Tiganj osuđen na 45 dana zatvora

Viši sud prihvatio sporazum o priznanju krivice

13539 pregleda 3 komentar(a)
U izrečenu kaznu uračunato mjesec dana provedenih u pritvoru, Foto: Shutterstock
U izrečenu kaznu uračunato mjesec dana provedenih u pritvoru, Foto: Shutterstock

Viši sud u Bijelom Polju sporazumno je osudio dvadesetogodišnjeg Harisa Tiganja iz Berana na 45 dana zbog nanošenja lake tjelesne povrede Nikoli Lekiću.

Tiganj je 30. aprila učestvovao u tuči zajedno sa Bogdanom Dabetićem, koji je navodno pokušao da ubije Lekića i Dragoslava Kosku i doveo u opasnost život Save Koraća.

Više državno tužilaštvo dostavilo je sudu zapisnik o priznanju krivice zaključen između državnog tužioca Slavenka Smolovića i okrivljenog Tiganja, radi donošenja odluke povodom zaključenog sporazuma.

Prema optužnici, Tiganj je 30. aprila ove godine u mjestu Trepča u Andrijevici, lako tjelesno povrijedio Nikolu Lekića, koji se tukao sa Dabetićem.

On je rukohvatom pištolja, koji je ispao iz ruku Dabetića, dva puta udario Lekića u predjelu glave i nanio mu laku tjelesnu povredu.

Sud je, kazao je sudija Dragan Mrdak u obrazloženju, ocijenio da je sporazum prihvatljiv s obzirom na to da je okrivljeni “mlađe punoljetno neosuđivano lice, lošeg imovnog stanja, pa je u nedostatku težih okolnosti istog osudio na 45 dana zatvora”.

”Sud je stanovišta da će se ovom kaznom postići svrha kažnjavanja i dovoljno uticati na okrivljenog da ubuduće ne vrši ova i slična djela i da će se prema okrivljenom ostvariti ciljevi specijalne prevencije a takođe i uticati na ostale potencijalne učinioce da ne čine slična krivična djela, kao i ciljevi generalne prevencije. U izrečenu kaznu mu je uračunato mjesec dana provedenih u pritvoru”, kazao je sudija Mrdak.

Sud je prilikom odmjeravanja paušalnog iznosa kod tog suda od 50 eura imao u vidu slabo imovno stanje i dužinu trajanja postupka, a ostali troškovi se odnose na branioca po službenoj dužnosti u iznosu od 1.089 eura kao i troškove vještaka medicinske struke u iznosu od 82,50 eura.

Istovremeno, Lekić je upućen na parnični postupak.

Dabetića terete da je nakon tuče i rasprave u pravcu oštećenih ispalio više projektila, od kojih je jedan pogodio Lekića u predjelu lijevog stopala, a rikošet Koraća.

Suđenje Dabetiću zakazano je za 18. oktobar.

.

Bonus video: