Ponovo odbijen predlog da se Krstovićima ukine pritvor: "Kada sam zarađivao milione, Abazović nije bio ni rođen"

Budimir Krstović je ponovio da je čist i da nema nikakve veze sa kokainom

9887 pregleda 9 komentar(a)
Budimir Krstović, Foto: Luka Zeković
Budimir Krstović, Foto: Luka Zeković

U nastavku suđenja Budimiru i Marini Krstović, optuženima za šverc 1.206 kilograma kokaina, u podgorikom Višem sudu, danas je sutkinja Vesna Kovačević ponovo odbila predlog odbrane advokata Dragoljuba Đukanovića, Stefana Jovanovića i Bojane Franović, da se okrivljenima ukine pritvor.

Državna tužiteljka u višem državnom tužilaštvu Tanja Božović se protivila predlogu odbrane, ističući da je pojačana a ne smanjena sumnja da su Krstovići izvršili krivično djelo.

Budimir Krstović je ponovio da je čist i da nema nikakve veze sa kokainom.

"Kada sam ja zarađivao milione, Abazović nije bio ni rođen", rekao je on.

Advokat Đukanović je naveo da su oni u pritvoru jedino zbog pres konferencije potpredsjednika Vlade Crne Gore (Dritan Abazović).

Odbrana je više od sat vremena navodila razloge zbog kojih treba ukinuti pritvor, posebno naglašavajući najnoviju odluku Ustavnog suda, u kojem je navedeno da ne postoji osnova sumnje ni da im se odredi pritvor, a kamo li razlog za dalje produžavanje.

Advokat Đukanović je kazao da li uopšte neko poštuje odluke Ustavnog suda, dok je advokat Jovanović dodao i zapitao se da li uopšte Ustavni sud treba da postoji.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. oktobar, kada je planirano da bude saslušan vještak Balša Savić.

Sutjinja je navela da će toga dana svjedočiti i službenici Centra bezbjednosti (CB) Podgorica Ivan Jović, Serđo Elezović, Marko Savović, koji su sačinili službenu zabilješku u kojoj su naveli da se u paketima banana nalazilo neto mase 1.400 kilogama kokaina.

Danas su na glavnom pretresu vještaci Forenzičkog centra u Danilovgradu izjavili da je bruto masa paketa iznosila nešto više od 1,4 tone, a neto masa kokaina 1.206 kilograma.

Vještaci hemijske struke Nikola Božović i Stana Popović danas su izjavili na glavnom pretresu da su oni na mjerenju u bruto masi izmjerili kartonske pakete banana, ukupne težine 1,478,365 kilograma. Od čega je neto masa kokaina iznosila 1.206 kilograma. Kako su objasnili, razlika u težini je karton, selotejp, folije i guma kojima je bio zaštićen kokain.

Advokat Đukanović je istakao da odbrana ima službenu zabilješku CB Podgorica od 27. avgusta 2021., koju su potpisali službenici policije Jović, Elezović i Savović, u kojoj su naveli da je neto masa 1,400 kilograma kokaina. Vještak Božović je kazao da imaju video snimak prilikom mjerenja svakog od 48 paketa, dodajući da tužilaštvo nije dalo nalog da izmjere bruto masu, već samo težinu kokaina.

Okrivljeni Krstović je pojasnio da je karton težak 1.300 grama i zapitao se otkuda razlika od 200 kilograna.

Sutjinja je zbog razlike u težini zaplijenjenog kokaina, odlučila da sasluša policijske službenike.

Advokati Dragoljub Đukanović i Stefan Jovanović su naveli podatak da je osnovno državno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo krivični postupak protiv sudskog tumača za španski jezik Žane Tasan Mazzocco, jer je pogrešno prevodila komunikaciju sa engleskog jezika, između Marine i vlasnika firme iz Ekvadora Karlosa Falkezija.

"Sudski tumač je pred ODT izjavila da je tužiteljka Božović itekako znala za grešku u prevodu, ali da nije reagovala", kazao je Jovanović.

Tužiteljka je odbacila navode da je imala komunikaciju sa tumačem.

Bonus video: