Profili hakovani, Tivćani nijesu širili mržnju za koju ih je Đurović prijavio

Duže od godinu dana policiji i Tužilaštvu trebalo da utvrdi da mladići koje je optužio lider Opštinskog odbora SDP-a nisu autori nacionalističkih ispada na društvenim mrežama

12683 pregleda 31 komentar(a)
Više državno tužilaštvo Podgorica, Foto: Luka Zeković
Više državno tužilaštvo Podgorica, Foto: Luka Zeković

Trinaest mjeseci nakon što je predsjednik Opštinskog odbora SDP Tivta Aleksandar Đurović protiv njih podnio prijavu tivatskoj policiji, Više državno tužilaštvo iz Podgorice utvrdilo je da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv dvojice Tivćana koje je Đurović označio kao navodne izazivače i podstrekače vjerske i nacionalne mržnje.

Nakon vještačenja stručnjaka Forenzičkog centra Uprave policije, utvrđeno je da mladi Tivćani koji su članovi porodica funkcionera građanske liste Narod pobjeđuje koja je konstituent aktuelne lokalne vlasti u Tivtu, ili su njeni simpatizeri, a koje je Đurović optužio da su navodno na društvenim mrežama u avgustu prošle godine pisali nacionalističke i šovinističke poruke, to nisu radili već da je riječ o hakovanju njihovih profila od još nepoznatih počinilaca.

To su mladići koje je lider tivatske SDP prijavio, tvrdili od samog početka.

”Obavještavamo vas da je ovaj tužilac, nakon ocjene spisa predmeta Uprave policije - OB Tivat, Stanica kriminalističke policije, formiranog povodom prijave Đurović Aleksandra podnijete dana 23. 8. 2021. a u vezi objava na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter, utvrdio da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv Igora Samardžića i Sloba Risančića zbog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz člana 370 Krivičnog zakonika Crne Gore, kao ni bilo kojeg drugog krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”, piše u zvaničnom odgovoru na zahtjev za dostavljenje informacija u postupku, a koji je državna tužiteljka Tanja Božović dostavila porodicama prijavljenih mladića.

Istražni i organi gonjenja međutim, ni nakon 13 mjeseci još nisu utvrdili ko su pravi autori tih poruka i koja je u svemu tome uloga Aleksandra Đurovića i istaknutog člana SDP Tivta Igora Jovovića koji je, navodno, bio taj koji je Đuroviću skrenuo pažnju na sporne sadržaje na društvenim mrežama i motivisao podnošenje prijava.

Tivatskoj policije je krajem avgusta prošle godine, u susret najavljenom ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju 5. septembra, podneseno je više prijava građana u vezi s navodnim nacionalističkim ispadima pojedinaca iz tog grada na društvenim mrežama, odnosno tvrdnji tih građana da su navodno žrtve sajber kriminala.

Tužilaštvo je od toga istragu pokrenulo samo po prijavi koju je OB Tivat 23. avgusta protiv Samardžića i Risančića podnio Đurović.

Slobodan Risančić (20), inače je sina Dejana Risančića, jednog od odbornika građanske liste Narod pobjeđuje, a koja je okosnica aktuelne lokalne vlasti kojoj je Đurovićeva SDP, neposredno pred ustoličenje Joanikija lani iznenada uskratila podršku koju im je do tada davala u Skupštini opštine. To je, uz višemjesečni bojkot rada lokalnog parlamenta SDP i opozicionih DPS, SD i HGI, dovelo do raspuštanja SO Tivat, uvođenja Odbora povjerenika i raspisivanjaja vanrenih lokalnih izbora.

U prijavi Đurović je Samardžića i Risančića označio kao autore spornih poruka na društvenim mrežama.

Dva mladića su po Đuroviću, komentarišući tada aktuelna politička dešavanja i prijetnje dijela javnosti da neće dozvoliti ustoličenje napisali: “Nema tu tolerancije i tih sr*nja 5-oga ulazimo mi Tivćani na CT ka Ratko 95-te u Srebrenicu”.

Risančić je negirao da je on na Fejsbuku napisao spornu poruku, a njegov otac Dejan saopštio je da se njegovom sinu podmeće, nakon čega je istog dana kada se za ovo saznalo, sinov mobilni telefon i sve druge infromatičke uređaje u kući, stariji Risančić samoinicijativno predao policiji i zahtijevao da oni budu pregledani od forenzičara i informatičkih stručnjaka kako bi se utvrdilo da li su sa njih pisane sporne objave.

Dejan Risančić je tada javno pozvao nadležne državne organe da odrade svoj posao i što prije utvrde istinu, naglašavajući da se zbog toga što se desilo, njegovoj porodici prijeti.

Incident sa navodnim nacionalističkim i huškačkim objavama sina odbornika članice lokalne vladajuće koalicije, izazvalo je odmah lavinu napada opozicije predvođene DPS-om na lokalnu vlast Tivta.

Narednih dana, sve do ustoličenja mitroplita Joanikija uslijedilo je i “otkrivanje” i često javno publikovanje još sličnih spornih, šovinističkih, uvredljivih ili nacionalističkih poruka i poziva, a koje su navodno na društvenim mrežama širili još neki mlađi simpatizeri ili članovi liste Narod pobjeđuje, ali i članovi šire familije nekih od najviših funkcionera lokalne vlasti u Tivtu.

Svi oni negirali su da su to uradili i svi su protiv N.N. izvršilaca, tivatskoj policiji podnijeli prijave, tvrdeći da je riječ o falsifikatima i produktu hakerskih napada na njihove profile na tim mrežama.

Đurović ćuti, Jovoviću kriv loš rad tužilaštva

Predsjednik OO SDP Tivta Aleksandar Đurović nije juče odgovarao na telefonske pozive i poruke novinara “Vijesti” u kojima je tražen njegov komentar povodom ovakvog epiloga prijave koju je on lani podnio protiv dvojice sugrađana.

Igor Jovović koji je navodno, glavni inicijator Đurovićevog prijavljivanja Samardžića i Risančića tivatskoj policiji, a koji je tada i sam davao izjavu pred inspektorima tim povodom, izrazio je razočarenje takvim stavom Tužilaštva.

”Odgovor Tužilaštva je još jedan dokaz da traljavo i neodgovorno obavljaju svoj posao, kao što smo uostalom, i navikli tokom prethodnih decenija. Iz dopisa VDT-a reklo bi se da tužilaštvo nakon pregleda spisa policije, nije učinilo ništa da utvrdi kako su nastali i da li su originalni navedeni komentari. Iako postoje metode kojima se može utvrditi da li je neko stvarno to pisao ili je hakovan, tužilac izgleda opet nije imao vremena da se miješa u svoj posao. Jer, ukoliko je neko uistinu hakovan kao što je navodio i sa njegovog profila upućene ovako gnusne prijetnje, onda je i to ozbiljno krivično djelo”, kazao je Jovović.

On je poručio da se, nevezano za ovaj konkretni slučaj, “u dužem periodu naše društvo nalazi pod tenzijama koje stvaraju desničarske klerikalne, a pod plaštom humanitarnog rada ekstremističke organizacije”.

”I dalje u našoj multietničkoj sredini, od strane pripadnika takvih organizacija osviću nacionalistički transparenti koje uznemiruju naše sugrađane”, zaključio je on.

Jovović je inače, u međuvremenu kao predstavnik SDP, postao član drugog po redu Odbora povjerenika koje je Vlada Dritana Abazovića ljetos imenovala. Jovović koji je svojevremeno bio visoki funkcioner Demosa, promijenio je partijski dres prije nekoliko godina, prešavši u SDP.

Risančić: Porodica mi je prošla kroz pakao, krivično ću ga goniti

Funkcioner liste Narod pobjeđuje Dejan Risančić, otac Slobodana Risančića, “Vijestima” je juče kazao da je angažovao advokata i da će njegov sin zajedno sa Igorom Samardžićem, sada podnijeti krivičnu prijavu protiv Aleksandra Đurovića.

”Zbog, kako se nakon detaljne forenzičke istrage i stava VDT-a, pokazalo lažnog prijavljivanja mog sina od strane Đurovića, moja porodica je proteklih više od godinu dana, prolazila pravi pakao jer smo bez ikakve naše krivice, bili žigosani kao navodni nacionalisti, šovinisti i mrzitelji svih koji nisu Srbi. Prijetili su nam, vrijeđani smo i doživljavali smo svakakve pritiske samo zbog nečije bolesne potrebe da preko leđa mog djeteta koje nije ništa loše uradilo, pokuša zgrnuti jeftine politikantske poene. Sad kada je Tužilaštvo i zvanično odbacilo ta podmetanja, podnijećemo krivičnu prijavu protiv Aleksandra Đurovića za isto djelo za koje je on optužio mog sina i njegovog prijatelja - izazivanje nacionalne, rasne i mržnje na vjerskoj osnovi, pa neka se onda on objašnjava sa policijom i Tužilaštvom što je i kako u ovome radio, te koja je uloga Jovovića u cijeloj toj priči”, kazao je Dejan Risančić.

Bonus video: