Kusovac spiskao 900.000 eura?

Tužilaštvo formiralo predmet zbog sumnje da je nenamjenski potrošen državni novac za gradnju saobraćajnice za Luštica Bay

48584 pregleda 40 komentar(a)
Siniša Kusovac, Foto: Opština Tivat
Siniša Kusovac, Foto: Opština Tivat

Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru (ODT) krivično je procesuiralo bivšeg predsjednika Opštine Tivat dr Sinišu Kusovca (DPS) zbog sumnje da je nenamjenski potrošio više od 900 hiljada eura opštinskog novca koji je bio opredijeljen za gradnju MR2 pristupne saobraćajnice za turistički kompleks Luštica Bay u Krtolima.

Nakon višemjesečnog izviđaja, ODT je obavijestilo Opštinu da je “formiran krivični predmet protiv osumnjičenog Kusovac Siniše zbog krivičnog djela nesavjestan rad u službi iz člana 417 stav 2 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika Crne Gore”.

U dopisu koji je u četvrtak stigao na adresu Opštine Tivat, državna tužiteljka u ODT Kotor Anđa Radovanović pozvala je lokalnu upravu da joj, u najkraćem roku, dostavi dodatnu dokumentaciju vezano za ovaj slučaj. Tužiteljka, pored ostaloga, traži da “sve građevinske privremene i konačne situacije vezane za izgradnju saobraćajnice MR2 Luštica, analitilčke kartice izvođača koji su izvodili radove na toj saobraćajnici, kao i sve izvode sa poslovnih banaka o plaćanjima prema dobavljačima, odnosno izvođačima radova”.

Aktuelna tivatska vlast građanskih listi NP, BF i GB prije tačno godinu podnijela je krivičnu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika.

Izgradnja saobraćajnice MR2 je, prema ugovoru iz 2009. sa kompanijom Luštica Development koja gradi luksuzni turistički rizort Luštica Bay u Krtolima kod Tivta, bila obaveza države i lokalne samouprave. Vlada Crne Gore kojom je tada predsjedavao premijer Duško Marković (DPS) 26. decembra 2019. donijela je odluku da se na račun Opštine Tivat, u CKB banci, preusmjeri 902.217 eura koje je državi avansno uplatila Luštica Development “po osnovu kupoprodajne cijene za raspolaganje placem”, odnosno zemljištem ispod luksuznih vila koje ta kompanija gradi na tivatskom dijelu poluostrva Luštica i prodaje ih svojim klijentima.

Na traženje tadašnjeg gradonačenika Kusovca, država je novac proslijedila Opštini Tivat uz zaključak da se sredstva lokalnoj upravi prenose “u cilju završetka izgradnje saobraćajnice MR2-Luštica”. Transakcija je realizovana 31. decembra 2019. i 902.217 eura je već prvog dana 2020. bio na računu Opštine Tivat.

Drugi zvanično potvrđen problem sa zakonom: Kusovac
Drugi zvanično potvrđen problem sa zakonom: Kusovacfoto: Siniša Luković

Međutim, administracija gradonačelnika Kusovca do 16. oktobra 2020. godine, kada je on odlukom nove političke većine NP-BF-GB u Skupštini opštine Tivat, razriješen te funkcije, nisu usmjerena u gradnju saobraćajnice, već su nenamjenski potrošena kroz generalnu budžetsku potrošnju lokalne samouprave u kojoj je do tada na vlasti bila koalicija DPS-SD-HGI.

Prema Zakonu o finansiranju lokalne uprave (član 2, 26 i članovi 31-37) koji se odnose na planiranje i izvršenje budžeta, administracija gradonačelnika Kusovca je imala jasno propisanu obavezu da se namjenska sredstva države odvoje od sopstvenih i koriste samo za namjene za koje su odobrene.

Zbog toga je krivičnu prijavu protiv Kusovca, u ime Opštine Tivat, ODT u Kotoru podnio advokat Predrag Savić iz Beograda 19. oktobra 2021.

Prijavu je ODT Kotor, međutim, već narednog mjeseca proslijedilo “na nadležnost” Specijalnom državnom tužilaštvu Crne Gore, na čijem je čelu tada još bio bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić. SDT prijavu protiv bivšeg tivatskog gradonačelnika, kao javnog funkcionera, nije uzelo u rad, već ju je vratilo ODT-u u Kotoru.

To tužilaštvo potom je vodilo višemjesečni izviđaj koji je tek nedavno rezultirao formalnim krivičnim procesuiranjem Kusovca za nesavjestan rad u službi.

Nakon što je Opština podnijela krivičnu prijavu protiv njega, Kusovac je u oktobru 2020. javno negirao tvrdnje akuelnog gradonačelnika Željka Komnenovića i advokata Predraga Savića da je nenamjenski potrošio novac i istakao da je sve radio po zakonu.

On je tada najavio da će protiv Komnenovića i Savića podići tužbe zbog, navodnog, lažnog prijavljivanja, ali to do danas nije učinio.

Krivično procesuiranje u slučaju saobraćajnice MR2, Kusovcu je drugi zvanično potvrđen problem sa zakonom, jer je SDT protiv njega već podnijelo kivičnu prijavu za zloupotrebu službenog položaja zato što je sredstvima iz budžeta Opštine Tivat platio račun za ugostiteljske usluge nakon partijskog skupa DPS-a u Tivtu, avgusta 2020. godine.

Suđenje u ovom slučaju počinje 31. oktobra pred Višim sudom u Podgorici.

Svojevrsno priznanje - saopštenje iz maja 2020.

Kusovac je još krajem maja 2020. godine, kada je u Tivtu uveliko bila u toku kampanja za prvo zbog korone odložene, pa onda 30. avgusta te godine održane redovne lokalne izbore, bukvalno priznao da je nenamjenski potrošio novac koji je Opština dobila od Vlade.

U saopštenju za javnost, Kusovac je 25. maja 2020. saopštio da Opština Tivat u tom trenutku raspolaže sa oko nepunih 900 hiljada eura novca na svojim računima u poslovnim bankama, a što je bilo za oko 300 hiljada eura manje nego u isto vrijeme prošle godine.

”Opština Tivat posluje potpuno stabilno. Imajućí u vidu sve okolnosti, finansijski sistem je uravnotežen, a ostvarenje budžeta u realnim, očekivanim okvirima. Na dan 11. maja stanje novčanih sredstava na žiro računu Opštine Tivat iznosilo je 890.095,41 euro”, saopštio je tada Kusovac.

Podaci koje je tada iznio o pojedinačnom stanju po računima, pokazuju da je 902.217 eura koje je u januaru na njen račun u CKB banci, Opštini prenijelo Ministarstvo finansija za gradnju MR2, već gotovo potpuno “isparilo”, a da gradnja tog objekta nije ni bila započeta. Naime, na računu u Prvoj banci 11. maja 2020. prema Kusovčevom saopštenju, bilo je 666.855,17 eura Opštine Tivat, u Podgoričkoj i CKB banci zajedno je bilo 72.487 eura, Erste banci 55.384 eura, a na računu u NLB banci 8.913 eura.

Bonus video: