Ubistvo Vukotića vodi i do Spuža?

Dva mobilna telefona pronađena u sobi Istražnog zatvora u kojoj borave turski državljanin Binali Camgoz i pet navodnih pripadnika kavačkog klana. Zatvorska ćelija pretresena nekoliko dana nakon što je policija Turske utvrdila da su članovi kriminalnog klana Camgoza, učestvovali u ubistvu apsolutnog vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića

45390 pregleda 13 komentar(a)
U sobi sa Camgozom boravi i jedan visokopozicionirani član podgoričkog ogranka kavačkog klana: Istražni zatvor, Foto: Boris Pejović
U sobi sa Camgozom boravi i jedan visokopozicionirani član podgoričkog ogranka kavačkog klana: Istražni zatvor, Foto: Boris Pejović

Dva mobilna telefona pronađena su u sobi Istražnog zatvora u kojoj boravi turski državljanin Binali Camgoz i pet navodnih pripadnika kavačkog klana.

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankica Vijestima su odgovorili da su telefoni oduzeti krajem septembra.

Nijesu precizno odgovorili da li je jedan od oduzetih telefona imao kripto zaštitu.

U sobi sa Camgozom, prema saznanjima Vijesti, boravi i jedan visokopozicionirani član podgoričkog ogranka kavačkog klana.

Zatvorska ćelija pretresena je nekoliko dana nakon što je policija Turske utvrdila da su članovi kriminalnog klana Camgoza, učestvovali u ubistvu apsolutnog vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića.

”U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, u Istražnom zatvoru Podgorica, službenici obezbjeđenja su izvršili pretres prostorije u kojoj boravi šest pritvorenih lica. Prilikom radnje pretresa, u navedenoj prostoriji pronađena su i oduzeta dva mobilna telefona i jedan improvizovani bodež. O navedenim pronađenim i oduzetim stvarima Uprava za izvršenje krivičnih sankcija je obavijestila Upravu policije, Odjeljenje bezbjednosti Danilovgrad, u cilju eventualnog preduzimanja mjera i radnji iz njihove nadležnosti”, kazali su iz UIKS-a.

Vukotić
Vukotićfoto: Savo Prelević

Objašnjavaju da je protiv dva pritvorena lica, kod kojih su pronađeni i oduzeti mobilni telefoni, pokrenut disciplinski postupak zbog težeg disciplinskog prekršaja iz člana 53 Pravilnika o bližem načinu izvršenja pritvora.

Nijesu željeli da objasne da li i zbog čega pretres te sobe nijesu radili službenici Istražnog zatvora.

”Povodom pitanja koje se odnosi na službenike koji su obavljali radnju pretresa, cijenimo navesti da se aktivnosti zaposlenih u Upravi obavijaju shodno zakonskim i podzakonskim propisima. Tako, proceduralne radnje koje su sastavni dio redovnih aktivnosti službenika obezbjeđenja (pregledi, pretresi, sprovođenja i sl.), sprovode se na osnovu plana rada Uprave, operativno-taktičkih mjera i radnji i procjene konkretnog zadatka. U vezi sa tim, informacije ove vrste ne možemo dijeliti široj javnosti”, kazali su iz Službe za odnose sa javnošću UIKS-a.

Binali Camgoz (39) kojeg je crnogorska policija uhapsila po potjernici Interpola, u stvari je Deniz Camgoz i turske vlasti ga traže zbog umiješanosti u najmanje dva ubistva.

Camgoz je prilikom hapšenja kod sebe imao falsifikovani pasoš u kom je upisano ime Mehmet Ali Bayhan.

Sa njim je privedeno još pet turskih državljana. Turski mediji prenose da su i tih pet osoba na potjernici njihovih vlasti.

Camgoz je navodno vođa organizovane kriminalne grupe, a prema pisanju turskih medija u krivičnom dosijeu upisani su mu razni zločini - ubistva, ranjavanje, otmica, pritvor, iznuda i mučenje počinjeni u Izmiru i okolini, nezakonita naplata čekova i obveznica...

Pretresi nakon hapšenja u Istanbulu

Soba u kojoj borave Camgoz i kavčani pretresena je nakon što je turska policija samo par dana nakon likvidacije Vukotića u Istanbulu, rasvijetlila taj zločin.

A da bi otkrili ko je ubio vođu škaljaraca, tamošnji inspektori pregledali su 1.700 sati snimaka na 200 lokacija, počevši od mjesta gdje je Vukotić ubijen. Na ovaj način iscrtavajući trasu motocikla, policija je utvrdila i da su na dan ubistva, osumnjičeni pratili Vukotićevo vozilo.

Istražni zatvor
Istražni zatvorfoto: Boris Pejović

Utvrđujući registarsku tablicu vozila, ekipe su svoja istraživanja usmjerile na motocikl i vozilo. Prema saznanjima policije, osoba koja je upravljala motorom je Jakup Dogan, član kriminalne organizacije koju je predvodio Bariš Neck, koji je bio na crvenoj Iinterpolovoj potjernici, kao i Emircan Sumer, član iste organizacije, koji je pucao u Vukotića.

Pronašli su i GPS uređaj ispod automobila i ispod poda u gepeku, u vozilu u kojem je Vukotić poginuo.

Tokom istrage otkrili su da su Elanur Tuna i Furkan Ješil, članovi kriminalne organizacije koju predvodi Binali Camgoz, četiri mjeseca pratili Vukotića i to automobilom koji su iznajmili u Izmiru, prenijeli su turski mediji.

Navodno, Vukotić je ubijen za million i po eura.

Itragom utvrđeno da su vođa zločinačke organizacije Kavač - Radoje Živković i Zdravko Perunović dali naređenje za napad na Vukotića.

U istragama koje je sprovela policija, utvrđeno je da se Živković dogovorio sa organizacijom Binali Camgoz da ubije Vukotića za 1,5 miliona eura.

Utvrdivši da su zločinačke organizacije Camgoz i Neck zajedno radile na likvidaciji Vukotića, policija je u petak, 16. septembra, uhapsila Furkana Ješila dok je pokušavao da pobjegne iz zemlje.

Proširujući operaciju, policija je izvršila racije u Izmiru, Zonguldaku, Antaliji i Artvinu i u ponedjeljak uhapsila Radoja Živkovića, Zdravka Perunovića, kao i turske državljane: Elanur Tuna, Emircan Sumer, Iakup Dogan, A.S, A.I, M.P, N.A, E.C, E.C. i C.C. je priveden.

Bonus video: