Tužiteljka prepravljala datum na dokumentu?

Disciplinska tužiteljka Ministarstva unutrašnjih poslova Milena Pajović od Suda za prekršaje 15. jula tražila spise potrebne za vođenje postupka u kom su dva dana prije toga iznijete završne riječi, ali je Disciplinskoj komisiji dostavila podnesak da je to učinila mjesec ranije

38942 pregleda 15 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iako je tek 15. jula od Suda za prekršaje u Podgorici tražila spise potrebne za vođenje postupka u kom su dva dana prije toga iznijete završne riječi, disciplinska tužiteljka Ministarstva unutrašnjih poslova Milena Pajović tvrdi da je to učinila mjesec ranije - 15. juna.

Osim u odgovoru na pitanja Vijesti, ona je i Disciplinskoj komisiji MUP-a napisala da je to učinila u junu, a ne u julu, nakon okončane rasprave.

U spisima u koje Vijesti imaju uvid, vidi se da je datum na dokumentu dostavljenom Komisiji prepravljan - prvobitno je otkucan 12. jun (nedjelja), a potom je hemijskom prepravljeno u 15. jun.

Pajović je tužiteljka u disciplinskom postupku pokrenutom protiv službenika Uprave policije Marka Vukićevića, kojeg terete za težu povredu radne dužnosti.

Taj postupak pokrenut je, a potom i vođen, na osnovu nekompletnog rješenja Suda za prekršaje, što su Vukićević i njegov pravni zastupnik, advokat Aleksandar Đurišić i isticali pred Komisijom, tokom rasprava kojima je novinarka Vijesti prisustvovala.

”Dopisom od 15.6.2022. godine, shodno članu 112 Zakona o upravnom postupku, za izjašnjenje na ispitni postupak, a u cilju potpunog razjašnjenja činjeničnog stanja u zakonskom roku, obavijestila sam komisiju da treba da uzme u razmatranje pravosnažno rješenje u predmetu poslovne oznake PP br. 13553 A20-35 iz prekršajnog postupka protiv Marka Vukićevića. Službenim putem sam se istog dana obratila i zatražila informaciju o ishodu postupka od Suda za prekršaje u Podgorici. Odgovor od suda sam dobila 15.7.2022. godine i o istom obavijestila komisiju”, odgovorila je Pajović Vijestima.

Međutim, iz Suda za prekršaje u Podgorici tvrde drugačije.

U odgovoru dostavljenom Vukićeviću, u koji Vijesti imaju uvid, piše da je rješenje tražila tek 15. jula, elektronskom poštom.

”Shodno vašem dopisu od 3.10.2022. godine, u prilogu ovog akta dostavljam vam kopiju zahtjeva dostavljenog putem mail-a od 15.7.2022. godine u kom se MUP, Direktorat za bezbjednosno nadzorne poslove, obratio ovom Sudu za dostavljanje pravosnažnog rješenja u prekršajnom postupku poslovne oznake PP br. 13552A/20-35, te kopiju odgovora ovog suda na naznačeni dopis - Su V br. 631/22 od 15.7.2022. godine”, piše u odgovoru Vukićeviću, koji potpisuje predsjednica tog suda Nada Bjeković.

Među dokumentima koje mu je dostavila je i kopija zahtjeva Pajovićke, koja je od njih tek 15. jula, mailom, tražila spise, obrazlažući da im se obraća u svojstvu disciplinskog tužioca MUP.

”Kako je za potpuno razjašnjenje činjeničnog stanja u disciplinskom postupku koji se vodi protiv policijskog službenika Marka Vukićevića, potrebno pribaviti pravosnažno rješenje iz prekršajnog postupka u kojem je imenovani jedan od okrivljenih, molim da izvršite uvid u vaše evidencije radi provjere traženog i o ishodu me informišete putem maila, u što kraćem roku, s obzirom da rok za dostavljanje ovih informacija disciplinkoj komisiji ističe danas”, napisala im je Pajović u mailu.

”Fingirani dokazi”

Vukićevića terete da je počinio težu povredu dužnosti zbog sukoba koji je imao sa bratom, u porodičnoj kući u Podgorici.

”Nažalost, već godinama traje postupak koji je Etički odbor neosnovano vodio protiv mene, a nakon toga i Disciplinkska komisija, odnosno tužiaštvo MUP-a. Postupak je iniciran sa fingiranim dokazom, odnosno uz nepostojanje pravosnažne niti kompletne prekršajne odluke Suda u Podgorici. To se odvijalo godinu i po dana do zadnjeg ročista pred Disciplinkom komisijom”, rekao je Vukićević Vijestima.

Kazao je i da je vjerovao da je tada završen postupak i da je tada savim jasno dokazao svoju potpunu nevinost:

”Ali nažalost, prije neki dan dobio sam novi poziv. Navodno, tužiteljka se obratila u šestom mjesecu Prekršajnom sudu i dostavila taj dokument Disciplinkoj komisiji. Lično sam provjerio u Prekršajnom sudu - nikakav podnesak nije podnosila, a Prekršajni sud je odreagavao na njen imali, upućen 15. jula, odnosno mjesec kasnije. Zaista ne mogu da vjerujem da mi se nešto ovakvo događa u instituciji u kojoj provodim čitav radni vijek i u kojoj se bavim isključivi stručnim poslovima, a ne podmetanjima”, reko je on.

Njegov pravni zastupnik, advokat Aleksandar Đurišić, rekao je da je frapiran činjenicom da je u disciplinkom postupku nakon završnih riječi “poturen novi dokaz”.

”Iako smo dobili nekakav novi poziv za 13. oktobar, mi sigurno u ovim zloupotrebama nećemo učestvovati, pa neka organi koji ovo rade pažljivo odvagaju i pogledaju ima li ovo ikakvog smisla”, kazao je.

Vukićevića gone zbog porodične svađe

Postupak protiv Vukićevića pokrenut je zbog porodične svađe tokom koje je, kako tvrdi, odgurnuo brata nakon što je udaren.

U završnim riječima Đurišić je kazao da dokazni postupak jasno ukazuje da Vukićević nije počinio povredu svog ili tuđeg ugleda:

”Jer ako neko njega povređuje, ili njegovu majku, a pri tome je fizički napadnut tako nešto je nemoguće... Nema stepena javnosti, uski je porodični krug. Povreda nema. Nema medicinske dokumentacije u predmetu. Civilnih povreda nema, jer je udarac zadobio policijski službenik i niko drugi. Neprijavljuje rođenog brata za to. Nažalost, to radi neko drugi iz svojih racionalnih i iracionalnih razloga”, rekao je Đurišić.

U maju preuzela postupak

Odgovarajući na pitanja Vijesti zbog čega rješenje Prekršajnog suda nije traženo prije pokretanja disciplinskog postupka protiv službenika Uprave policije Marka Vukićevića, Pajović je objasnila da je tek u maju imenovana za disciplinskog tužioca.

”Do saznanja za pravosnažnost rješenja sam došla na zadnjem ročištu u postupku protiv navedenog službenika, u zakonskom roku sam pribavila navedeni dokaz u skladu sa propisima”, tvrdi Pajović.

Posljednje ročište, na kom su iznijete i završne riječi, održano je 12. jula.

Bonus video: