Ranjena Beranka ponovila da ne zna ko je pucao

Velija je u istrazi detaljno opisao da je vidio kada je osoba iz “mercedesa” pucala 5 - 6 puta i pogodila njegovu suprugu

8985 pregleda 1 komentar(a)
Optuženi negirali da su počinili djelo koje im se stavlja na teret.(ilustracija), Foto: Shutterstock
Optuženi negirali da su počinili djelo koje im se stavlja na teret.(ilustracija), Foto: Shutterstock

Beranka Merjem Čorče i njen suprug Arben Velija i na rekonstrukciji u Beranama tvrdili su da ne znaju ko je pucao 1. juna, kada je ona ranjena u unakrsnom obračunu u centru Berana.

Video-snimci sa rekonstrukcije izvedene 11. aprila, prikazani su juče u Višem sudu, pred kojim u ponovnom postupku zbog vatrenog obračuna odgovaraju njihovi sugrađani Jovan Mujović (51) i Siniša Drljević (42).

Obojica su, međutim, ponovo negirali da su počinili djelo koje im se stavlja na teret.

Velija je kazao da je, dok se sa suprugom i bebicom nalazio na ulici, čuo pucnje i nakon toga vidio Drljevića kako sa pištoljem u ruci, podignutoj uvis trči prema nekom vozilu, a potom se zaklanja iza jednog marketa i viri...

”Prvo je ruku držao uvis, a potom spuštenu pored sebe, noseći pištolj”, kazao je Velija.

Velija je u istrazi detaljno opisao da je vidio kada je osoba iz “mercedesa” pucala 5 - 6 puta i pogodila njegovu suprugu.

Tada je rekao da je povikao Siniši, koga poznaje: “Daj, polako, ubiste mi ženu”.

U to, u istrazi je ispričao da je vidio kada je lice iz ‘mercedesa’ ranilo njegovu suprugu, te da su obojica pucali više puta.

Slično je događaj na rekonstrukciji opisala i Čorče, tvrdeći da ništa nije vidjela, što je tvrdila i u prvom postupku.

Čorče je, međutim, u istrazi kazala da je vidjela kada je iz sivog “megana”, sa mjesta suvozača, izašlo lice sa kačketom na glavi i iz pištolja ispalilo više hitaca u pravcu osobe koja je izašla iz “mercedesa”, ponavljajući više puta riječi: “J...m ti majku”, dok je lice iz crnog “mercedesa” uzvraćalo pucnje.

Čorče je tada isključila mogućnost da ju je ranio čovjek koji je izišao iz “megana”, jer je on ispaljivao hice u suprotnom pravcu od nje.

Na to je juče ukazao tužilac Hasan Lukač, ističući da su Čorče i Velija prilagodili iskaze onima sa glavnog pretresa, koji su u suprotnosti sa onim što su kazali u istrazi, i koji su prilagođeni u korist optuženih.

Na rekonstrukciji Drljević je ponovio da nije pucao, već da je pištolj, nakon što je držao ruku uvis, spustio pored sebe, trčao i psovao u pravcu vozila iz kojeg je izašlo njemu nepoznato lice koje je pucalo.

Prvostepenom presudom koju je ukinuo Apelacioni sud, Mujović je zbog pokušaja ubistva i nedozvoljenog držanja oružja osuđen na četiri godine i tri mjeseca zatvora, dok je Drljević bio osuđen na dvije godine manje.

Prema optužnom aktu, Mujović i Drljević pucali su jedan na drugog, nakon što su se mimoišli vozilima ispred zgrade Doma kulture u Bearanama.

Piše da je najprije u Mujovića, koji se kretao vozilom “mercedes”, više hitaca ispalio Drljević i promašio ga.

Navodi se da je Drljević bio suvozač u vozilu “megan”.

”Mujović je izašao iz vozila kod Osnovnog suda i krećući se prema Drljeviću ispalio više hitaca, koji ga nijesu pogodili. Tom prilikom je doveo u opasnost živote više lica - Mejreme Čorče i njenog supruga Albina Velija, kao i njihovog tromjesečnog sina... Projektil ispaljen iz pištolja Mujovića, pogodio je ženu u predjelu lijeve potkoljenice, nanijevši joj teške tjelesne povrede u vidu ustreline”, navodi se u optužnici.

Na sljedećem ročištu, zakazanom za 2. novembar, svoj nalaz zastupaće vještak balističar Božidar Bakić.

Bonus video: