UP: Crna Gora bila kolider u značajnoj međunarodnoj akciji

Realizovana aktivnost Dani zajedničke akcije SEE JAD

4895 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Uprava policije
Foto: Uprava policije

Crna Gora opravdala je ulogu dobrog domaćina i kolidera veoma značajne međunarodne aktivnosti u mandatu Europola, i pokazala se kao kredibilan partner partnerskim službama za sprovođenje zakona, saopštili su iz Uprave policije.

Uprava policije je, kako su naveli, bila kolider u značajnoj međunarodnoj aktivnosti Dani zajedničke akcije za Jugoistočnu Evropu (SEE JAD), koja je realizovana od 26. do 29. oktobra.

U toj međunarodnoj aktivnosti učestvovalo je 28 zemalja iz regiona i Evropske unije (EU), kao i veći broj međunarodnih organizacija, Europol, Eurojust, Interpol, Frontex, SELEC, US DEA, CSC WB IPA/2019 i SEESAC.

Iz policije su kazali da je Centralni koordinacioni centar iz kojeg se upravljalo akcijom formiran u Podgorici.

Aktivnost je, kako su rekli, planirana i realizovana u saradnji sa Europolom, uz podršku projekta IPA2019.

„Da je Crna Gora pouzdan partner dokazuje formiranje Koordinacionog centra za međunarodnu akciju u Podgorici, što je prvi slučaj da se on formira van sjedišta EUROPOL-a“, kaže se u saopštenju.

Iz policije su rekli da je nosilac aktivnosti i koordinator bila Španija, dok je Crna Gora imala ulogu kolidera.

Direktor policije Zoran Brđanin i vršilac dužnosti pomoćnika direktora za Sektor za borbu protiv kriminala Dejan Knežević su 26. oktobra obišli Centralni koordinacioni centar.

europol akcija
foto: Uprava policije

Brđanin je kazao da je zadovoljan što je crnogorska policija domaćin izuzetno važne operativne akcije EUROPOL-a.

On je konstatovao da to predstavlja dodatan podstrek crnogorskoj policiji da odlučno nastavi reformski put, u cilju uspostavljanja jakog i održivog sistema, i apostrofirao opredijeljenost crnogorske policije u borbi protiv međunarodnog kriminala.

Iz policije su rekli da se Brđanin 27. oktobra sastao sa predstavnicima Evropske komsije (EK), Sabine Zwaenepoel i Febe Liagre, kao i sa Adriana Toston Diez i Anna Marinelli ispred projekta IPA 2019.

Sagovornici su konstatovali da su u izvještaju EK prepoznati rezultati u oblasti međunarodne policijske saradnje, i da je to potvrda posvećenosti crnogorske policije da, u cilju efikasne borbe protiv organizovanog kriminala, koristi sve raspoložive mehanizme za blagovremenu razmjenu informacija i kvalitetnu operativnu saradnju.

Iz policije su kazali da su Koordinacioni centar SEE JAD-a u Podgorici 27. oktobra obišli i predstavnici EK, kao i granični prelaz Božaj, prilikom čega su imali direktan uvid u način rada i postupanje policijskih službenika prilikom granične kontrole.

„U ovoj aktivnosti na udaru su bili krijumčari oružja, narkotika, kao i osobe koje se bave trgovinom ljudima i krijumčarenjem ilegalnih migranata“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su u pripremnim fazama akcije i sprovođenju, osim kancelarije EUROPOL-a u Crnoj Gori, aktivnu ulogu imali i organizacione jedinice Sektora za borbu protiv kriminala nadležne za borbu protiv krijumčarenja narkotika, oružja i ilegalnih migranata.

Iz policije su rekli da su značajnu ulogu i doprinos dali pripadnici Sektor granične policije.

Oni su kazali da je akcija sprovedena u Crnoj Gori, odnosno na svim graničnim prelazima i u nadzoru kompletne državne granice, uz učešće raspoloživih ljudskih i materijalno – tehničkih resursa iz sastava granične policije, koji su angažovani na osnovu prethodno izvršene operativne analize i procjene organizacionih jedinica na terenu.

U Crnoj Gori je, kako su naveli iz Uprave policije, u sprovođenju aktivnosti svakog dana učestovalo preko 300 njihovih službenika.

„Prethodni višemjesečni obavještajni rad usmjerio je ciljane kontrole, i vršeni su brojni pretresi unutar Crne Gore, što je rezultiralo pronalaskom 24 komada raznog oružja u ilegalnom posjedu, oko šest hiljada komada različite municije“, kaže se u saopštenju.

Iz policije su rekli da je pronađeno oko 1,2 kilograma (kg) eksploziva iz trotilskog metka, a na određenim lokacijama narkotici.

Kako su naveli, više osoba je uhapšeno i protiv njih su podnijete krivične prijave.

Granična policija je u danima akcije izvršila detaljnu kontrolu 1.220 osoba, 1.550 vozila i dva plovila.

Kako je saopšteno, granična policija spriječila je ilegalni ulazak u Crnu Goru za 75 osoba.

Iz policije su kazali da su evidentirana dva slučaja pokušaja upotrebe falsifikovanih dokumenata, i da je za deset osoba određena zabrana ulaska u Crnu Goru.

„Oduzeta su dva vozila koja se potražuju, a izdato je i više prekršajnih naloga zbog kršenja zakona o strancima. Takođe, pronađeno je 67 pakovanja marihuane“, kaže se u saopštenju.

Iz policije su rekli da je u cjelokupnoj akciji u svim zemljama učestvovalo skoro 16 hiljada službenika.

Ukupne aktivnosti su, kako su kazali, dovele do 382 hapšenja osumnjičenih, od kojih je većina umiješana u trgovinu drogom, omogućavanje ilegalne imigracije, prevaru sa dokumentima i trgovinu vatrenim oružjem.

Iz policije su rekli da su u cjelokupnoj akciji, u svim državama učesnicama, izvršena provjera za ukupno 74.924 osobe, izvršen je pretres na 998 lokacija, pregledano je 32.665 vozila, provjerena su 2.004 paketa pošiljki.

Kako su naveli, otkriveno je ukupno 2.476 ilegalnih ulazaka.

„Oduzeto je 106 komada vatrenog oružja - 43 puške, 42 pištolja, šest vazdušnih topova, po jedna protivpješadijska mina i PVO sistem, 15 granata, po dvije mašine za sklapanje i protivtenkovske rakete i 12,25 hiljada komada municije“, kaže se u saopštenju.

Iz policije su rekli da je u cjelokupnoj akciji, u svim državama učesnicama, pronađeno 304 kg heroina, 147 kg kanabisa, 5.402 biljke marihuane i 1,3 kg kokaina.

Pokrenuto je, kako su kazali, ukupno 130 novih istraga.

Iz policije su kazali da je tom prilikom još jednom potvrđena veoma dobra međunarodna saradnja organa za sprovođenje zakona Crne Gore i drugih zemalja i međunarodnih organizacija.

„Crna Gora je opravdala ulogu dobrog domaćina i kolidera veoma značajne međunarodne aktivnosti u mandatu EUROPOL-a, i pokazala se kao kredibilan partner partnerskim službama za sprovođenje zakona“, kaže se u saopštenju.

Organizaciju SEE JAD u Crnoj Gori je, kako se navodi, potvrda snažne podrške EU u daljem jačanju kapaciteta i napora crnogorske policije i snaženju regionalne i međunarodne saradnje, kao ključnog preduslova za brži napredak u integracijskom procesu.

Bonus video: