Možda su šefovi uzimali novac

Dragovića policija tereti da je kao službenik u ulcinjskom preduzeću “Komunalne djelatnosti” zloupotrebom svog položaja i prekoračenjem granica svog ovlašćenja u pogledu raspolaganja tuđom imovinom vršeći naplatu novca korisnicima, prisvajao uplaćeni novac

20483 pregleda 3 komentar(a)
Detalj sa Velike plaže u Ulcinju, Foto: Shutterstock
Detalj sa Velike plaže u Ulcinju, Foto: Shutterstock

Ulcinjanin Almir Dragović (45), protiv koga je policija podnijela krivičnu prijavu zbog sumnje da je izvršio krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, pred ulcinjskim tužilaštvom prošlog četvrtka negirao je djelo koje mu se stavlja na teret.

Dragović je “Vijestima” dostavio na uvid zapisnik sa saslušanja kod državnog tužioca Faruka Resulbegovića, u kome, iznoseći svoju odbranu, ne priznaje izvršenje krivičnog djela koje mu se stavlja na teret niti krivicu za to.

Njega policija tereti da je kao službenik u ulcinjskom preduzeću “Komunalne djelatnosti”, tokom ljetnjih turističkih sezona 2019, zatim 2020. i 2021. godine, u naseljima Donji i Gornji Štoj u Ulcinju, zloupotrebom svog položaja i prekoračenjem granica svog ovlašćenja u pogledu raspolaganja tuđom imovinom, vršeći naplatu novca korisnicima, prisvajao uplaćeni novac.

Policija, kako se navodi, sumnja da je Dragović to realizovao na način što je izdavao priznanice korisnicima na tačan iznos koji su uplaćivali, da bi nakon toga u tim priznanicama, istih oznaka, mijenjao i brisao, odnosno upisivao druge brojeve.

”Prikazivao umanjene brojeve i takve priznanice sa umanjenim iznosima uplaćenog novca prikazivao u blagajni navedenog preduzeća, a sve u namjeri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist čime je oštetio navedeno preduzeće za iznos od 2.812 eura”, navela je policija u saopštenju.

Dragović je reagovao na tekst “Ulcinj: Službenik Komunalnih djelatnosti osumnjičen da je prisvojio preko 2.800 eura”, objavljen na portalu “Vijesti” u petak 28. oktobra.

Kazao je da mu je prije svega neprijatno zbog pojedinih mještana Štoja, koji su mu se žalili da su im proknjiženi iznosi računa za komunalne usluge, manji od uplaćenih.

”Žao mi je što im se to dogodilo, ali moraju da znaju da ja to nijesam uradio. Čak sam morao sam da uplaćujem neke razlike na moju štetu. Istraga, odnosno tužilaštvo, utvrdiće ko je odgovoran za sve to. Ja znam i to sam rekao tužiocu”, kazao je Dragović “Vijestima”.

On je tužiocu ispričao da je u DOO Komunalne djelatnosti bio zaposlen od 10. aprila 2017. do 6. jula 2022. godine, na mjestu inkasanta za područje Donjeg i Gornjeg Štoja.

”Izdavao sam priznanice koje sam ručno popunjavao na iznose koje su korisnici usluga davali. Jedan primjerak ostajao je kod njih, drugi sam nosio u firmu na blagajnu, ako tamo nekog nađem, a ako ne, licima koje mi je bivši direktor S. K. naznačio. Često sam priznanice davao i svom šefu E. C., a nerijetko i Z. F., kući ili u kafani u zavisnosti gdje se nalazio”, ispričao je Dragović tužiocu.

Naveo je da ne zna šta su oni radili sa priznanicama, ali i da su one izrađene tako da imaju tri primjerka.

”Pisanjem na prvom listu, napisano se kopira na drugom i trećem, tako da je nemoguće bilo šta prepravljati. Osim toga, priznanice su numerisane. Nijedan primjerak priznanice nije ostajao kod mene zbog čega sam 2018. godine, od tadašnjeg direktora i šefa tražio fiskalnu kasu kako bih korisnicima mogao da izdam fiskalni račun, budući da su tada počele žalbe na manje proknjižene iznose”, kazao je Dragović.

Naveo je da je indikativno da mu je jedan od pretpostavljenih, nakon što je počela istraga, sugerisao da prizna krivicu te da u tom slučaju ne bi bio pokrenut postupak protiv njega.

”Nijesam htio da priznam da sam uradio nešto što nijesam. Da li je i ko prepravljao iznose na kopijama priznanica, utvrdiće se u postupku koji je u toku. Znam da korisnici ne mogu da ovjere knjige gostiju ukoliko nemaju izmirene račune prema komunalnom, pa nije logično da se javljaju nakon godinu i više, a izdavali su krevete i prošlo i ovo ljeto”, kazao je Dragović.

On je poručio da poziva Tužilaštvo da provjeri njegove, ali i prihode njegovih bivših šefova i direktora.

Bonus video: