Crna Gora bjegunce od FBI-ja izručuje Americi

Ajvazijan i Terabelijan u SAD osuđeni zbog krađe više od 18 miliona dolara kredita za pomoć u borbi protiv kovida. Njihov pravni zastupnik tvrdi da su njegovi klijenti nezakonito odvedeni iz ekstradicionog pritvora u zatvor u Spužu

42587 pregleda 11 komentar(a)
Ajvajzijan i Terabelijan, Foto: Screenshot/Twitter - Fbi Los Anđeles
Ajvajzijan i Terabelijan, Foto: Screenshot/Twitter - Fbi Los Anđeles

Ministarstvo pravde donijelo je rješenje o ekstradiciji dvoje američkih državljana, Ričarda Ajvazijana (43) i Marijeti Terabelijan (37), koje Sjedinjene Američke Države (SAD) potražuju zbog milionske prevare, odgovoreno je juče Vijestima iz institucije na čijem čelu je ministar Marko Kovač.

Ukoliko ih SAD ne preuzme u roku od 45 dana od kada je donijeta odluka o izručenju, oni će biti pušteni na slobodu.

Njihov pravni zastupnik prethodno je saopštio da su njegovi klijenti nezakonito iz Istražnog zatvora odvedeni u Kazneno popravni dom, umjesto da budu pušteni na slobodu.

Ajvazijan, njegova supruga Terabelijan i njegova snaha Tamara Dadjan (42) uhapšeni su krajem februara u Crnoj Gori, a bili su među najtraženijim bjeguncima sa liste Federalnog istražnog biroa (FBI). Oni i još pet članova porodice osuđeni su u SAD za krađu više od 18 miliona dolara kredita za pomoć u borbi protiv kovida, a potraživani su od 29. avgusta 2021. godine kada su uklonili nanogice i pobjegli.

U novembru prošle godine u odsustvu su osuđeni za udruživanje radi bankarske prevare i pranja novca.

Pantović je za Vijesti kazao da su Ajvazijan i Terabelijan od 23. februara do 23. oktobra bili u ekstradicionom pritvoru, te da su nakon toga morali biti pušteni na slobodu.

Najavio krivične prijave: Pantović
Najavio krivične prijave: Pantovićfoto: SAVO PRELEVIC

”Po Zakonu ekstradicioni pritvor može trajati najduže šest mjeseci, a država koja ih traži može taj rok produžiti za još dva mjeseca, što je ukupno osam mjeseci. Tih osam mjeseci isteklo je 23. oktobra, a oni nijesu isporučeni Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zbog čega su morali biti pušteni na slobodu tog dana u 2 sata. Umjesto da ih puste na slobodu, oni su na nepoznat način upućeni iz Istražnog zatvora u Kazneno popravni dom”, rekao je za Vijesti advokat Pantović.

Kada je naša nacija bila najranjivija, ti pojedinci su razmišljali samo o tome da napune svoje džepove, rekao je glavni agent Poreske uprave za kriminalističke istrage Rajan Korner, citira se na sajtu suda...

Objasnio je da je njegovim klijentima u februaru određen ekstradicioni pritvor u skladu sa Zakonom o međunarodno pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

”Kada sam saznao da su upućeni u KP Dom, obratio sam se direktoru UIKS-a i načelniku KP Doma od kojih sam zahtjevao svu dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem, s obzirom da mojim klijentim, iako su to tražili, nije dostavljen nijedan jedini papir, a ni meni kao njihovom pravnom zastupniku. Od Ministarstva pravde tražio sam pribavljanje sve dokumentacije. Do današnjeg dana ni meni ni mojim klijentima nije dostavljen nijedan papir”, kazao je Pantović.

Tvrdi da su mu u UIKS-u objasnili da su Ajvazijana i Terabelijan u KP Dom poslali na osnovu dopisa Ministarstva pravde koji je potpisao Branislav Janjević.

”Smatram da su grubo narušena prava mojih klijenata, a njihove porodice insistiraju da podnesem krivične prijave protiv svih odgovornik u UIKS-u i Ministarstvu pravde”, rekao je on.

Iz tog Vladinog resora za Vijesti su objasnili da su Ajvazijan i Terabelijan shodno članu 25 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima Crne Gore, po pismenom nalogu Ministarstva pravde, zadržani u UIKS-u, kao lica u tranzitu, za koje je država Crna Gora preko svojih državnih organa odlučila da budu izručena državi molilji:

”Sve do preuzimanja istih od strane države molilje, koji rok iznosi do 30 dana, a na obrazloženi zahtjev države molilje, ministar taj rok može produžiti za još 15 dana, te ako u tom roku lica ne budu preuzeta, biće puštena na slobodu. Zakonski osnov za njihovo zadržavanje nakon donošenja odluka o izručenju i isteka ekstradicionog pritvora je prenijet iz člana 18 Evropske konvencije o ekstradiciji, koju je Crna Gora ratifikovala, a kojim je vremenski ograničeno trajanje tranzita, odnosno rok u kojem je država molilja dužna preuzeti lice, pod prijetnjom puštanja na slobodu”, odgovorili su iz Ministarstva pravde.

Endemski prevaranti i raskošan život

U novembru prošle godine okružni sudija Sjedinjenih Američkih Država Stiven V. Vilson izrekao je zatvorske kazne stanovnicima Encina - Terabelijan, Ajvazijanu i njegovom bratu Artru (41) u trajanju od šest, 17 i pet godina zatvora.

Na sajtu suda piše da je na ročištu za izricanje kazne sudija Vilson rekao da se ne može sjetiti slučaja prevare koji je vođen na tako “bezdušan, namjeran način bez ikakvog poštovanja zakona”.

20.000

dolara nagrade FBI je nudio za informacije koje bi dovele do hapšenja Ajvazijana i Terabelijan, koji su 29. avgusta 2021. godine presjekli narukvice za praćenje i pobjegli prije presude

Ričarda Ajvajzijana opisao je kao “endemskog, hladnokrvnog prevaranta koji ne poštuje zakon” i nekoga ko “prevaru gleda kao postignuće”.

”Optuženi su iskoristili krizu COVID-19 da ukradu milione dolara prijeko potrebne državne pomoći namijenjene ljudima i preduzećima koja pate od ekonomskih posljedica najgore pandemije u jednom stoljeću”, rekla je tužiteljka Trejsi L. Vilkison.

”Ove rečenice odražavaju odlučnost našeg ureda da iskorijeni i kazni prestupnike koji koriste vanredne situacije u državi kako bi prevarili vladu i američke poreske obveznike”.

”Optuženi su bili uključeni u plan krađe kritičnih sredstava pomoći namijenjenih za pomoć malim preduzećima tokom pandemije”, rekao je u sudnici pomoćnik glavnog tužioca Kenet A. Polite Jr. iz Odjeljenja za krivična djela Ministarstva pravde. “Ovaj slučaj, koji uključuje eklatantan primjer prevare u vezi s pandemijom, bio je prvi u zemlji koji je stigao na sud. Ministarstvo pravosuđa, zajedno s našim partnerima za provođenje zakona, nastaviće koristiti sve raspoložive alate za borbu i sprečavanje kriminalaca da iskoriste vanredne situacije u državi za svoju ličnu korist”.

”Optuženi su živjeli raskošnim načinom života obmanjujući vladu na račun malih preduzeća i američkih poreznih obveznika koji se već suočavaju s finansijskim poteškoćama i teškoćama povezanim s pandemijom”, rekla je Kristi K. Džonson, pomoćnica direktora kancelarije FBI u Los Anđelesu.

”FBI aktivno istražuje gdje se nalaze bjegunci Terabelijan i Ajvazijan i progoniće ih dok ne budu privedeni kako bi platili za svoje zločine”, kazala je ona.

Terabelijan pristala na izručenje

Iz Ministarstva pravde objasnili su da su SAD molbom tražile izručenje svojih državljana radi izvršenja pravosnažno izrečenih kazni zatvora - i to Ajvazijan 17, a Terabelijan šest godina zatvora.

Njih dvoje su sa falsifikovanim ispravama uhapšeni u Crnoj Gori - Terabelijani 22, a Ajvazijan 23. februara.

”Izbog postojanja međunarodne potjernice SAD-a, od strane Višeg suda u Podgorici, određen im je ekstradicioni pritvor, koji je istekao, i to Marijeti Terabelijan 22. 10. 2022. godine, a Ričardu Ajvajzijanu 23. 10. 2022. godine”, kazali su iz MP.

Ističu da je prije isticanja ekstradicionog pritvora Viši sud donio rješenje o izručenju Terabelijan, u skraćenom postupku:

”Jer je ista dala saglasnost da bude izručena”.

”U odnosu na Ajvazijan Ričarda, u odnosu na istog je Viši sud u Podgorici donio rješenje, kojim je konstatovao da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje, i nakon pravosnažnosti tog rješenja, ministar pravde je donio rješenje kojim je dozvolio izručenje Ričarda Ajvazijana Sjedinjenim Američkim Državama. O donošenju oba rješenja, prije isticanja ekstradicionog pritvora, obaviještena je država molilja”, odgovorili su Vijestima iz MP.

Bonus video: