Ponovo odloženo suđenje Grudi i Dašiću zbog sumnje da su zahtijevali i primali mito

U dopisu sudu, vještak za informacione tehnologije Balša Savić je naveo da je zbog lošeg kvaliteta nužan bolji softver, čija nabavka je u toku, zbog čega je potrebno dodatno vrijeme

2886 pregleda 0 komentar(a)
Viši sud u Bijelom Polju
Viši sud u Bijelom Polju

Suđenje službenicima Granične policije Almiru Grudi (46) i Darku Dašiću (47) iz Berana u bjelopoljskom Višem sudu, ponovo je odloženo danas. Oni odgovaraju zbog zahtijevanja i primanja mita.

Ročište je odloženo zbog nedolaska vještaka za informacione tehnologije Balše Savića, koji je obavijestio sud da još uvijek nije završio posao fitriranja razgovora sa CD-a, izuzetih mjerama tajnog nadzora.

U dopisu sudu Savić je naveo da je zbog lošeg kvaliteta nužan bolji softver, čija nabavka je u toku, zbog čega je potrebno dodatno vrijeme.

Razgovori službenika policije uhapšenih u sklopu akcije, kako je ranije saopšteno u sudu, nerazumljivi su oko 80 odsto, zbog čega je angažovan vještak.

Snimci su prezentovani na ranijim pretresima, a njihovo filtriranje, kako bi bili jasniji, predložio je državni tužilac Slavenko Smolović.

Dvojica optuženih policajaca tvrdili su tokom postupka da trećeoptuženog Bahtijara Murića (39) iz Rožaja znaju samo iz viđenja i da sa njim nisu imali poslovnih kontakata.

Oni se terete da su izvršili krivično djelo u periodu od 1. jula do 31. oktobra 2019. godine, prilikom obavljanja službenih dužnosti koje podrazumijevaju nadzor državne granice.

Prema optužnici, njih dvojica su zahtijevali i primali mito u novcu od više nepoznatih lica, koja krijumčare akciznu i drugu robu razne namjene u većim količinama sa teritorije Srbije na teritoriju Crne Gore i obratno.

Gruda i Dašić su, prema optužnici, od NN lica uzeli mito u iznosu od 20 eura, da ne preduzmu službene radnje. NN lice je mimo graničnog prelaza, preko carinske linije, izbjegavajući mjere carinskog nadzora, iz Srbije u Crnu Goru unijelo neutvrđenu količinu cigareta. Optuženi ga nisu spriječili, niti preduzeli radnje otkrivanja i privođenja, kao izvršiocu kriivičnog djela "krujmčarenja".

U optužnici se dalje navodi da dana 5. jula 2019. godine, u mjestu Stupa, kao službenici za vršenje službenih radnji nadzora državne granice i sprječavanja NN lica da izbjegavanjem carinskog nadzora unose robu iz Srbije u Crnu Goru, zajedno od okrivljenog Bahtijara Murića primili mito u iznosu od 60 eura. Nakon toga je Murić u Crnu Goru unio neutvrđenu količinu kafe. Istog dana na istom mjestu od NN lica su uzeli mito u iznosu 30 eura. Mito su uzimali, dodaje se u optužnici, i 18. jula i 20. septembra, od nepoznatih lica. I Murić je negirao izvršenje krivičnog djela – davanje mita, u sticaju sa produženim djelom krijumčarenje.

”Nikome nikada nijesam davao bilo kakav mito za neku uslugu, niti sam bilo kada nešto nelegalno prenosio preko granice”, kazao je Murić.

Suđenje se nastavlja 18. novembra.

Bonus video: