Lažirane liste ili zakonite radnje?

Prema navodima optužnice, Perišić je mimo zakona dozvolio nasljednicima pokojnog R. B. otkup stana za iznos od 1.066 eura koji su oni potom prodali za 46.000 eura. Perišić je na taj način navodno umanjio stečajnu masu za iznos od 44.933,02 eura. Taj stan bio je u vlasništvu KAP-a

11071 pregleda 1 komentar(a)
Negira krivicu: Veselin Perišić (arhiva), Foto: LUKA ZEKOVIC
Negira krivicu: Veselin Perišić (arhiva), Foto: LUKA ZEKOVIC

Očigledno je da u mojim radnjama nema nikakvh nezakonitosti, kazao je juče u podgoričkom Višem sudu bivši stečajni upravnik Kombinata aluminijuma a.d. Podgorica Veselin Perišić, optuženom za zloupotrebu službenog položaja.

Zbog izmjene Sudskog vijeća, njemu je juče iznova počelo suđenje pred vijećem kojim predsjedava sutkinja Irena Šofranac Nedović.

U odbrani je kazao da ne priznaje navode optužnice, da je protivpravnim iskorišćavanjem službenog položaja umanjio stečajnu masu za 44.933,02 eura.

Prema navodima optužnice, Perišić je mimo zakona dozvolio nasljednicima pokojnog R. B. otkup stana za iznos od 1.066 eura koji su oni potom prodali za 46.000 eura. Perišić je na taj način navodno umanjio stečajnu masu za iznos od 44.933,02 eura. Taj stan bio je u vlasništvu KAP-a.

”Po zahtjevu A. B., majke pokojnog, donio sam odluku u skladu sa članom 113. Zakona o stečajnom postupku. Prilikom odlučivanja, pred sobom sam imao pravosnažno rješenje Osnovnog suda u Daniulovgradu, kojim je Ana Babić oglašena za zakonskog nasljednika iza pokojnog R. B. To je pravo na otkup stana, a to rješenje je obavezujuće bez izuzetka. Prema tome, nisam ja odlučivao već sud, a ja sam samo primijenio pravosnažnu sudsku odluku. Očigledno je da u mojim radnjama nema nikakvh nezakonitosti. Oštećena Momirka Damjanović, kao podnosilac prijave protiv mene, ne polaže pravo na stan jer ima riješeno stambeno pitanje, odlukom Komisije za stambena pitanja KAP-a. Ona je podnijela 16 tužbi, šest je odbijeno, dvije su odbačene, četiri je povukla, dok su četiri u fazi prekida postupka. Da u mojim radnjama nema ničeg nezakonitog, potvrđuje i odluka notara, pred kojim je zaključen ugovor o otkupu stana, koji po službenoj dužnosti vodi računa da li je bilo nepravilnosti. U stečajnom postupku koji se vodio u KAP-u, bilo je 2.400 povjerilaca, uz koje je dostavljena obimna dokumentacija, a koju sam morao da razmotrim za 40 dana”, izjavio je Perišić.

Njegov branilac, advokat Borivoje Đukanović, sudu je kazao da je samo trebalo izvesti dokaz - rješenje stambene komisije KAP-a da Damjanovićeva ima riješeno stambeno pitanje.

Advokat Velibor Marković, punomoćnik oštećene naveo je da Damjanović opšte nije bodovana na rang-listi, dodajući da je sada pokojni Babić bio nosilac stanarskog prava, po ugovoru o korišćenju stana, te da se ne radi o pravu na svojinu.

Svjedokinja oštećena Momirka Damjanović, kazala je da po oglasu koji je KAP raspisao za dodjelu stana, ona nikada nije bodovana, s obrazloženjem da ima riješeno stambeno pitanje. Dodala je da je napisala prigovor ali da nije dobila odgovor da bi podnijela krivičnu prijavu.

”Pitala sam stečajnog upravnika Perišića - kako može da se dodijeli stan umrlom licu. Omogućio mi je da pregledam dokumentaciju i tu su bila samo dva akta: ugovor o zakupu stana i odluka da se izuzme iz stečajne mase. Stečajni upravnik je dozvolio da se falsifikuje lista povjerilaca. Pitala sam ga zašto nije uporedio potpise i upozorila da je R.B. preminuo. Nije tačno da sam podnijela 16 tužbi. Nemam riješeno stambeno pitanje. Imam suvlasnički odnos sa bratom na stan nakon smrti mojih roditelja”, izjavila je ona.

Sudu je predložila da se izvrši grafološko vještačenje, odnosno da li je ista osoba potpisala ugovor o korišćenju stana i zahtjev stečajnom upravniku za otkup stana po povlašćenim uslovima.

Sud je odbio ovaj predlog, dok je prihvatio predlog državne tužiteljke u Višem državnom tužilaštvu Ane Radović - da se utvrdi vrijednost stana, a nalaz će izraditi vještak građevinske struke.

Suđenje se nastavlja 23. novembra.

Šta piše u optužnici

Veselin Perišić je, kako se navodi u optužnici, nasljednicima pokojnog R. B. nekadašnjeg radnika KAP-u, priznao izlučno pravo na izlučenje stečajne iz stečajne mase KAP-a u stečaju, stan od 45,10 m2 i omogućio zaključenje ugovora o otkupu ovog stana po povoljnim uslovima.

Dodaje se da zakonski nasljednici pokojnog, koji se vodio kao korisnik, nisu nekretninu mogli otkupiti u vrijeme stečaja.

Okrivljeni je omogućio zaključenje ugovora o otkupu predmetnog stana na način što je izdao potvrdu 7. maja 2014. godine da u cjelosti izmiri obavezu otkupa stana, da bi potom 13. maja 2014., dao pismenu saglasnost za izlučenje predmetnog stana iz stečajne mase KAP-a u stečaju i da pokojna A. B. može stan uknjižiti u katastar neopokretnosti.

”Perišić je umanjio stečajnu masu stečajnog dužnika AD KAP, te tako pokojnoj A.B. pribavio imovinsku korist od 44.993, 02 eura i u istom iznosu nanio štetu stečajnim povjeriocima KAP-a”.

Bonus video: