Policijski službenici svjedočili o pretresu broda "Jadran"

U optužnici specijalnog tužioca se navodi da su za šverc oko 60 kilograma kokaina okrivljeni Vladimir M. Račić, koji je u bjekstvu, Dejan D. Rovčanin, Duško V. Radenović, Radomir R. Osmajić i Vojin M. Stupar

2608 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Saslušanjem dva svjedoka, suđenje optuženima za šverc oko 60 kilograma kokaina na brodu "Jadran" danas je nastavljeno u Višem sudu u Podgorici.

Službenik policije Novak Ćeranić ispričao je koje je službene radnje preduzeo prilikom pretresa toga dana kada je prijavljeno da je pronađena droga na brodu "Jadran". Naveo je da je obaviješten od strane načelnika odeljenja Dragana Kontića, te da je otišao sa krim.tehničarem, i da je na brodu zatekao veći broj vojnih lica i službenika.

"Kada sam ušao na brod, u spornu prostoriju shvatio sam da se radi o spavaonici. Na lijevom djelu te prostorije su spavala dva vojnika. Jedan ormar je u toj prostoriji bio otvoren. Na dnu tog ormara nalazila se vojnička torba crna ili tamna braon, koja je bila otvorena. Vidio sam da se u njoj nalaze paketići zamotani selotep trakom", naveo je svjedok. Dodao je da je naredio da svi izađu iz te prostorije i da je saopštio načelniku šta je zatekao, i da mu je rekao da to kaže i rukovodiocu grupe za suzbijanje krivičnih djela iz oblasti droga, Draganu Krivokapiću.

"Kad je on došao ja sam sve vrijeme bio ispred broda, na kopno. Zatim je rečeno da izvršimo pretres djela broda koji je gornji, kod palube, oficirskih prostorija. Nisam učestvovao u pretresu te sporne prostorije. Tužilac Zoran Vučinić je kazao da treba da dođe specijalni tužilac Saša Čađenović. Dok sam stajao ispred, moj krim,tehničar je došao do mene i kazao mi da je tužilac Čađenović ljut i da je rekao da svi izađu iz predmetne prostorije", kazao je Ćeranić.

Slobodan Mulanović, službenik policije OB Kotor - odsjek za borbu protiv droga, kazao je da se mnogih detalja ne sjeća precizno jer je imao ozbiljnu operaciju. Naveo je da je u ranim jutarnjim časovima obavješten da je na brodu "Jadran" pronađena droga i da su radili pretres, on i njegove kolege i nadređeni.

"Sjećam se da su bili prisutni tužioci Zoran Vučinić i Saša Čađenović. Ne sjećam se da li je postojao neki zahtjev za hitnost u postupku, pretresu, ne sjećam se ni da li je bilo svjedoka. Ne sjećam se da li sam tog dana vidio naredu za pretres. Tokom pretresa pronađena je droga i oružje, mislim kokain", izjavio je svjedok Mulanović.

U optužnici specijalnog tužioca se navodi da su za šverc oko 60 kilograma kokaina okrivljeni Vladimir M. Račić, koji je u bjekstvu, Dejan D. Rovčanin, Duško V. Radenović, Radomir R. Osmajić i Vojin M. Stupar.

Prema navodima optužnice, u cilju realizacije kriminalnog plana, okrivljeni Duško Radenović zajedno sa Milošem Kulićem, stariji vodnik u Ratnoj mornarici Crne Gore, koji je rješenjem Višeg suda u Podgorici određen za svjedoka saradnika, su 17. aprila 2019., po prethodnom dogovoru, sa umišljajem podstreknuti na izvršenje krivičnog djela od okrivljenih Račića i Rovčanina.

Okrivljeni Račić i Stupar su kao saizvršioci izvršili krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojne droge u sticaju sa nedozvoljenim držanjem oružja, dok je i Radenović počinio ista krivična djela. Okrivljeni Račić i Rovčanin su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a, stav 1, a okrivljeni Radenović, Osmajić i Stupar stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a, stav 2, krivičnog zakonika Crne Gore.

Bonus video: