Žižić: Dugovi kamatašima tjerali su me na šverc

Bjelopoljac osuđen zbog pokušaja šverca 28,3 kilograma marihuane iz Crne Gore u BiH

8664 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bjelopoljac Predrag Žižić (59) osuđen je juče u Višem sudu u Bijelom Polju na 16 mjeseci zatvora zbog pokušaja šverca 28,3 kilograma marihuane iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu.

U prvostepenoj presudi navodi se i da se od okrivljenog oduzima i putničko motorno vozilo “BMW X3”, koje je korišćeno tokom izvršenja krivičnog djela.

Prema optužnici, Žižić je drogu prevozio 9. juna a zaustavljen je oko 15.30 časova na graničnog prelazu u opštini Pljevlja, kada je u njegovom vozili pronađeno više od 20 kg konoplje što je namjeravao da proda nepoznatoj osobi na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Žižić je juče na početku suđenja kazao da nije znao šta prevozi, ali da je znao da je u vozilu neka nedozvoljena materija. Tvrdi da je na to pristao zbog dugova prema kamatašima.

”Nisam bio svjestan šta vozim, da sam približno znao šta ima u vozilu, ne bih na to pristao”, kazao je Žižić u bjelopoljskom Višem sudu.

Ispričao je da je mjesecima uspijevao samo da podmiruje mjesečne kamate.

”I taj čovjek kojem sam dugovao novac ponudio mi je da nešto prevezem, da mi otpiše dio duga. Mjesecima sam radio na građevini i jedva prikupljao novac za kamate, a u godinama sam kada čovjeka slome umor, rad i godine”, kazao je Žižić.

Državni tužilac Vladan Đalović istakao je da u evidenciji Regionalnog centra Sjever stoji podatak da je Žižić prije nego je uhapšen, više puta istim vozilom “BMW” prelazio državnu granicu.

Optuženi je odgovorio da je prije mjesec dana prevezao vozilo na dva dana u Sarajevo na servis, preko čovjeka kojem je dugovao novac, a da je ranije putovao iz privatnih razloga.

Tužilac Đalović u završnim riječima kazao je da je svim izvedenim dokazima potvrđeno da je Žižić radi prodaje prenosio drogu.

”Da je optuženi kriv potvrđeno je i iz njegovog iskaza da je, ‘iskreno rečeno’, pretpostavljao da se u vozilu nalazi neka od supstanci čiji je transport zabranjen, pogotovo imajući u vidu naknadu koju je dobio za prevoz i nagradu koja mu je obećana u vidu otpisa duga”, kazao je tužilac, tražeći da se pored kazne propisane zakonom odredi i mjera oduzimanja predmetnog vozila, novca i droge.

DNK vještačenjem, međutim, nije utvrđeno da su na drogi bili tragovi Žižića.

Upravo tu okolnost potencio je u završnim riječima njegov advokat Goran Gogić, ističući da Žižić, koji je zapao u tešku krizu kada se “duša predaje đavolu”, podsjećajući da nije znao šta prevozi.

”Ono što se može zaključiti iz ove krivično-pravne situacije je to, da je moj branjenik bio u stvarnoj zabludi o predmetima koji su se nalazili u autu, ili nehatu u činjenici da nije znao šta prevozi ali je olako misllio da samo možda treba samo dovesti auto koje će nekom trebati za izvršenje nekih naredbi, kao što je u ovom slučaju bila naredba da auto ostavi u Sarajevu. Da je znao šta prevozi i koju količinu opijata, moj branjenik bi možda odustao ili bar skuplje prodao kožu, ovako ni velikih para ni drugara, prepušten sebi i sumnji krivičnoj i ljudskoj i pitanju jesam li odgovoran ili nisam, koje ostavljamo na ocjeni ovog suda, a mislimo da djelo samo u sumnji, nedorečeno i nedokazano i da treba ovdje pristupiti pravilu - ‘u sumnji u korist okrivljenog’”, kazao je advokat Gogić, tražeći oslobađajuću presudu.

Drogu sakrivenu u specijalno napravljenom bunkeru, upakovanu u 34 pakovanja od čega 26 većih i osam manjih, u vozilu marke “BMW”, podgoričkih registarskih oznaka (GL 235), kojim je okrivljeni upravljao, pronašli su službenici Uprave policije, prilikom kontrole.

Žižiću je nakon izricanja presude ukinut pritvor.

Bonus video: