Zeković: Adžić rekao neistinu, Lazović je samo zamijenio oružje

"Nakon nabavke novog oružja u ANB, napravio je zamjenu oružja, kao i stotinak njegovih kolega iz Agencije. Ne radi se dakle o bilo kakvom ekskluzivnom pravu ili privilegiji za Petra Lazovića, a ni o zloupotrebi prava u njegovu korist, već o redovnoj proceduri koju su prošle i brojne njegove kolege"

24827 pregleda 26 komentar(a)
Petar Lazović nakon hapšenja, Foto: Boris Pejović
Petar Lazović nakon hapšenja, Foto: Boris Pejović

Jedan od branilaca Petra Lazovića, advokatica Maja Zeković, reagovala je na navode ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića, iznijete sinoć u emisiji "Načisto" na TV Vijesti, tvrdeći da je Adžić, govoreći o najnovijim dešavanjima i kadrovskoj politici u Agenciji za nacionalnu bezbjednost u kojoj je zaposlen njen branjenik naveo neistinite podatke.

Ministar unutrašnjih poslova u toj emisiji kazao je, između ostalog, da Agencija mora da postupa profesionalno u odnosu na sve ljude:

"Da nam se ne desi da neko ko je četiri dana prije hapšenja Petra Lazovića dao dozvolu za nošenje oružja Petru Lazoviću odlučuje da nekim ministrima, direktorima, funkcionerima, ne omogući dozvolu pristupa tajnim podacima...Želim da se u budućem periodu profesionalizuje Agencija...".

"Istine radi, u namjeri objektivnog prikazivanja činjenica, dužnost mi je da kao branilac okrivljenog Petra Lazovića, iskažem profesionalnu zabrinutost zbog krajnje negativnog konteksta u koji je po ko zna koji put moj branjenik stavljen bez osnova i to od strane najviših predstavnika izvršne vlasti. Očigledna je dakle negativna konotacija citrane izjave koju su prenijeli i mediji, pa stoga pojašnjavam da je Petar Lazović danom stupanja na dužnost u ANB 2014. godine, u skladu sa važećim procedurama Agencije, zadužio službeno oružje i posebnu dozvolu za nošenje oružja kao i svi ostali zaposleni u Sektoru za suprotstavljanje organizovanom kriminalu kojem je pripadao. Sve vrijeme radnog angažmana u Agenciji je imao dozvolu za nošenje oružja. Takođe, 2022. godine, nakon nabavke novog oružja u ANB, napravio je zamjenu oružja, kao i stotinak njegovih kolega iz Agencije. Ne radi se dakle o bilo kakvom ekskluzivnom pravu ili privilegiji za Petra Lazovića, a ni o zloupotrebi prava u njegovu korist, već o redovnoj proceduri koju su prošle i brojne njegove kolege. Napominjem takođe da se Petar Lazović sam odazvao pozivu nadležnih organa u svojstvu građanina i stavio na raspolaganje radi sprovođenja potrebnih procesnih radnji, pa tako nije istinit ni navod ministra - '4 dana prije hapšenja'", napisala je ona u reagovanju.

Zeković ističe da su to nesporne činjenice, lako provjerljive svim nadležnim organima u Crnoj Gori.

"Kao neizostavno se nameće pitanje, zbog čega ministar unutrašnjih poslova ima potrebu da uopšte pominje okrivljenog Petra Lazovića, lice koje se gotovo tri mjeseca nalazi u pritvoru, i da pronošenjem neistina i zloupotrebom medijskog prostora, pokušava redovne procedure u Agenciji, saopštavati u negativnom kontekstu, plasirajući ih kao zloupotrebe. Pozivajući se na profesionalizam i odgovorno djelovanje, ministar pronosi neistine na štetu pritvorenog lica čija se prava u kontinuitetu na najgrublji način krše, u isključivoj namjeri politizivanja slučaja i nedopustivog uticaja na krivični postupak koji je u toku. Ovakvo postupanje teško da se može svrstati u profesionalan i odgovoran doprinos ostvarenju najviših vrijednosti vladavine prava, za koje se ministar navodno deklarativno zalaže. Naprotiv, riječ je o grubim neistinama izrečenim na račun pritvorenog lica, čime je takva povreda, uveliko ozbiljnija", zaključila je Zeković.

Bonus video: