Uvježbavali i spašavanje iz ruševina

Završena međunarodna terenska vježba reagovanje u slučaju zemljotresa - BALANCE 2022

1763 pregleda 0 komentar(a)
Vježbali na 12 lokacija, Foto: MUP
Vježbali na 12 lokacija, Foto: MUP

Na više lokacija u Bokokotorskom zalivu proteklih dana crnogorski i timovi iz inostranstva uvježbavali su tehnike traganja i spašavanja iz ruševina, upotrebu novih tehnologija, međusobnu saradnju i interoperabilnost u slučaju zemljotresa.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da je u toj, međunarodnoj terenskoj vježbi - BALANCE 2022, učestvovalo oko 500 ljudi.

Organizator vježbe koja je od 10. do 14. oktobra realizovana na 12 lokacija u Kotoru, Tivtu i Herceg Novom, je Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a.

Učesnici su reagovanje u slučaju zemljotresa vježbali na lokacijama u Starom gradu Kotoru, zatim lokacijama Autoboka, bivša fabrika Rivijera, Resursni centar za sluh i govor “Dr Peruta Ivanović” u Kotoru, Župa, Opatovo, Luštica i Tajno brdo.

”Kamp (baza operacije) za smještaj spasilačkih timova nalazio na lokaciji nekadašnjeg hotela Fjord”, saopštili su iz MUP-a.

Objašnjavaju da je na vježbi učestvovalo blizu 500 učesnika iz Crne Gore i inostranstva, uključujući i spasilačke timove iz Albanije, Bugarske, Italije, Grčke i Kipra i timove Crvenog krsta Srbije i Slovenije.

Među njima su bili i crnogorski tim za traganje i spašavanje iz ruševina, tim Crvenog krsta Crne Gore, opštinski timovi za zaštitu i spašavanje Kotor, Tivat i Herceg Novi, predstavnici različitih ministarstava, uprava i agencija, službe zaštite i spašavanja, dobrovoljna vatrogasna društva, specijalističke jedinice za zaštitu i spašavanje...

”I drugi subjekti zaštite i spašavanja koji se uključuju u aktivnosti zaštite i spašavanja u slučaju zemljotresa, kao i tim EU za civilnu zaštitu”.

”Takođe, značajan broj učesnika bio je i u rukovodstvu vježbe (menadžment vježbe, logistika, menadžment baze operacije-kampa itd), a učestvovali su i treneri, evaluatori i posmatrači vježbe. Na vježbi su testirane procedure primanja međunarodne pomoći u slučaju razornog zemljotresa, kao i uvježbavane procedure iz EU smjernica za Podršku zemlje domaćina (HNS)... Vježba je omogućila timovima da uvježbavaju tehnike traganja i spašavanja iz ruševina, upotrebu novih tehnologija, međusobnu saradnju i interoperabilnost...”, pojasnili su iz tog ministarstva.

Istakli su da je vježba realizovana u okviru EU projekta BALANCE - Upravljanje zemljotresima većih razmjera na zapadnom Balkanu kroz zajedničke aktivnosti prekogranične saradnje, koji se implementira u sklopu Mehanizma Unije za civilnu zaštitu.

Cilj tog projekta, kako objašnjavaju, je unapređenje kapaciteta za pripremljenost i reagovanje u slučaju katastrofa, koje zahtijeva zajedničku koordiniranu akciju...

Bonus video: