Građanska alijansa osudila postupanje policajaca prema Kojaševiću

Na osnovu objavljenog video snimka se može zaključiti da se u konkretnom slučaju radi o kršenju Kodeksa policijske etike, kazali su iz GA

4247 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Screenshot/ Građanska alijansa
Foto: Screenshot/ Građanska alijansa

Građanska alijansa (GA) pozvala je direktora Uprave policije Zorana Brđanina i ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića da najhitnije utvrde odgovornost u postupanju policijskih službenika prema fudbaleru Damiru Kojaševiću.

Kojašević je saopštio da ga je nekoliko policajaca u petak, poslije zaustavljanja njegovog automobila u podgoričkom naselju Konik, napalo, udarilo nekoliko puta i matretiralo i najavio da će ih tužiti.

Iz GA su kazali da osuđuju neprofesionalno postupanje policijskih službenika prema Kojaševiću.

Kako su naveli, na osnovu video snimka, koji je dostupan građanima Crne Gore, može se zaključiti da se u konkretnom slučaju radi o kršenju Kodeksa policijske etike.

Iz GA su rekli da Kodeks policijske etike propisuje da je u vršenju policijskih poslova i primjeni ovlašcenja, policijski službenik dužan da poštuje dostojanstvo, ugled i čast svake osobe prema kojoj primjenjuje ovlašćenja.

“Pozivamo Brđanina i Adžića da u najhitinijem roku identifikuju policijske službenike i utvrde odgovornost”, naveli su iz GA.

Oni su pozvali i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Savjet za građansku kontrolu rada policije, Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije i Etički odbor da ispitaju postupanje policijskih službenika.

Iz GA su poručili da stoje na raspolaganju građanima Crne Gore kojima je potrebna besplatna pravna pomoć, ukoliko primijete da su postupanja policijskih službenika u suprotnosti sa načelima utvrđenim Ustavom, potvrđenim međunarodnim ugovorom, zakonom i Kodeksom policijske etike.

Bonus video: