Pantović: Punomoćje je u spisima, neka dostave rješenja

Pantović tvrdi i da rješenje Višeg suda o ekstradiciji, iako su iz Ministarstva pravde saopštili da je ono prevedeno i dato njegovom klijentu Ajvazijanu, tom američkom državljaninu još nije dostavljeno

5678 pregleda 0 komentar(a)
Foto: SAVO PRELEVIC
Foto: SAVO PRELEVIC

Advokat Ratko Pantović tvrdi da Ministarstvo pravde i dalje nije dostavilo rješenje kojim su njegovi klijenti, američki državljani Ričard Ajvazijan (43) i Marijeta Terabelijan (37) iz ekstradicionog pritvora odvedeni u zatvorsku jedinicu Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS).

On je reagovao na navode iz MP, koji su ranije saopštili da su ekstradicioni postupci okončani i da će Ajvazijan i Terabelijan biti izručeni Sjedinjenim Američkim Državama - bez obzira na krivične prijave i štrajkove glađu. Tada su saopštili i da im Pantović nije dostavio generalno punomoćje za zastupanje pred državnim organima, ustvrdivši da on samo traži informacije i prijeti prijavama.

Komentarišući te navode Pantović je rekao da u spisima predmeta egzistira punomoćje kojim su ga Ajvazijan i Terabelijan ovlastili da ih zastupa u postupku ekstradicije.

”S obzirom da postupak esktradicije još nije završen, što su iz Ministarstva pravde i potvrdili u svom reagovanju, to znači da je ovlašćenje još validno”, kazao je Pantović.

”Sve i da stavimo po strani ovlašćenje, iz MP nijesu objasnili zašto do danas nijesu dostavili ni jedan jedini papir mojim klijentima. Čekaju li možda da i moji klijenti sami sebe ovlaste i dostave im punomoćja, kako bi im MP dostavilo papire. Potpuno je jasno da je ovaj postupak vođen suprotno Zakoniku o krivičnom postupku i da su moji klijenti, bez pravnog osnova, još pritvoreni u Kazneno-popravnom domu”, rekao je Pantović.

On je tražio da iz ministarstva na čijem čelu je Marko Kovač odgovore na nekoliko, kako je rekao, važnih pitanja:

”Da li su, i ako jesu kada, mojim klijentima dostavili bilo kakav dokument o njihovom upućivanju iz ekstradicionog pritvora u KP Dom? Da li su i kada dostavili rješenje Višeg suda o odbijanju Ajvazijanove i moje žalbe na rješenje o izručenju? Takođe, tražimo i da nam dostave isječke od faksa, iz kojih se vidi kada su navedena rješenja uputili UIKS-u, kao i dostavnice sa vremenom i datumom kad su ta rješenja dostavljena mojim klijentima. Naša saznanja su da rješenja nikad nijesu dostavljena mojim klijentima, a nemamo potvrdu da li su, kada, kod datuma i u koje vrijeme dostavljena UIKS-u”.

Pantović tvrdi i da rješenje Višeg suda o ekstradiciji, iako su iz MP saopštili da je ono prevedeno i dato njegovom klijentu Ajvazijanu, tom američkom državljaninu još nije dostavljeno.

”Svog klijenta posjetio sam 31. oktobra u KP Domu. Do tog datuma nije mu bilo dostavljeno. Iz nezvaničnih izvora potvrđeno mi je da je prevod tog rješenja urađen tek 28. oktobra. Samo iz te činjenice jasno je da rješenje o ekstradiciji nije pstalo pravosnažno ni izvršno, niti je direktor direktorata u MP mogao potpisao rješenje o izvršenju mojih klijenata, a pogotovo nije mogao potpisati nikakvo rješenje o njihovom upućivanju iz esktradicionog pritvora u KP Dom”, rekao je Pantović.

Advokat je istakao da ne želi da polemiše preko medija, da mu to nije bila ni namjera, ali da želimo da dobije bilo koji papir:

”Kako bih mogao da radim svoj posao i da kao advokat zaštitim klijente”, zaključio je.

Ajvazijan, njegova supruga Terabelijan i njegova snaha Tamara Dadjan (42) uhapšeni su krajem februara u Crnoj Gori, a bili su među najtraženijim bjeguncima sa liste Federalnog istražnog biroa (FBI). Oni i još pet članova porodice osuđeni su u SAD za krađu više od 18 miliona dolara kredita za pomoć u borbi protiv kovida, a potraživani su od 29. avgusta 2021. godine kada su uklonili nanogice i pobjegli.

U novembru prošle godine, u odsustvu, su osuđeni za udruživanje radi bankarske prevare i pranja novca.

Bonus video: