Odbor će saslušati čelnike Vlade, bezbjednosnog sektora i tužilaštva

Knežević rekao da su međusobne optužbe čelnika o švercu najveća opasnost za državu

37291 pregleda 30 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Boris Pejović
Sa sjednice, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.10.2022. 11:58h

Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu danas je usvojio odluku da se u srijedu saslušaju predsjednik Vlade Dritan Abazović, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić, ministar odbrane Raško Konjević, direktor Uprave policije Zoran Brđanin, v.d. direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Savo Kentera, v.d. vrhovnog državnog tužioca Maja Jovanović i glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, povodom aktuelnih dešavanja u bezbjednosnom sektoru i oblasti međunarodne diplomatije.

Predsjednik Odbora Milan Knežević rekao je da su međusobne optužbe čelnika o švercu najveća opasnost za državu.

On je kazao da je dugo čekao da ga smijene sa te funkcije i da zbog toga nije zakazivao sjednice, ali da su u međuvremenu "oni smijenili jedni druge".

Knežević je kazao da ako je istina da neko podriva nacionalnu bezbjednost i integritet, onda moramo učiniti sve da zaštitimo državu, ali da neko mora odgovarati ako je laž.

Govoreći o akciji hapšenja navodnih ruskih i srpskih agenata, kazao je da je to prvo objavila Agencija za nacionalnu bezbjednost, a potom preuzeo jedan broj ministara.

Knežević je kazao da je na sjednici Vlade održanoj tog dana ministar odbrane Raško Konjević imao sve informacije, a premijer Dritan Abazović djelovao "kao Vojislav Koštunica".

Knežević
Kneževićfoto: Boris Pejović

Govoreći o toj akciji, rekao je da je dok su se jurili Srbi i Rusi u Crnoj Gori, neko je spaljivao zaplijenjene cigarete "na način da je u tim visokim pećima spaljivano samo onoliko koliko jedan pušač može da popuši tokom dana".

Knežević je rekao da se desilo da je jedan od dva kamiona koji su krenuli ka Nikšiću jednostavno isčezao i da nije stigao do Nikšića "gdje je ritualno obavljeno spaljivanje" u prisustvu najviših državnih funkcionera.

"Kada je priveden Rade Milošević i došlo do hapšenja službenika Uprave prihoda i carina došlo je do novih međusobnih optužbi, tako da smo zaboravili na Srbe i Ruse", rekao je Knežević.

"Sudeći po onome što sam ja čuo na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost, čini mi se da smo daleko od smirivanje tenzija i da je ova i ovako sastavljena Vlada u ostavci doživjela fijasko i da što prije treba tražiti rješenje, kako bi se izašlo iz ovog institucionalnog haosa, jer se plašim da ukoliko je pola od onoga što smo čuli tačno - biće mrtvih u samoj Vladi", rekao je Knežević.

Kazao je da obrazloženja i suprotstavljeni stavovi čelnih ljudi u državi i optužbe o tome koje pripadnik kog klana i ko se bavi švercom cigareta, a ko kokaina, po njemu predstavljaju najveću opasnost za državu: "I mislim da ćemo zaboraviti i na Ruse i na Srbe pri ovom organizovanom institucionalnom švercu", kazao je.

Poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar kazao je da podržava predlog za saslušanje, ali dodao da bude iz dva dijela - javnog i tajnog na kom će biti saslušan samo direktor Agencije za nacionalu bezbjednost.

Konatar
Konatarfoto: Boris Pejović

Rekao je da je važno da javnost čuje što će se pričati na toj sjednici.

"Oni koji trideset godina ili su krali ili učestvovali u krađi, ili su žmureli na krađu, na šverc, na kriminal, koji su ćutali, pored kojih se švercovalo na tone i tone cigareta i droge i svega drugog, sad pokušavaju da umanje rezultate", rekao je Konatar.

Kazao je da on nije bio na vlasti 30 godina, niti partija kojoj pripada, a da je u tom periodu zaplijenjeno 30.000 paketa cigareta, a za tri posljednja mjeseca 150.000 paketa.

Kazao je da neko želi da pravi "politički cirkus" da bi odbranio ono što je zaplijenjeno i spriječeno da se švercuje.

Knežević je kazao da sjednica može da bude otvorena i u dijelu u kom bude govorio direktor ANB-a.

"Jer to što je on govorio, što sam ja čuo, ne podliježe nikakvoj tajnosti", rekao je Knežević.

Konatar mu je odgovorio da to u potpunosti podržava, jer će oni koji nemaju što da kriju podržati da sjednica planirana za naredni ponedjeljak bude javna.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Dragan Ivanović kazao je da se ne slaže sa Kneževićevom izjavom da će u Vladi biti mrtvih, da ne plaše građane "da je tamo neki sukob".

Ivanović
Ivanovićfoto: Boris Pejović

"Ne, tamo nije sukob, tamo se čitao Žak Prever i Desanka Maksimović, nego sam ja bio na Kosovo, pa sam pun epskog naboja", odgovorio mu je Knežević.

Rekao je da podržava da sjednica bude otvorena za javnost.

"Da se sankcionišu svi koji rade za bilo koju službu"

Jovan Vučurović, poslanik Demokratskog fronta, kazao je da u potpunosti podržava održavanje sjednice i to da bude javna.

"Mislim da obrazloženje nije potrebno, naročito nakon međusobnih optužbi... Kolega Konatar je pomenuo cirkus. Cirkus je, gospodine Konatar, bio zagarantovan onog trenutka kada ste pustili da u Vladu uđu vedete", kazao je on.

Govoreći o hapšenju navodnih špijuna, rekao je da se sjeća i kada je ministar Mevludin Nuhodžić na spisak onih kojima je zabranjen ulaz u Crnu Goru stavio umjetnike.

Vučurović je rekao da je saznao da su i dalje na spisku nepodobnih Srbi i da je za to najodgovorniji Zdravko Krivokapić i Milojko Spajić, a potom i Vlada Dritana Abazovića u kojoj "sjede antisrbi".

Vučurović
Vučurovićfoto: Boris Pejović

Rekao je da bi bilo grijeh da se na sjednici koja je zakazana pojavi i "veteran i doajen šverca cigareta Milo Đukanović". "Da prenese svoja iskustva".

"Sve ovo je rezultat izostanka demontaže bivšeg režima", kazao je on, dodajući da su djelovi tog bivšeg režima i sada u Vladi.

Vučurović je tražio da se sankcionišu svi koji rade za bilo koju službu. Knežević mu je odgovorio da podržava tu ideju, pa da se sankcionišu i oni koji špijaju "za Engleze ili Amerikance".

Objasnio je i da Odbor ne može pozvati Đukanovića na saslušanje, dok se ne promijeni Zakon o predsjedniku.

Poslanik Socijaldemokrata Ivan Brajović podržao je predlog za sjednicu.

"Ono što se već neko vrijeme dešava u Crnoj Gori je haos", kazao je on.

Poslanik Demokratske partije soijalista Predrag Bošković takođe je podržao predlog, dodajući da ne vidi u predlogu ime ministra odbrane Raška Konjevića.

Knežević se zahvalio na intervenciji, objasnivši da je to tehnički propust.

"Najopasnije je politizovati ovakve slučajeve i aktivnosti, ja to danas neću činiti, a ostaviću ono što znam i u što sam upućen, za sjednicu koja će biti dobrim dijelom otvorena za javnost, pa ćemo ukrstiti argumente, a o tome ko špijunira i švercuje po Crnoj Gori čućemo dosta", rekao je Bošković.

Vladan Raičević, poslanik Pokreta za promjene, kazao je da će oni podržati predlog za sjednicu, dodajući da ta partija godinama upozorava na probleme u sektoru bezbjednosti.

"Dugi niz godina naš bezbjednosni sektor sve više liči na krmaču koja proždire svoj okot, imamo više od 50 ubijenih ljudi, sa tendencijom da se to nastavi", kazao je.

Milan Knežević je rekao da je Odbor za bezbjednost i odbranu najzdravije bezbjednosno tijelo u Crnoj Gori.

"Naše je da probamo, ako ne uspijemo, sledeći je konzilijum psihijatara i tu se završava naša sudbina", rekao je Knežević.

Odbor je jednoglasno usvojio Izvještaj o radu za 2021. godinu.

Bonus video: