijama spaljivanja u kratko vrijeme. Ovo jasno ukazuje da je ovdje šira organizacija", kazao je Konjević.

Konjević je kazao da je od kako je imenovan za predsjednika BOK-a nije smatrao da je trebalo da se zakaže sjednica, ali privođenje direktora UPC oko ponoći je bio alarm da se BOK sastane.

Potpredsjednik Vlade nije imao konkretan odgovor ali je kazao da u političkoj ravni - postoje razlike, te da ne može da kaže da li postoje dvije struje u bezbjednosnom sektoru.

"Postoje političke razlike, a u posljednje dvije godine, nije postojao niko koga Milošević nije optužio za korupciju. Danas se u njegovoj Upravi dešava teško kriminal. Ovdje je premijer 10 puta javno optužio da sam politički zaštitnik šverca cigareta, ali kad kažete - držite lopova često se pretvori u svoju suprotnost", rekao je on.

Bonus video: