Mandiću i Šijanu zabranjen ulazak; DF: Neophodne reforme u ANB-u

Mandić, funkcioner SNS-a, privođen je zajedno sa Šijanom prošle godine u Nikšiću, u susret tadašnjim lokalnim izborima

18157 pregleda 57 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crnogorska policija zabranila je ulazak u Crnu Goru srpskim državljanima Vladimiru Mandiću i Danetu Šijanu, objavili su sinoć mediji u Srbiji, navodeći da su njih dvojica zadržani nekoliko sati na graničnom prelazu Metaljka, između Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

U policijskim rješenjima, koja su mediji objavili, navodi se da im je ulazak zabranjen iz razloga nacionalne bezbjednosti. U rješenju za zabranu ulaska Mandiću navodi se da su razlozi, u konkretnom slučaju, poznati Agenciji za nacionalnu bezbjednost.

Mandić, funkcioner Srpske napredne stranke (SNS), privođen je zajedno sa Šijanom prošle godine u Nikšiću, u susret tadašnjim lokalnim izborima. Obojica su bivši rukometni reprezentativci Srbije.

Policija je u aprilu 2021, kada je Šijan kontrolisan na graničnom prelazu Sitnica, u reagovanju na jedan od medijskih tekstova navela da se on u operativnim evidencijama vodi kao bezbjednosno interesantna osoba.

Mandić je priveden i krajem septembra ove godine u Banjaluci, zajedno sa još jednim funkcionerom SNS-a, Adamom Šukalom, kada je pušten nakon saslušanja u policiji.

Vučurović: Srbe i dalje targetiraju kao neprijatelje

Poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović reagovao je na vijest o zabrani ulaska Mandiću i Šijanu.

"Crna Gora očigledno i dalje ima veliki problem sa djelovanjem ANB i drugih bezbjednosnih struktura koje umjesto da su reformisane nakon 30. avgusta i dalje funkcionišu pod kontrolom Mila Đukanovića i mafije. Po toj 'logici', kao neprijatelje i dalje targetiraju Srbe, njihove političke predstavnike, SPC, Srbiju... Upravo zbog toga su se na meti ove odmetnute kriminalne organizacije našli ambasador Srbije Vladimir Božović, a juče i bivši vrhunski sportisti Vladimir Mandić i Dane Šijan, koji nijesu stranci u Crnoj Gori, koji u Crnoj Gori imaju svoje nekretnine i potpuno legalne poslove. Međutim, neki strani plaćenik i agentura Kentera, i njegovo društvo iz policije su procijenili da su Mandić i Šijan opasni za 'nacionalnu bezbjednost Crne Gore'", saopštio je Vučuroviću.

Kazao je da Đukanoviću "i njegovoj posluzi", zato, opasnost za Crnu Goru nisu "oni sa kojima je razvijao biznis trideset godina", rekavši da su "bjelosvjetski kriminalci" spas od zakona i sigurno utočište našli u Crnoj Gori "pod okriljem predsjednika DPS".

Kazao je da je Crnoj Gori potrebna nova, reformisana Agencija za nacionalnu bezbjednost.

"Treba dobro da razmisli Dritan Abazović u kakvoj se situaciji nalazi Crna Gora kada u njoj i dalje odluke donose kriminalni djelovi ANB i policije. I dobro bi bilo da odgovori da li je za njega normalno da su u Crnu Goru dobrodošli kriminalci, a da se zabranjuje ulazak sportistima, književnicima, istoričarima, pjevačima, isključivo zato što su Srbi. Nakon dolaska DF na vlast, kriminalci iz ANB i njihove gazde će biti procesuirani, jer Crnoj Gori nema budućnosti dok se tom zlu ne stane nogom za vrat i dok se hobotnica potpuno ne uništi. Crnoj Gori je neophodna nova ANB, reformisana, sa profesionalcima, a ne parapolitička i kriminalna organizacija koja funkcioniše u skladu sa interesima Mila Đukanovića i mafije", zaključio je Vučurović.

Bonus video: