Granični policajac teško povrijeđen u nezgodi na moru kod Valdanosa

Prema informacijama "Vijesti", nezgoda na moru kod uvale Kruče dogodila se nakon što je od Uprave pomorske sigurnosti traženo da sa graničnom policijom kontroliše plovilo "Kalea" koja je mimo kontrole ušla iz teritorijalnih voda Albanije i usidrila se u uvali Valdanos

30328 pregleda 28 komentar(a)
Stijena u koju je udarilo plovilo, Foto: Privatna arhiva
Stijena u koju je udarilo plovilo, Foto: Privatna arhiva

Službenik graniče policije Blagoje Jakić teško je povrijeđen, dok su njegov kolega Avram Joksimović i službenik Uprave pomorske sigurnosti (UPS) Stevan Asović zadobili lakše tjelesne povrede u pomorskoj nezgodi koja se dogodila 22. oktobra uveče.

Prema informacijama "Vijesti", nezgoda na moru kod uvale Kruče dogodila se nakon što je od Uprave pomorske sigurnosti traženo da sa graničnom policijom kontroliše plovilo "Kalea" koja je mimo kontrole ušla iz teritorijalnih voda Albanije i usidrila se u uvali Valdanos.

"Asović i granični policajci Jakić i Joksimović sa službenim plovilom "Car - 5" krenuli su u kontrolu oko 22.30 kod uvale Kruče na teritoriji Opštine Ulcinj kada je plovilo ostvarilo kontakt sa stijenom", kazao je "Vijestima" izvor uključen u istragu.

Iz policije je "Vijestima nedavno rečeno da preduzimaju aktivnosti iz svoje nadležnosti u cilju utvrđivanja svih okolnosti i činjenica.

"Sa događajem je upoznat i nadležni tužilac koji će se o eventualnoj kvalifikaciji krivičnog djela izjasniti nakon kompletiranja spisa predmeta i uvida u iste", rečeno je Vijesttima iz policije.

Nakon što je Asović obavijestio pomoćnika direktora UPS-a Žarka Lukšića da je došlo do pomorske nezgode, ukazana im je pomoć - drugim plovilom transportovani su do graničnog prelaza Luka Bar gdje ih preuzela ekipa Hitne medicinske pomoći.

U Opštoj bolnici u Baru konstatovano je da je Jakić zadobio teške tjelesne povrede, a Joksimović i Asović lakše.

Direktorica Uprave pomorske sigurnosti, Ivana Martinić potvrdila je "Vijestima" da je njihovo plovilo "SAR 5" udarilo u morsku hridinu u subotu veče u arealu uvale Valdanos nakon dojave o mogućem prekograničnom prekršaju.

"Vremenski uslovi bili su nepovoljni tako da je plovilo u jednom momentu udarilo u stijenu. U svakom slučaju, materijalna šteta je mala. Na žalost, jedan policajac zadobio je povrede", kazala je ona.