Podignuta optužnica protiv Vesne i Miloša Medenice

Osim Medenica, optužnica je podignuta i protiv Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice....

47786 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Specijalno državno tužilaštvo predalo je danas optužnicu protiv Miloša i Vesne Medenice, saopštio je državni tužilac Vukas Radonjić.

Kako se navodi u saopštenju, oni se sumnjiče za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprječavanje dokazivanja.

Osim Medenica, optužnica je podignuta i protiv Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića i Gorana Jovanovića i „Kopad Company“ DOO Nikšić...

Prema saznanjima “Vijesti”, optužnicom na gotovo 160 strana biće predloženo da se Medenici produži pritvor, a o tome će odluku donijeti vijeće Specijalizovanog odjeljenja Višeg suda odmah ili najkasnije u roku od 48 časova od prijema optužnice.

U optužnici je predloženo i da se okrivljenima Milošu i Vesni Medenicu, Marku Vučiniću i Marjanu Bevenji produži pritvor zbog opasnosti od bjekstva.

"Posebno ističem da su, po Zakoniku o krivičnom postupku, državni organi, mediji, udruženja građana, javne ličnosti i druga lica dužni su da se pridržavaju pretpostavke nevinosti, i da svojim javnim izjavama o krivičnom postupku koji je u toku ne vrijeđaju druga pravila postupka, prava okrivljenih i oštećenih i načelo sudske nezavisnosti", istakao je Radonjić.

Marija Raković, samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda, potvrdila je da je optužnica dostavljena tom sudu.

Slijedi dodjeljivanje predmeta u rad, nakon čega će biti zakazano ročište za kontrolu optužnice.

Uhapšena 17. aprila

Medenica je uhapšena 17. aprila ove godine zbog sumnje da je, kao član kriminalne organizacije koju je stvorio njen sin Miloš Medenica počinila krivično djelo - stvaranje kriminalne organizacije, protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, podstrekivanje...

Tokom istrage, SDT je saslušalo nekoliko sadašnjih i bivših sudija Vrhovnog suda, sudiju Osnovnog suda u Herceg Novom, sutkinju Privrednog suda zbog sumnje da je Medenica uticala da u nekoliko spornih predmeta navodno mijenjaju odluke u korist firmi od kojiih je njen sin uzeo mito u novcu ili nekretninama.

Protiv Medenice, SDT je proširilo istragu - 13. jula ove godine, kada je saslušana u tužilaštvu zbog zloupotrebe službenog položaja putem podstrekavanja, jer su tokom rada u predmetu istražitelji došli do podataka da je navodno uticala i na sutkinju Privrednog suda Milicu Vlahović Milosavljević da donese odluku u jednom predmetu u korist njenog kuma Rada Arsića.

SDT je tokom istrage došlo do podataka da je okrivljena Medenica imala zadatak da se informiše o predmetu u Vrhovnom sudu, da se upoznaje sa spisima i da javlja organizatoru - sinu Milošu, podatke od interesa za njegovu kriminalnu organizaciju...

“Kao i da sa pozicije predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore, raspolažući informacijama i saznanjima do kojih je došla tokom obavljanja funkcije, utiče da organizator i članovi kriminalne organizacije ne budu otkriveni prilikom prenošenja i prodaje neocarinjene robe - cigareta, iznijete iz Slobodne carinske zone Luke Bar”, piše u naredbi za sprovođenje istrage protiv Miloša Medenice.

Uticala na sudije?

SDT vjeruje da su Miloš Medenica, odnosno njegova majka Vesna, prihvatili mito, nakon što je odlučila da koristeći položaju sudstvu izdejstvuje presudu u korist kompanije “Fab lajv”, koju je tužila firma “Gugi komerc”.

Vlasnici “Fab lajva”, okrivljeni Marko Popović i Bojan Popović, kako sumnja SDT, prihvatili su da plate 181.000 eura, u protivrijednosti u nekretninama, kako bi bilo presuđeno u njihovu korist, a na štetu “Gugi komerca”, koji je takvom odlukom Vrhovnog suda oštećen za 2,3 miliona eura. Tužilaštvo ima dokaze i da u drugom predmetu Vesna Medenica po zahtjevu sina Miloša navodno uticala na sudije vijeća Vrhovnog suda da presude u korist “Cijevne komerc”, a u procesu protiv kompanije “Omorika”. “Za tu uslugu, okrivljeni Petrović Vasilije bio je dužan da plati iznos od 400.000 eura, što je i prihvatio”, piše u naredbi za sprovođenje istrage protiv Miloša Medenice.

Petrović je Medenici za uslugu navodno donio 100.000 eura, a prema dogovoru, ostatak mita trebalo je kasnije da preda...

Tokom istrage, SDT je saslušala i sudiju hercegnovskog Osnovnog suda Jovana Stankovića, koji je kasnije razriješen odlukom Sudskog savjeta, a na saslušanju je priznao da je Vesna Medenica od njega tražila da u jednom predmetu donese presudu u korist firme “Carine”.

Stanković je kazao da je Medenica tu uslugu tražila u martu 2022. godine, a predmet spora bilo je vraćanje zajma firmi Čedomira Popovića u iznosu od 20.000 eura. Bivši sudija iz Herceg Novog priznao je da se Medenica interesovala za taj predmet, a da joj je on “sve izložio” putem poruke na aplikaciji Viber…

”I više puta sam naglasio da postoji problem sa dostavom, na šta je ona meni sugerisala donošenje presude po osnovu propuštanja, gdje sam ja ponovo naglasio da postoji problem i nesiguran šta ona od mene hoće, pitao da li da predmet zakažem ili donesem tu odluku. Ona je meni izričito odgovorila da donesem tu odluku, odnosno presudu”, rekao je Stanković na saslušanju u Specijalnom policijskom odjeljenju.

On je naveo da se u tom momentu našao u veoma nezahvalnoj poziciji i da nije mogao da odbije Medenicu, jer bi joj se na taj način zamjerio jer mu je ona navodno rekla da iako nije više predsjednica Vrhovnog suda “uživa i dalje veliku moć u pravosuđu”...

U proširenom dijelu istrage istražitelji su pretresom Viber komunikacije Medenice došli do sumnji da je naredila sutkinji Vlahović Milosavljević da donese odluku kojom bi firmi “Korporacija Ten” iz Moskve bilo onemogućeno da od firme “Win”, Medeničinog kuma Arsića, naplati potraživanje od 400 hiljada eura.

Europol dostavio dokaze

Dokaze i sumnje u nezakonite radnje u koje je, kako se vjeruje, umiješana ključna figura crnogorskog pravosuđa u protekle dvije decenije - SDT-u je dostavio Europol, koji je skinuo transkripte sa aplikacije SKY.

U tim dokumentima, kako je objavio portal Libertas, Miloš Medenica sa policajcem Darkom Lalovićem priča o kriminalnim radnjama (šverc cigareta) i saopštava da je o tome upoznata njegova majka i da od nje može očekivati zaštitu.

Lalović je bivši pripadnik Sektora za obezbjeđenje štićenih ličnosti Uprave policije i godinama je bio zadužen za bezbjednost Vesne Medenice.Medenica je na čelo Vrhovnog suda stigla 2007. godine kada je prešla sa pozicije vrhovne državne tužiteljke, koju je obavljala od 30. jula 2003. do decembra 2007.

Radonjić
Radonjićfoto: Luka Zeković

"Okrivljenom Darku Laleviću se stavlja na teret da je, u 2020.godini, iskorišćavanjem svog službenog položaja službenika Uprave policije neovlašćeno posredovao u kupovini opojne droge za okrivljenog Miloša Medenicu, kojem se stavlja na teret da je kupljenu drogu davao na uživanje drugima, ali i da je u kući držao oružje čije je držanje građanima zabranjeno i nosio ga na javnom mjestu", navodi se u saopštenju Vukasa Radonjića.

U tom periodu bila je i predsjednica Tužilačkog savjeta.

Od 2007. do 2019. bila je u tri mandata birana za predsjednicu Vrhovnog suda, a posljednji put u julu 2019. kada su članovi Sudskog savjeta neustavno, jednoglasno digli ruku da joj se ponovo dodijeli ključna fotelja u sudskoj grani vlasti.

Njeno rukovođenje ključnim polugama u pravosuđu pratile su brojne kontroverzne odluke, navodno donosene po njenom naređenju u nekim važnim predmetima, ali i optužbe da bez njenog amina nije bilo moguće napredovanje kadrova u sudskom sistemu.

Pod pritiskom Brisela, ali i medija i NVO, Medenica je posljednjeg dana 2020. podnijela ostavku na tu funkciju. Od tada je Vrhovni sud u v.d. mandatu.

Prije hapšenja, Medenica se spremala da otvori advokatsku kancelariju.

Bonus video: