Istraga o švercu cigareta i politička prepucavanja: Ko je skrenuo s puta

Iako se jedan od kamiona pun paketa cigareta izgubio sa planirane rute ka Nikšiću, niko od odgovornih iz pratnje vozila nije alarmirao policiju, tvrde izvori Vijesti

53427 pregleda 86 komentar(a)
Ponosan što je ova Vlada otvorila pitanje šverca: Abazovi, Foto: Boris Pejović
Ponosan što je ova Vlada otvorila pitanje šverca: Abazovi, Foto: Boris Pejović

Nakon što je konvoj od dva kamiona punih paketa cigareta u pratnji vozila sa članovima Komisije za uništavanje i vođe mobilne grupe za sprečavanje krijumčarenja u subotu ujutro krenuo od skladišta “Zetatransa” u Podgorici ka Nikšiću - osumnjičeni vozač i vlasnik firme “Brnović Trans” Dalibor Brnović skrenuo je sa planirane rute, odnosno sa magistrale ka Novom selu.

Podaci SDT-a govore da je osumnjičeni vozač parkirao kamion u jedan od magacina u Novom Selu, a garnitura službenika Uprave prihoda i carina sa drugim kamionom nastavili su put ka spalionici firme “M construction”...

Iako na odredište dolaze bez kamiona i tovara, za čije - čuvanje, transport i uništavanje su bili određeni kao odgovorna službena lica u Upravi prihoda i carina, niko od njih ne alarmira Upravu policije: da im je ispred očiju ukraden kontingent cigareta vrijednih gotovo milion eura.

Narednog dana, poslije više od 30 sati potrage, policija je pronašla kamion sa cigaretama u naselju Velje brdo, gdje se nalazi sjedište firme “Brnović trans”.

SDT je utvrdio da nestali kamion u subotu nije bio pod pratnjom službenika Uprave policije, iako su članovi Komisije za uništenje UPC morali da zatraže njihovu asistenciju tokom transporta od skladišta do Nikšića.

Direktor UPC Rade Milošević tokom saslušanja u svojstvu građanina inspektorima Specijalnog policijskog odjeljenja u noći između subote i nedjelje kazao je da je tek u subotu oko 19 časova obaviješten da je kamion pun cigareta nestao ali nije imao odgovore kako je moguće da je u pratnji službenika UPC izgubljen vrijedan tovar...

Tri prevoznika, tri šporeta

Službenici SPO po nalogu SDT-a utvrdili su da je Uprava prihoda i carina, za vrijeme mandata Miloševića, organizovala tri puta spaljivanje paketa cigareta, koje je vlasnik firme - 22. februara ove godine predao Carinarnici Bar sa pojašnjenjem da “akcizna roba predugo stoji u Luci Bar, da je oštećena i ne može da nađe kupca”...

U prvom dopisu ta firma odrekla se 1.382 paketa, a početkom aprila podnijeli su zahtjev za uništenje, pod carinskim nadzorom, dodatne količine od 3.881 paketa cigareta.

Svako spaljivanje rađeno je na različitim lokacijama, a robu iz skladišta “Zetatransa” ka Nikšiću svaki put vozile su različite firme za prevoz tereta.

Za SDT je veoma zanimljivo da otkrije ko je sve u UPC birao na kojim se lokacijama pale cigarete, ko je i na osnovu kojih preporuka sklapao ugovore sa tim firmama u kojima je država organizovala uništavanje oduzetih cigareta ali i ko je birao prevoznike...

U Upravi prihoda i carina, u vrijeme dok je v.d. direktora bila Milena Petričević, uništena je prva tura od 1.382 paketa cigareta i to 21. aprila 2022. godine u krugu fabrike “MI RAI” u Nikšiću. Transport cigareta od Bara do Nikšića tada su pratile patrole UP na relaciji od Slobodne zone Bar do Nikšića, a o tome uredno postoji otpremnica i Zapisnik o uništenju robe.

Dolaskom Miloševića na čelo UPC, 27. aprila pve godine, donio je odluku da promjeni članove Komisije za uništenje cigareta koji su bili zaduženi da nadziru čuvanje, transport i spaljivanje preostalih 3.881 paketa, koje su vlasnici odobrili da država pod nadzorom spali.

Prva tura, pod nadzorom Komisije čiji je šef bio osumnjičeni Elvir Adrović, uništena je u fabrici “Mi RAI” 30. juna ove godine kada su prema zvaničnim podacima UPC, navodno, spaljena 1.294 paketa cigareta.

UPC je 17. avgusta u krugu firme “Javorak MB”, navodno, spalila oko 1.000 paketa cigareta, koje su bile skladištene u magacinu “Montenegrobonus” u Slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar.

Posljednja akcija uništenja organizovana je 29. septembra u krugu firme “M construction”, a taj posao je navodno trajao tri dana.

Sjednica Vijeća

Nakon jučerašnje sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost, nastavljen je oštar politički obračun između premijera Dritana Abazovića i potpredsjednika Vlade Raška Konjevića.

”Rat” između njih zapravo je počeo u Skupštini Crne Gore, nakon što je Abazović optužio Konjevića i poslanika DPS-a Predraga Boškovića - da su dio plana koji Crnu Goru gura u destabilizaciju, a sve zbog zapljena cigareta u Luci Bar. Tada je njih doveo u vezi sa bivšim visokim funkcionerima Uprave policije, Specijalnog državnog tužilašva i građevinskom kompanijom Bemaks.

Predsjednik Vlade sazvao je prekjuče sjednicu tog tijela, kojoj su osim članova prisustvovali i vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke Maja Jovanović i glavni specijalni tužilac Vladimir Novović.

Prema saznanjima Vijesti, na sjednici Vijeća dominantno je razgovarano o švercu cigareta u posljednjoj deceniji - u tom kontekstu pominjani su i neki bivši šefovi Uprave carina.

Abazović je kasnije, pred novinarima rekao da je ključna tema sastanka bila krijumčarenje duvanskih proizvoda, naglašavajući da je nestanak kamiona cigareta samo “vrh ledenog brijega”.

Kazao je da je stav Vijeća da se pruži puna podrška Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) i policiji na otkrivanju cijele mreže šverca cigareta u Crnoj Gori.

Rekao je da će morati da odgovaraju svi pojedinci za koje se utvrdi da su krivi, ali da će Vlada istovremeno zaštititi integritet svake državne institucije i da ne dozvoljava da se minimizira sve što je do sada učinjeno u borbi protiv šverca: “Znamo kakav je ukupni ambijent u Crnoj Gori, ali nećemo dozvoliti da se minimizira ono što je do sada urađeno u suzbijanju šverca. Ponosan sam što je ova Vlada otvorila ovo pitanje, šverc koji je postojao decenijama ja vam kažem da više neće biti, makar ne u mjeri kao do sada”.

Abazović je konstatovao da oni koji su platili cigarete koje država oduzela u Luci Bar, ne prezaju i oblijeću oko tih paketa “kao narkomani”, kako bi došli do te robe.

”Logično je da sad traže slabe karike u Uprave prihoda i carina ili na drugim mjestima, kako bi došli makar do dijela robe koju su platili”, kazao je Abazović.

Naglasio je da će pokušati da sa međunarodnim partnerima nađu način da se ta roba bezbjedno uništi.

Predsjednik i potpredsjednik

Abazović je novinarima rekao da mu ni nakon sjednice Vijeća nije jasnije - šta se desilo sa kamionom cigareta koji je nestao.

On je objasnio da država trenutno čuva 48.000 paketa oduzetih cigareta, ta roba za sada nije spaljivana...

Ponovio je da je tema šverca cigareta sada dominantna, ali da to njemu odgovara: “Radujem se da što se sve ovo dešava. Nisam pominjao kolegu Miloševića kada sam dostavio dokumentaciju o švercu cigareta u SDT-u. Što god bila moja saznanja oko toga, ja ću ih podijeliti”.

”Cilj DPS-SDP i cijele Bemaks koalicije je da se na onom potezu gdje smo ih potpuno demaskirali 19. avgusta, da oni tu istu stvar sada pokušavaju da nama prebace na teret”, rekao je Abazović.

U obraćanju novinarima, Konjević je kazao od SDT-a i Agencije za nacionalnu bezbjednost dobio veoma značajne informacije - da je u “performansima Uprave prihoda i carina prilikom paljenja cigareta, svega 10 odsto uništavano, a 90 odsto završavalo u švercerskim rukama”.

Uništavano svega 10 odsto cigareta: Konjević
Uništavano svega 10 odsto cigareta: Konjević foto: Boris Pejović

Konjević je kazao da je nezamislivo da direktor UPC o tome ništa ne zna.

”Danas je valjda svakome jasno da Milošević nije mogao da uradi ništa bez znanja Dritana Abazovića. Sada je potuno jasno zašto je premijer pravosnažno osuđivanog Artana Kurtija htio da instalira u ANB-u... Premijer je optuživao sve pa i mene da sam politički pokrovitelj šverca cigareta. Rade Milošević nije moj partijski drug. Ohrabren sam sa onim što sam čuo od predstavnika institucija SDT-a i ANB-a. Dobio sam potvrdu da će ići do kraja”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar odbrane.

On, međutim, nije želio da kaže ko je na sjednici Vijeća saopštio indiciju - da je uništenih cigareta svega 10 odsto...

Konjević je kazao da je indikativno da su na medijskim perfomansima spaljivanja cigareta, prisustvovali samo funkcioneri URE.

”Ne optužujem nikoga, nisam ja Abazović, samo logiciram. Logiciram da je Milošević morao znati šta se dešava tokom akcija spaljivanja. Objektivna je odgovornost Miloševića, vjerovatno će on biti smijenjen na sjednici Vlade u četvrtak, jer Abazović sada želi da se oslobodi političkog tereta”. Mene je optužio da sam politički zaštitnik šverca cigareta, ali kad kažete - držite lopova često se to pretvori u svoju suprotnost”, rekao je on.

Abazović smijenio Konjevića sa mjesta šefa BOK-a

Premijer Dritan Abazović smijenio je Konjevića sa mjesta prvog čovjeka Biroa za operativnu koordinaciju (BOK).

Obrazlažući tu odluku, prvi čovjek Vlade kazao je da je ministar odbrane za petak zakazao sjednicu Biroa za operativnu koordinaciju, odnosno 10 dana pred izbore.

To je ocijenio neprimjerenim.

”Cilj DPS-SDP i cijele Bemaks koalicije je da se na onom potezu gdje smo ih potpuno demaskirali 19. avgusta, da oni tu istu stvar sada pokušavaju da nama prebace na teret”, rekao je Abazović.

Naveo je i da su se članovi Vijeća za nacionalnu bezbjednost na jučerašnjoj sjednici različito izjasnili o smjeni Konjevića.

Konjević je, međutim, rekao da je premijer taj koji treba da objašnjava da li se šef BOK-a smjenjuje u trenutku “ovakve afere”, naglašavajući da je njemu svejedno.

”Ostajem član Vijeća za nacionalnu bezbjednost. Sada smo u situaciji da direktor UPC, a bogami i premijer treba da objasni da li je logično da tri puta predsjednik Vlade prisustvuje akcijama spaljivanja u kratko vrijeme. Ovo jasno ukazuje da je ovdje šira organizacija”, kazao je Konjević.

On je rekao da, od kako je imenovan za predsjednika BOK-a, nije smatrao potrebnim da se zakaže sjednica tog tijela, ali da je sve promijenilo privođenje direktora UPC oko ponoći...

Potpredsjednik Vlade rekao je da ne može da kaže da li postoje dvije struje u bezbjednosnom sektoru.

”Postoje političke razlike, a u posljednje dvije godine, nije postojao niko koga Milošević nije optužio za korupciju. Danas se u njegovoj Upravi dešava teški kriminal”.

Smjenjuju Miloševića

Vlada će navjerovatnije smijeniti direktora Uprave prihoda i carina Rada Miloševića, koji je u svojstvu građanina saslušan u subotu veče, u sklopu istrage o švercu cigareta, saznaju Vijesti.

Nakon šest sati provedenih u policiji Milošević je saopštio da podržava akciju SDT-a i Uprave policije, poručivši da je u zajedničkom interesu da se rasvijetle potencijalne nezakonitosti.

Abazović je juče novinarima kazao da nije tačno da je od njega bilo ko tražio smjenu Miloševića.

”Čuo sam se sa Miloševićem, čuo njegovu verziju događaja. Da li tu ima nešto drugo, to treba da istraže nadležni organi. Obavićemo još jedan razgovor”, rekao je.

Dodao je da bi bio jako neprijatno iznenađen ako se utvrdi da je Milošević napravio neku vrstu propusta.

Upitan da li Milošević ima makar funkcionalnu odgovornost i da li zbog toga treba da bude smijenjen, Abazović je kazao da je saglasan da njegov partijski kolega (URA) svakako ima tu vrstu odgovornosti. Najavio je da će “već danas” vjerovatno obaviti novi razgovor sa njim.

Smjenu Miloševića juče je pomenuo i Konjević.

I on je na na konfrenciji za medije rekao da smatra da Milošević ima objektivnu odgovornost za nestanak cigareta.

”Zbog čega čega će vjerovatno biti smijenjen na sjedici Vlade u četvrtak, jer Abazović želi da se oslobodi političkog tereta koji mu sada Milošević predstavlja”, rekao je Konjević. Konstatovao je da je bolje da Milošević sam podnese ostavku.

Bonus video: