Advokat bjegunaca od FBI: U zatvoru su bez rješenja, neko će odgovarati

Dvojac je osuđen u SAD zbog krađe više od 18 miliona dolara kredita za pomoć u borbi protiv kovida, Ministarstvo pravde odlučilo da ih izruči

42368 pregleda 14 komentar(a)
Nadležni ne odgovaraju na upite: Pantović, Foto: Savo Prelević
Nadležni ne odgovaraju na upite: Pantović, Foto: Savo Prelević

Američkim državljanima Ričardu Ajvazijanu (43) i Marijeti Terabelijan (37), niti njihovom braniocu, advokatu Ratku Pantoviću nije dostavljen nijedan dokument na osnovu kog su to dvoje osuđenih za višemilionsku prevaru iz Istražnog zatvora premješteni u Kazneno-popravni dom u Spužu, gdje borave osuđenici.

To je za “Vijesti” kazao Pantović, ističući da će podnijeti krivične prijave protiv NN lica zbog krivičnih djela zloupotreba službenog položaja i protipravno lišenje slobode.

”Njihova osnovna prava, kao i pravo na pravično suđenje i pravo na odbranu grubo su narušena, iz razloga što se šest dana nalaze u Kazneno-popravnom domu bez ijednog papira. Moje zadnje informacije su da će danas stupiti u štrajk glađu”, rekao je Pantović juče.

S obzirom na to da iz medija saznajem informacije o mojim klijentima, jedino mi preostaje da kao advokat Ajvazijana i Terabelijan dam zamjeničko punomoćje novinarima, jer oni brže i bolje mogu pribaviti informacije, umjesto mene, njihovog advokata

”Vijesti” su objavile da je Ministarstvo pravde donijelo rješenje o ekstradiciji Ajvazijana i Terabelijanove, koje Sjedinjene Američke Države (SAD) potražuju zbog milionske prevare.

Povezani članci

29. Oktobar 2022.

Crna Gora bjegunce od FBI-ja izručuje Americi

Ajvazijan, njegova supruga Marijeta Terabelijan i njegova snaha Tamara Dadjan (42) uhapšeni su krajem februara u Crnoj Gori, a bili su među najtraženijim bjeguncima sa liste Federalnog istražnog biroa (FBI).

Advokat tvrdi da su promijenili imena i izvadili meksičke pasoše
Advokat tvrdi da su promijenili imena i izvadili meksičke pasošefoto: Privatn arhiva

Oni i još pet članova porodice osuđeni su u SAD za krađu više od 18 miliona dolara kredita za pomoć u borbi protiv kovida, a potraživani su od 29. avgusta 2021. godine kada su uklonili nanogice i pobjegli...

Pasoši
foto: Privatn arhiva

Bez naredbe i rješenja

Advokat Pantović juče je ponovio da su njegovim klijentima najgrublje prekršena prava, objasnivši da u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku, sprovođenje bilo koja radnje, poput određivanje pritvora ili zatvora, mora da prati pravni dokument - naredba ili rješenje.

”Ta naredba ili rješenje, prije određivanja pritvora mora biti dostavljena stranci i advokatu ako ga ima. S ozirom na to da mojim klijentima do danas, odnosno šest dana, nijedan dokument nije dostavljen, kao ni meni njihovom advokatu, to je flagrantno kršenje Zakona o krivičnom postupku (ZKP) i kršenje prava na pravično suđenje i prava na odbranu”, kazao je Pantović.

On tvrdi da je u proteklih šest dana, od kada su Ajvazijan i Terabelijanova iz ekstradicionog pritvora premješteni u Kazneno-popravni dom, dva puta pismeno i više puta usmeno tražio da mu dostave dokument na osnovu kojeg je to učinjeno.

”Dokument, ili bilo kakav papir na osnovu kojeg su moji klijenti, umjesto da 23. oktobra budu pušteni na slobodu, upućeni u KP dom, dva puta sam pismeno i više puta usmeno tražio od direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, načelnika KP doma i Branislava Janjevića iz Direktorata za međunarodnu saradnju Ministarstva pravde. Danas je 29. oktobar, nijedan dokument niti bilo kakav papir na osnovu kog je to urađeno nije mi dostavljen. Iz sredstava informisanja saznao sam razlog zbog kog su upućeni u KP dom. Međutim, ta rješenja, ako postoje, prvo su morala biti dostavljena mojim klijentima, i to prevedena na engleski jezik i poslata meni kao njihovom advokatu, da bi mogli pravno da se odredimo prema tim rješenjima. Izgleda, ipak, da bolje novinari mogu da pribave informacije, nego advokati odbrane, kojima su te informacije i ti dokumenti morali biti upućeni na osnovu ZKP-a”, kazao je Pantović.

"Ovlastiću novinare"

Poručio je da mu ne preostaje ništa drugo osim da novinarima da zamjeničko punomoćje.

”S obzirom na to da iz medija saznajem informacije o mojim klijentima, jedino mi preostaje da kao advokat Ajvazijana i Terabelijan dam zamjeničko punomćje novinarima, jer oni brže i bolje mogu pribaviti informacije, umjesto mene, njihovog advokata”, rekao je Pantović.

Iz Ministarstva pravde prije dva dana su za “Vijesti” objasnili zbog čega američki državljani nijesu pušteni na slobodu po isteku roka od osam mjeseci.

Iz tog Vladinog resora kazali su da su Ajvazijan i Terabelijanova shodno članu 25 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima Crne Gore, po pismenom nalogu Ministarstva pravde, zadržani u UIKS-u, kao lica u tranzitu, za koje je država Crna Gora preko svojih državnih organa odlučila da budu izručena državi molilji:

”Sve do preuzimanja istih od strane države molilje, koji rok iznosi do 30 dana, a na obrazloženi zahtjev države molilje, ministar taj rok može produžiti za još 15 dana, te ako u tom roku lica ne budu preuzeta, biće puštena na slobodu”.

Istakli su da je zakonski osnov za njihovo zadržavanje nakon donošenja odluka o izručenju i isteka ekstradicionog pritvora prenijet iz člana 18 Evropske konvencije o ekstradiciji, koju je Crna Gora ratifikovala:

”A kojim je vremenski ograničeno trajanje tranzita, odnosno rok u kojem je država molilja dužna preuzeti lice, pod prijetnjom puštanja na slobodu”, odgovorili su 28. oktobra iz Ministarstva pravde.

Pantović je kazao da su on i njegov klijent Ajvazijan uputili žalbe na rješenje Višeg suda kojim je potvrđeno da su ispunjeni uslovi za njegovu ekstradiciju, ali da do juče nijesu dobili odluku po toj žalbi.

”Moja klijetkinja Marijeta Terabelijan tražila je da u skraćenom postupku bude izručena u SAD, međutim, Viši sud je odgodio to izručenje, iz razloga što postoji krivični postupak protiv nje zbog falsifikovanja isprave pred Osnovnim sudom u Kotoru. Kao njen advokat, na to rješenje uložio sam žalbu drugostepenom organu. Imam informacije da je to rješenje ukinuto, međutim, otpravak tog rješenja nikad mi nije dostavljen”, rekao je Pantović.

Presuda nije pravosnažna

Komenarišući navode Ministarstva pravde, Pantović je kazao da presuda izrečena njegovim klijentima nije pravosnažna, već prvostepena.

”Što se tiče postupka u SAD, moji klijenti nijesu pravosnažno osuđeni, već prvostepeno, i njihovi advokatii u SAD uložili su žalbu. Postupci pred drugostepenim sudovima u Americi nijesu završeni”, tvrdi Pantović.

Pantović je ponovio je da su Ajvajzijan i Terabelijanova i članovi njihovih porodica izričito zahtijevali od njega da podnese krivične prijave protiv onih koji su ih, kako tvrdi, protivpravno lišili slobode i premjestili u spuški zatvor umjesto da ih puste na slobodu.

Iz Ministarstva pravde prije dva dana za “Vijesti” su objasnili da su SAD molbom tražile izručenje svojih državljana radi izvršenja pravosnažno izrečenih kazni zatvora - i to Ajvazijan 17, a Terabelijan šest godina zatvora.

Pojasnili su da su njih dvoje, sa falsifikovanim ispravama, uhapšeni u Crnoj Gori - Marijeta Terabelijan 22, a Ajvazijan 23. februara.

”I zbog postojanja međunarodne potjernice SAD, od strane Višeg suda u Podgorici, određen im je ekstradicioni pritvor, koji je istekao, i to Marijeti Terabelijan 22. 10. 2022. godine, a Ričardu Ajvajzijanu 23. 10. 2022. godine”, kazali su iz MP.

Ističu da je prije isticanja ekstradicionog pritvora Viši sud donio rješenje o izručenju Terabelijanove, u skraćenom postupku:

”Jer je ista dala saglasnost da bude izručena”.

”U odnosu na Ajvazijan Ričarda, u odnosu na istog je Viši sud u Podgorici donio rješenje, kojim je konstatovao da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje, i nakon pravosnažnosti tog rješenja, ministar pravde je donio rješenje kojim je dozvolio izručenje Ričarda Ajvazijana Sjedinjenim Američkim Državama. O donošenju oba rješenja, prije isticanja ekstradicionog pritvora, obaviještena je država molilja”, odgovorili su ranije “Vijestima” iz MP.

Pasoši originalni, samo su promijenili imena

Advokat Pantović tvrdi da njegovi klijenti nijesu u Crnoj Gori koristili falsifikovana dokumenta, već originalna, dobijena nakon što su promijenili imena.

”To je lako utvrditi, zato što su moji klijenti godinu prije inkiriminisanog događaja, u regularnom postupku promjenili svoja imena. Na osnovu tog postupka izvadili su regularne meksičke pasoše, što se može provjeriti i na oficijelnom sajtu Vlade Meksika, na kom, kada se unese njihov CURP broj, što predstavlja jedinstveni matični broj adekvatno našem, vide se svi podaci iz njihovih pasoša i fotografije. To znači da njihovi pasoši nijesu falsifikovani, već regularni i potpuno sam ubijeđen da ću u postupku pred Osnovnim sudom u Kotoru osloboditi moje klijente za krivično djelo falsifikovanje”, kazao je Pantović.

”Vijestima” je dostavio kopije njihovih pasoša izdatih u junu, odnosno julu 2021. godine, na ime Natali Roz Garsija Perez i Roberto Niko de Leon.

Bonus video: