I neko iz policije uključen u šverc?

Tokom transporta cigareta od skladišta “Zetatransa” do Nikšića, smjenjivale se tri policijske patrole, ali niko od službenika UP nije prijavio nadređenima da se nešto sumnjivo događa. Milutin Pejović i Dalibor Brnović juče poslati u pritvor do 30 dana, zbog mogućeg uticaja na svjedoke

63351 pregleda 40 komentar(a)
Cigarete u Slobodnoj zoni Luke Bar, Foto: Vlada/Rade Koprivica
Cigarete u Slobodnoj zoni Luke Bar, Foto: Vlada/Rade Koprivica
Ažurirano: 06.10.2022. 09:23h

Tokom transporta cigareta od skladišta “Zetatransa” do Nikšića u subotu su se smjenjivale čak tri policijske patrole - Podgorice, Danilovgrada i Nikšića, ali niko od službenika UP nije prijavio nadređenim da se nešto sumnjivo događa i da na odredište nije stigao jedan od kamiona iz konvoja, rečeno je nezvanično Vijestima.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) provjerava ko je iz Uprave prihoda i carina i od koga u sistemu Uprave policije zvanično tražio asistenciju patrola policije tokom transporta cigareta, koje je trebalo da se za vikend dovezu u Nikšić na uništavanje pod carinskim nadzorom.

Tokom krivične istrage, tvrde upućeni, biće zanimljivo da se otkrije da li je neko i u sistemu Uprave policije možda štitio nelegalni posao ili po nečijem naređenju žmurio na nestajanje tovara vrijednog gotovo milion eura.

Prema nezvaničnim podacima Vijesti, UP su iz Uprave prihoda i carina prijavili da im je potrebna asistencija/pratnja samo za jedan kamion.

Tako da su policajci iz patrola potvrdili da su pratili taj kamion i da je on uredno stigao u Nikšić na spaljivanje.

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja po nalogu SDT-a uhapsili su načelnika Odjeljenja za sprečavanje krijumčarenja i koordinatora za analizu rizika i obavještajni rad u Upravi prihoda i carina Željka Ivanovića, kojem se na teret stavlja krivično djelo - stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja i primanje mita.

Zbog istih krivičnih djela uhapšeni su i članovi Komisije za uništavanje oduzetih cigareta Uprave prihoda i carina - Radivoje Vujačić, Mihailo Saveljić i Nebojša Adamović.

Osumnjičeni će biti privedeni na saslušanje u zgradu SDT-a kod tužioca Jovana Vukotića.

Po nalogu SDT-a, zbog sumnje da su dio kriminalne organizacije, pritvor do 72 sata određen je predsjedniku Komisije za uništavanje oduzetih cigareta Elviru Adroviću. Nakon isteka pritvora, Adrović je pušten jer je tužilac je procijenio da je od Adrovića prikupio dovoljno iskaza, te da nije potrebno da dostavlja predlog za određivanje pritvora sudiji za istragu Višeg suda.

Povezani članci

06. Oktobar 2022.

Adrović pušten iz pritvora

U pritvor do 30 dana, odlukom sudije za istragu podgoričkog Višeg suda, juče su poslati šef mobilnog tima za suzbijanje krijumčarenja Uprave prihoda i carina Milutin Pejović i vozač kamiona Dalibor Brnović.

Pejoviću se na teret stavlja da je počinio krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo primanje mita i zloupotreba službenog položaja, a Brnoviću - stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog putem pomaganja.

Sudija Dragoje Jović pritvor im je odredio zbog mogućeg uticaja na svjedoke.

SDT nastavlja izviđaj u predmetu, a nezvanično je saopšteno da se očekuju nova hapšenja...

”Postupak izviđaja u predmetu, koji obuhvata i druga službena lica, pored osumnjičenih i lišenih slobode, pokrenulo je Specijalno drzavno tužilaštvo, po službenoj dužnosti, a dokazi i obavještenja su prikupljani u saradnji sa Specijalnim policijskim odjeljenjem. Radi zaštite interesa i svrhe postupka, zasada se nece iznositi više podataka, a Specijalno državno tužilaštvo će blagovremeno obavijestiti o svojim daljim radnjama i njihovim rezultatima, poštujući i pravo javnosti da zna”, piše u saopštenju državnog tužioca i portparola SDT-a Vukasa Radonjića.

Ostavka

Direktor Uprave prihoda i carina (UPC) Rade Milošević podnio je juče ostavku na tu funkciju.

Prema informacijama “Vijesti”, to je učinio nakon razgovora sa predsjednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem.

Milošević - funkcioner Građanskog pokreta URA, na funkciju direktora UPC postavljen je za vrijeme Vlade Zdravka Krivokapića na predlog tadašnjeg ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića.

On je u svojstvu građanina saslušan u subotu veče, u sklopu istrage o švercu cigareta.

Nakon šest sati provedenih u policiji, Milošević je saopštio da podržava akciju Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Uprave policije (UP), poručivši da je u zajedničkom interesu da se rasvijetle potencijalne nezakonitosti.

Skretanje

”Vijesti” su već objavile da je jedan od dva kamiona punih paketa cigareta, koji je u pratnji vozila sa članovima Komisije za uništavanje i vođe Mobilne grupe za sprečavanje krijumčarenja, u subotu ujutro krenuo od skladišta “Zetatransa” u Podgorici ka Nikšiću, skrenuo s planirane rute, odnosno sa magistrale ka Novom selu.

Prema tim informacijama, podaci SDT-a govore da je osumnjičeni vozač parkirao kamion u jedan od magacina u Novom Selu, a da je garnitura službenika Uprave prihoda i carina sa drugim kamionom nastavili put ka spalionici firme “M construction”...

Iako na odredište dolaze bez kamiona i tovara, za čije su čuvanje, transport i uništavanje bili određeni kao odgovorna službena lica u Upravi prihoda i carina, niko od njih ne alarmira Upravu policije u vezi sa tim da im je ispred očiju ukraden kontingent cigareta vrijedan gotovo milion eura.

Narednog dana, poslije više od 30 sati potrage, policija je pronašla kamion sa cigaretama u naselju Velje brdo, gdje se nalazi sjedište firme “Brnović trans”.

Ispred sjedišta Zetatransa juče
Ispred sjedišta Zetatransa jučefoto: Luka Zeković

Službenici SPO-a po nalogu SDT-a utvrdili su da je Uprava prihoda i carina, za vrijeme mandata Miloševića, organizovala tri puta spaljivanje paketa cigareta, koje je vlasnik firme - 22. februara ove godine predao Carinarnici Bar sa pojašnjenjem da “akcizna roba predugo stoji u Luci Bar, da je oštećena i ne može da nađe kupca”.

U prvom dopisu ta firma odrekla se 1.382 paketa, a početkom aprila podnijeli su zahtjev za uništenje pod carinskim nadzorom dodatne količine od 3.881 paketa cigareta.

Svako spaljivanje rađeno je na različitim lokacijama, a robu iz skladišta “Zetatransa” ka Nikšiću svaki put vozile su različite firme za prevoz tereta.

Za SDT je veoma važno da otkrije ko je sve u UPC birao na kojim se lokacijama pale cigarete, ko je i na osnovu kojih preporuka sklapao ugovore sa tim firmama u kojima je država organizovala uništavanje oduzetih cigareta, ali i ko je birao prevoznike...

U Upravi prihoda i carina, u vrijeme dok je v. d. direktora bila Milena Petričević, uništena je prva tura od 1.382 paketa cigareta i to 21. aprila 2022. godine u krugu fabrike “MI RAI” u Nikšiću. Transport cigareta od Bara do Nikšića tada su pratile patrole UP na relaciji od Slobodne zone Bar do Nikšića, a o tome uredno postoji otpremnica i zapisnik o uništenju robe.

Dolaskom Miloševića na čelo UPC, 27. aprila ove godine, donio je odluku da promijeni članove Komisije za uništenje cigareta koji su bili zaduženi da nadziru čuvanje, transport i spaljivanje preostalih 3.881 paketa, koje su vlasnici odobrili da država pod nadzorom spali.

Prva tura, pod nadzorom komisije čiji je šef bio osumnjičeni Elvir Adrović, uništena je u fabrici “Mi RAI” 30. juna ove godine kada su prema zvaničnim podacima UPC, navodno, spaljena 1.294 paketa cigareta.

UPC je 17. avgusta u krugu firme “Javorak MB”, navodno, spalila oko 1.000 paketa cigareta koje su bile skladištene u magacinu “Montenegrobonus” u Slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar.

Posljednja akcija uništenja organizovana je 29. septembra u krugu firme “M construction”, a taj posao je navodno trajao tri dana.

Milošević: Radio sam odgovorno, ali ima objektivne odgovornosti

Milošević je u pismu premijeru naveo da ostavku na mjesto direktora Uprave prihoda i carina podnosi iz moralnih razloga, kao odgovoran i savjestan građanin.

”Odlučio sam se na ovaj čin da bih rasteretio Vladu, Upravu prihoda i carina i sebe lično, pritiska koji su rezultat nedavnih dešavanja u vezi istrage o nezakonitom postupanju službenika Uprave prihoda i carina”, navodi on.

Konstatuje da je učinio sve da iskorijeni “devijantna ponašanja” službenika državnog organa na čijem je čelu bio, ali da je uprkos tome došlo do lišenja slobode pojedinih u UPC.

”Što... ipak predstavlja određeni oblik objektivne odgovornosti zbog koje sam se odlučio da mi na lični zahtjev prestane mandat”.

Tvrdi da je svoj posao uvijek radio odgovorno, profesionalno i transparentno, u skladu sa normativno pravnim zakonodavstvom.

”Uvjerenja sam da svojim radom nijesam prekršio zakon ni po bilo kojoj odredbi, te da je s jedne strane medijske, a s druge politička hajka, usmjerena na moju diskreditaciju. Ista je osmišljena i instruirana od strane određenih interesnih grupa ugroženih mojim savjesnim i profesionalnim radom”.

Dodao je i da o njegovom radu najbolje govori rekordna naplata budžetskih prihoda, koja je za prvih devet mjeseci ove godine iznosila 1,56 milijardi eura, što je za 150,5 miliona više u odnosu na Plan za 2022. godinu, a 93,06 miliona eura više u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

”Moj doprinos je vidan i u suzbijanju nelegalne trgovine i šverca cigareta kroz rekordne zapljene od 155.537 cigareta u paketima za vrijeme mog mandata, što je više od ukupnih zapljena u posljednjih 30 godina. O tome da se minimizirala nelegalna trgovina cigaretama govori i rekordna naplata akciza na duvanske proizvode, koja je za prvih devet mjeseci ove godine iznosila 70 miliona eura, što je za 23 miliona više u odnosu na Plan za prvih devet mjeseci ove godine. Za pet mjeseci mog mandata po osnovu naplate akcize na duvanske proizvode naplaćeno je 47.3 miliona”, naveo je Milošević.

Bonus video: