kontroverzni objekti na “pjeni od mora”

Kod tužioca gradnja Medenice i Arsića

Specijalno policijsko odjeljenje izuzelo dodatnu dokumentaciju iz Opštine Tivat vezanu za sina i kuma bivše predsjednice Vrhovnog suda

56204 pregleda 10 komentar(a)
Provjeravaju činjenje sina i kuma bivše predsjednice Vrhovnog suda: Medenica, Foto: Boris Pejović
Provjeravaju činjenje sina i kuma bivše predsjednice Vrhovnog suda: Medenica, Foto: Boris Pejović

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) koje djeluje pri Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) boravili su juče u Opštini Tivat i izuzeli dokumentaciju lokalne uprave koja se odnosi na gradnju luksuznih vila u naselju Krašići, a čiji su investitori Miloš Medenica, sin uhapšene bivše predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice i njegov poslovni partner i kum Vesne Medenice, tivatski biznismen Rado Gago Arsić.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, izuzeta je dokumentacija koja se odnosi na izgradnju tih kontroverznih objekata na “pjeni od mora”, a koja datira još od 2011. godine i koju je Medenici i Arsiću izdavala tadašnja gradska DPS-SDP vlast Tivta sa gradonačelnikom Draganom Kankarašem (DPS) na čelu.

Luksuzne vile Medenice i Arsića tu su sagrađene uz prekoračenje gabarita iz građevinske dozvole. Njih dvojica kao investitori su početkom 2020. godine, prema nalazu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), tada su izvršili i djelimičnu uzurpaciju obližnjih parcela u državnom, odnosno vlasništvu Opštine Tivat.

MANS je u aprilu 2020. podnio Višem državnom tužilaštvu u Podgorici krivičnu prijavu protiv Medenice i Arsića, zbog sumnje da su uzurpirali dio državne svojine u Krašićima i nelegalno gradili. Mještani Krašiča prethodno su inspekciji prijavili da je jedan od dva završena segmenta prve faze novog lungo mare šetališta u tom mjestu, u dužini od tridesetak metara, bukvalno odsječen i oduzet Opštini Tivat kao investitoru tog javnog komunalnog objekta i građanima kao njegovim korisnicima.

Radnici su naime, na obali ispod dvije velike “turističke vile” Medenice i Arsića, tada sazidali dva ogradna zida od betonskih blokova i na taj način presjekli novo šetalište. Zidovi su bili podignuti na katastarskoj parceli koja je u vlasništvu države, odnosno Opštine Tivat, ispod dviju vila u izgradnji na parcelama u vlasništvu Medenice i Arsića.

Jedan od zidova kojima je bilo ograđeno i prekinuto javno šetalište u izgradnji, prema evidenciji MANS-a, dijelom se nalazio i na parceli 7/8 koja je u vlasništvu Arsića.

Ograđeno i prekinuto šetalište ispred vila Medenice i Arsića
Ograđeno i prekinuto šetalište ispred vila Medenice i Arsićafoto: MANS

Zbog toga je ta NVO protiv Mednice i Arsića podnijela krivičnu prijavu, optužujući ih da su počinili krivilčna djela - protivpravno zauzimanje zemljišta i građenje objekta bez prijave i dokumentacije za građenje, ali to nije rezultairalo procersuiranjem sina tadašnje predsjednice Vrhovnog suda i njenog kuma, DPS-u bliskog tivatskog biznismena.

Urbanističko-građevinska inspekcija tadašnjeg Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT), početkom juna 2020. srušila je bespravno izgrađene zidove na trasi javnog šetališta. MORT kojim je tada rukovodio premijer Duško Marković (DPS) prethodno je odbio zahtjev za slobodan pristup informacijama MANS-u koji je u junu 2020. tražio na uvid sva riješenja inspekcije vezanih za divlju gradnju na obali mora u Krašićima, na državnim parcelama ispred vila Medenice i Arsića.

MORT je u rješenju o odbijanju zahtjeva MANS-a naveo da bi “objelodanjivanje tražene informacije značajno ugrozilo interes vršenja službene dužnosti ovog Ministarstva, a samim tim i dalje planiranje i vršenja inspekcijskog nadzora”.

U međuvremenu, Miloš Medenica i njegova majka Vesna su uhapšeni u maju, odnosno aprilu ove godine zbog sumnje da su pripadnici organizovane kriminlne grupe koja se bavita trgovinom drogom, odnosno za saučesništvo i protivzakonit uticaj u slučaju bivše prve dame crnogorskog pravosuđa.

Za sada nije poznato da li je jučerašnja akcija SPO i prikupljanje dokumentacije u vezi sa Medeničinom i Arsićevom kontroverznom gradnjom u Krašćima preduzeta u sklopu te ili eventulano neke druge istrage protiv Medenice i povezanih osoba, odnosno (ne)reagovanja države i njenih institucija na bespravne graditeljske poduhvate na obali tog dijela Tivatskog zaliva.

SDT pita i za gradski stadion

SPO je, kako nezvanično sazanju “Vijesti” juče iz Opštine Tivat po nalogu SDT-a, izuzeo i dokumentaciju za još jedan slučaj čiji je akter Rado Arsić - poslovanje Fudbalskog kluba “Arsenal”, u vrijeme dok je taj biznismen bio na čelu Upravnog odbora kluba koji je u vlasništvu Opštine Tivat, odnosno, Arsićevo i djelovanje tadašnjeg predsjednika tivatske Opštine Siniše Kusovca vezano za postupanje sa dijelom imovine Opštine koju je koristio taj FK.

Revizija poslovanja kluba, koju je po nalogu aktuelnog tivatskog gradonačelnika Željka Komnenovila (NP) obavljena u novembru prošle ghodine od opštinske Službe interne revizije, utvrdila je postojanje brojnih nezakonitosti u poslovanju FK dok je na njegovom čelu bio Arsić, kao i sumnjivo trošenje desetina hiljada eura gradskog novca koji je klubu, mimo zvaničnih konkursa, prebacivao Kusovac.

Revizija kojojm je rukovodila bila Jela Mrdak, pored ostaloga, konstatova je i da je UO Arsenala na čijem je čelu u tom momentu bio Kusovac, nezakonito izdavala imovinu Opštine - ogradni zid oko fudbalskog stadiona u gradskom parku.

Utvrđeno je da Kusovac neposredno prije dolaska Arsića na čelo kluba, jednostrano raskinuo saradnju FK sa Porto Montenegrom koji je, u zamjenu za brendiranje ogradnog zida oko stadiona svojim bojama i bez ispisivanja logoa te firme ili postavljanja bilo kakvih reklama na zidu koji je u kontakt zoni naselja Porto Montenegro, mjesečno klubu uplaćivao čak 12.000 eura.

UO Arsenala je potom 15.juna 2018. sklopio ugovor sa firmom “Mediativa” iz Tivta kojoj je dao u zakup ogradni zid gradskog stadiona za postavljenje reklamnih panoa na period od jedne godine i to po cijeni koja je 36 puta manja od one koju je klubu prethodno plaćao Porto Montenegro.

Ogradni zid oko gradskog fudbalskog stadiona “Mediativi” je, naime, ustupljen za kiriju od samo 333 eura sa PDV-om mjesečno, a onda ga je ta firma po mnogo većim cijenama, parcijalno izdavala za postavljenje reklama raznim drugim privrednim subjektima.

”FK Arsenal nije imao pravni osnov da sklapa ugovor o izdavanju zida jer nije imao saglasnost Opštine za ovaj pravni posao.