"Kavčanima" određeno zadržavanje do 72 sata

U SDT-u saslušana četvorka osumnjičena da je po nalogu Zvicera i Vujotića pratila Jovana Jovanovića

23569 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Specijalni tužilac Miroslav Turković saslušao je danas četvoricu navodnih pripadnika kavačkog kriminalnog klana - Milutina Kneževića (38), Miloša Jovanovića (34), Milutina Čotara (57) i Dejana Rutovića (43), koje terete da su po nalogu Radoja Zvicera (40) i Milana Vujotića (40), pripremali likvidaciju Kotoranina Jovana Jovanovića.

Nakon saslušanja određeno im je zadržavanje do 72 sata, saopštio je "Vijestima" portparol SDT, specijalni tužilac Vukas Radonjić.

Radonjić je kazao da će postupajući tužilac sudiji za istragu Višeg suda predložiti da četvorici osumnjičenih odredi pritvor.

Oni su uhapšeni prije dva dana u akciji Specijalnog državnog tužilaštva i Sektora za borbu protiv kriminala, kojom je rukovodio Turković.

Prema saznanjima Vijesti, Turković je, na osnovu dokumentacije koja im je ranije dostavljena iz Europola, osumnjičio Zvicera i Vujotića da su u maju 2020. godine formirali kriminalnu grupu sa ciljem izvršenja više ubistava pripadnika škaljarskog klana.

Navodno, motiv za ubistvo Jovanovića, koje tada nije izvršeno, bila je osveta.

Članovima te krimi ekipe SDT je označilo i Igora Božovića (58) i Vladimira Vučkovića (57) koji su odranije u Istražnom zatvoru, kao i Srđa Juriševića (39) koji je u bjekstvu kao i Zvicer. Vujotić je uhapšen u Istanbulu krajem septembra.

Nakon hapšenja iz Uprave policije saopšteno je da Zvicera i Vujotića sumnjiče da su tokom 2020. godine formirali kriminalnu organizaciju, koja je za cilj imala vršenje teških krivičnih djela, radi sticanja nezakonite dobiti i moć:

"Pri čemu je djelovanje kriminalne organizacije planirano na neodređeno vrijeme uz primjenu tačno određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline članova. Osumnjičeni M.K., M.J., M.Č., V.V., I.B., D.R. i S.J. su kao članovi krimnalne organizacije prihvatili su da izvršavaju naredbe i uputstva organizatora kriminalne organizacije, pri čemu su imali podijeljene zadatke i uloge. U cilju izvršenja krivičnih djela zbog kojih je kriminalna organizacija i formirana, organizatori R.Z. i M.V. su tokom maja 2020. godine, po prethodnom dogovoru, podstrekavali druga osumnjičena lica da preduzmu aktivnosti na lišenju života lica J.J., pri čemu su sprovodili pripremene aktivnosti na lišenju života ovog lica, odnosno vršili njegovo osmatranje i praćenje, prikupljali informacije o njegovom kretanju i boravku, obezbjeđivali sredstva namijenjena za izvršenje krivičnog djela i uništavanje tragova nakon izvršenja, obezbeđivali i skrivali oružje namijenjeno za izvršenje krivičnog djela, prikupljali informacije o policijskim službenicima na terenu što bi olakšalo izvršenje krivičnog djela i bjekstvo izvršilaca nakon izvršenja, te skrivali neposredne izvršioce na prethodno pripremljenim lokacijama”, objasnili su iz UP.

Dodaju da zbog sprovođenje pojačanih policijskih aktivnosti na području opštine Kotor u tom periodu, ta grupacija nije uspjela izvršiti planirano i pripremano krivično djelo na štetu Jovanovića.

Pretresom stanova koje koriste uhapšeni, policija je pronašla i oduzela osam automatskih pušaka različitih modela, dva automatska pištolja marke “zastava M84 - škorpion”, četiri poluatomatska pištolja marke “glok” model 17, šest trotilskih metaka koji se mogu koristiti za izradu improvizovanih mina, veliku količinu municije različitog kalibra, više od 30.000 eura...

”Oduzeto oružje, municija i druge predmeti biće vještačeni u Forenzičkom centru radi provjere mogućnosti dovođenja u vezu sa izvršenjem krivičnih djela na području Crne Gore ili inostranstva”, poručili su iz UP.

Povezani članci

25. Oktobar 2022.

Uhapšeni "kavčani" na saslušanju u SDT-u

25. Oktobar 2022.

Zvicer i Vujotić navodili na ubistvo?

Bonus video: