Europol: Na balkanskoj ruti uhapšene 382 osobe u akciji protiv trgovaca ljudima, CG bila domaćin operativnog centra

U toj akciji u Crnoj Gori je nedavno uhapšeno nekoliko osoba osumnjičenih za krijumčarenje droge, oružja i migranata

21836 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.11.2022. 14:14h

Europol je saopštio da su 382 osobe uhapšene u zajedničkoj akciji protiv trgovaca ljudima koji koriste balkansku rutu.

U toj akciji u Crnoj Gori je nedavno uhapšeno nekoliko osoba osumnjičenih za krijumčarenje droge, oružja i migranata.

Akcija "EMPACT" sprovođena je u 28 evropskih država između 24. i 29. oktobra.

U akciji je učestvovalo oko 16.000 policajaca.

Tokom operacije, Crna Gora je, uz podršku projekta CSC WB IPA 2019, bila domaćin operativnog centra kako bi se omogućila brza razmjena operativnih informacija između učesnika, saopšteno je iz Europola.

Objašnjavaju da su operativne aktivnosti u 28 zemalja širom Evrope podržali i Eurojust, Frontex, INTERPOL, SELEC i druge međunarodne organizacije.

"Dani zajedničke akcije EMPACT planirani su na osnovu pristupa vođenog obavještajnim podacima, koji je uključivao saradnju širokog spektra organa za provođenje zakona, uključujući policiju, carinu, agencije za imigraciju i agencije za kontrolu granica", pojašnjeno je.

U njihovom saopštenju piše da su se operativne aktivnosti uglavnom odvijale na Balkanu i jugoistočnoj Evropi, ali da su druge države širom Evrope dale svoj doprinos kriminalističkoj obaveštajnoj službi i sprovele operativne akcije na nacionalnom nivou.

"U akciji je učestvovalo skoro 16.000 policajaca. Istovremeno, između 24. i 29. oktobra, nacionalne vlasti su koordinirale posebne aktivnosti koje su bile usmjerene na mreže trgovine ljudima uključene u seksualnu eksploataciju, prisilno prosjačenje i prisilni kriminal... Sveukupno, aktivnosti su dovele do 382 hapšenja osumnjičenih, od kojih je većina navodno bila umiješana u trgovinu drogom, omogućavanje ilegalne imigracije, falsifikovanje dokumenata i trgovinu vatrenim oružjem. Policajci su na terenu otkrili niz krivičnih djela u vezi sa omogućavanjem ilegalne imigracije i srodnim zakonskim prestupima poput falsifikovanja dokumenata. Hapšenja i prikupljeni dokazi omogućili su organima za provođenje zakona da pokrenu 130 novih istraga", piše u saopštenju.

Tokom acije provjereno je 74.924 osoba, pretreseno je 998 lokacija, provjereno 32.665 vozila, 2.004 paketa.

Od 382 uhapšenih njih 159 su osumnjičeni za krijumčarenje migranata, 112 za trgovinu drogom, 38 za trgovinu vatrenim oružjem, dvoje za trgovinu ljudima i 71 za druga krivična djela.

Policajci su otkrili 2.476 ilegalnih prelazaka granice, oduzeli 106 komada vatrenog oružja, 304 kilograma heroina, 147 kilograma kanabisa, 5.402 stabljike marihuane i 1,3 kilograma kokaina.

Bonus video: