Slobodni sindikat UP o slučaju Kojašević: Policajce bez prezumpcije nevinosti napali, optužili i osudili

"Vaša namjera je jasna, želite destabilizovati državu i pokušati službenike policije zastrašiti da ne smiju vršiti službene radnje, jer ćete ih vi 'razapinjati' na ovakve i slične načine i vi suditi i pritiskati da se odluke donose kako vi želite. Poručujemo vam neće moći gospodo, dosta je bilo"

15159 pregleda 50 komentar(a)
Foto: Uprava policije
Foto: Uprava policije

Slobodni sindikat Uprave policije Crne Gore u saopštenju koje je potpisala predsjednica Aleksandra Jovanović objavilo je da se posljednjih nekolika dana svjedoči brutalnom, organizovanom i orkestriranom napadu na policijske službenike koji su postupali prema građaninu u slučaju koji se dogodio u petak 30.10.2022. godine u podgoričkom naselju Konik.

Fudbaler Damir Kojašević rekao je da su ga tog dana nekoliko policajaca, poslije zaustavljanja njegovog automobila na Koniku, "napali, udarili nekoliko puta i matretirali.

"Svi mediji, nevladine organizacije, aktivisti, čak i vjerski poglavari bez znanja o okolnostima događaja i prezumpcije nevinosti napali su kolege, optužili i osudili, čak su i određeni politički obojeni advokati izjavili da je kolega izvršio krivično djelo mučenje i zlostavljanje", dodaje Jovanović u saopštenju.

Ona navodi da je jedan od policajaca iste vjeroispovjesti kao i građanin koji se žalio i predao snimak.

"Tako da spinovanje javnosti da je intervencija motivisana vjerskom netrpeljivošću ne stoji i 'ne pije vodu' već smo ubjeđenja da iz određenih centara moći plaćeni novinari, nevladine organizacije, aktivisti i advokati pokušavaju da izvrše pritisak na naše rukovodstvo da suspenduje kolege čime sistematski žele da uruše bezbjedonosni sistem države", kaže ona.

Dodaje da je mišljenje Slobodnog sindikata Uprave policije da u ovom trenutku ne treba donositi presude prije suda koji je nadležan za to i prije nego se ispitaju sve okolnosti slučaja i po Zakonu se ne donese odluka, ako je to uopšte više moguće, kako kaže, poslije salve napada i prizemnih uvreda na kolege.

"Napominjem sve da poštuju prezumpciju nevinosti i da puste tužilaštvo, sud i unutrašnju kontrolu da rade svoj posao bez pritiska bilo koje vrste", rekla je.

U saopštenju poručuje i da žele svima da poruče da će Slobodni sindikat Uprave policije Crne Gore štititi svakog službenika policije koji na ovakav i bilo koji način bude šikaniran od bilo koga.

"I da vam poručimo da ćemo se pravno obračunavati sa svima koju pokušavaju da na bilo koji način krše Zakon prema našim kolegama. Kada se puca na službenike policije o tome se piše jedan dan i to šturo i bez interesovanja da je policajac čovjek i da je i to ljudski život, a za crvenilo na vratu linčujete danima ne čekajući da se utvrde sve okolnosti događaja. Crvenilo na vratu će proći a crvenilo obraza svih koji su ovaj događaj iskoristili u političke svrhe neće nikad", kaže Jovanović.

Navodi i da će službenici policije ako su krivi odgovarati pred zakonom.

"Ali nemojte im svi vi suditi, jer u ovoj državi postoji tužilaštvo i sud, a vaša namjera je jasna, želite destabilizovati državu i pokušati službenike policije zastrašiti da ne smiju vršiti službene radnje, jer ćete ih vi 'razapinjati' na ovakve i slične načine i vi suditi i pritiskati da se odluke donose kako vi želite. Poručujemo vam neće moći gospodo, dosta je bilo. Želim ovom prilikom da kažem svim službenicima policije da se u ovakvim i svim sličnim situacijama obrate Slobodnom sindikatu i da ćemo uvijek stati u zaštitu i pružiti im pravnu pomoć", zaključila je Jovanović.

Bonus video: