Foto: Shutterstock

Otključane poruke zaključale kriminalce, policajce, tužioce, sudije...

Tužilaštva Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine od Europola dobila dokaze o brojnim ubistvima, otmicama, silovanjima, krijumčarenju droge, oružja i mnogim drugim nepočinstvima kriminalaca i njihovih saradnika

55700 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U februaru 2021. godine, uz podršku Europola i Eurodžasta, pravosudni i organi za sprovođenje zakona u Belgiji, Francuskoj i Holandiji uspjeli su da “probiju” tajne kanale kriptovane komunikacije - stotine miliona poruka koje su razmjenjivali kriminalci istražiteljima su pomogli u rasvjetljavanju više ubistava, sprečavanju novih obračuna, ali ih i odveli do prljavih policajaca, sudija, tajnih agenata, tužilaca, istražitelja iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske.

Priče o Sky-u, porukama koje su razmjenivali kriminalci, službenim tajnama koje su im odavane, prvo su se počele pojavljivati u crnogorskim i medijima država okruženja, a onda su uslijedila i hapšenja kriminalaca - onih sa crnih lista, ali i ljudi sa značkama, sudijskim legitimacijama...

Sky je otkrio mnoge tajne i potvrdio da su kriminalne grupe imale jako uporište u državnim institucijama i to zahvaljujući korumpiranim pojedincima koji su u zamjenu za prljavi novac zaboravili da su zaduženi da ih istražuju, a ne da im pomažu.

Radonja, Junior, Zli poručnik, Oficir, Komandos, Komita, Kardinal, Serdar, Kapetan, Demon, Best, Born, Oficir, Tigar, Amiko, Brzi, Don, Fidel, Stari, Red Skorpion, Amakin, Demon, 333, Matian, Alberto Tomba, Mocart, Kasper, Drug, 10No, Cocolina, Coco, Advokat1, Matan, Jagoda... samo su neki od nadimaka koje su na kriptovanoj Sky ECC aplikaciji koristili pripadnici ornogorskih organizovanih kriminalnih grupa i njihovi saradnici iz država okruženja. Sakriveni iza njih naručivali su ubistva, dijelili monstruozne fotografije svojih žrtava, dogovarali šverc kokaina, cigareta, nelegalni prevoz enormnih količina prljavog novca, ugovarali sudske odluke i otkrivali policijske informacije šefovima klanova.

Europol je i crnogorskim istražnim organima dostavio komunikaciju ovdašnjih kriminalaca, međutim, Specijalno državno tužilaštvo (SDT) kojim je tada rukovodio Milivoje Katnić selektivno je postupalo u tim predmetima. Tokom 2021. godine ređale su se konferencije za medije na kojima su specijalni tužioci saopštavali krvave planove kriminalaca, uglavnom pripadnika škaljarskog i kavačkog klana. Iako su imali i prepisku “državnih” mafijaša, oni su i tada ostajali van domašaja zakona - procesuirani su tek kada je na čelo SDT-a došao Vladimir Novović.

U prvom krugu padali klanovi

Nakon analize Sky poruka specijalni tužioci škaljarcima su na teret stavili planiranje više likvidacija, uglavnom pripadnika suprotstavljenog klana.

U avgustu 2021. godine, na osnovu dokaza dobijenih od kolega iz Europola, SDT je saopštilo da su otkrili da su iz ukrajinskog zatvora Stefan Đukić, Emil Tuzović i još jedna za sada nepoznata osoba formirali kriminalnu grupu čiji zadatak je bio da ubiju tadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, njegovog saradnika Sašu Čađenovića, bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića, policajce Petra Lazovića i Ivana Đokovića, kao i da pretuku sutkinju Višeg suda Biljanu Uskoković.

Europol
foto: Shutterstock

U istim prepiskama škaljarci dogovaraju i ubistvo više pripadnika kavačkog klana, ali i bjekstvo iz zatvora u Spužu. Istog dana SDT saopštilo je i da je sada pokojni Kotoranin Jovan Vukotić organizator kriminalne grupe protiv koje je tada već bila podignuta optužnica zbog planiranja ubistva Beograđana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Njihovo ubistvo navodno je spriječeno 22. januara 2021. godine u Tivtu.

Belivuk
Belivukfoto: TV Vijesti

Iste godine SDT je grupu kavčana optužio da su po nalogu dvojice šefova tog klana - Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera, oteli, mučili i ubili škaljarca Nikolu Stanišića, a potom i zapalili njegovo tijelo. Sredinom oktobra Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu protiv Kašćelana, Zvicera i još 12 članova te kriminalne grupe. Terete ih za stvaranje kriminalne organizacije, teško ubistvo Stanišića na podmukao način, teško ubistvo putem pomaganja, nedozvoljeno držanja oružja i eksplozivnih materija.

Kašćelan
Kašćelanfoto: Boris Pejović

Zahvaljujući dobijenim porukama rasvijetljeno je i dvostruko ubistvo u Spužu 14. oktobra 2020. godine - škaljarca Damira Hodžića i njegovog zeta Adisa Spahića i otmica Mila Radulovića - Kapetana. Za ta dva ubistva sumnjiče Beograđane Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, Nebojšu Jankovića i državljanina Crne Gore nastanjenog u Kragujevcu Ratka Živkovića. Naknado, u avgustu 2022. godine, krivična prijava za ta ubistva podnijeta je i protiv vođa i visokopozicioniranih članova kavačkog kriminalnog klana Zvicera, Kašćelana, Igora Božovića, Milana Vujotića, Radoja Žutog Živkovića, Dragana Kneževića i Stefana Kraljevića.

Milo Radulović
Milo Radulovićfoto: Privatna arhiva

Kasnije je rasvijetljeno i ubistvo tada otetog Radulovića - Kašćelana i Božovića sumnjiče da su kriminalnu organizaciju, kojoj na teret stavljaju i likvidaciju Radulovića, formirali zbog vršenje neodređenog broja ubistava i teških ubistava.

Zbog dopisivanja preko “kripte” kavčani su osumnjičeni i za pokušaj ubistva Milića Minje Šakovića početkom 2021. godine, koje je policija spriječila hapšenjem osumnjičenih.

Klempo, Lima, Radoman, Mićko, Korać, Boban, Minja, Vule, Jare, Mićić, Boreta, Votka, Kan, to se mora sve pokidati da bismo pobijedili rat, svako od ovih koji ostane može sam da ratuje, svako ima ljude i pare”, jedna je od poruka koju je 2. januara te godine napisao jedan od organizatora kriminalne grupe koja je planirala likvidaciju Šakovića i više visokopozicioniranih članova škaljarskog klana.

Uviđaj nakon ubistva Šakovića u Budvi
Uviđaj nakon ubistva Šakovića u Budvifoto: Vuk Lajović

SDT je zbog toga podnijelo optužnicu protiv Nikole Mirića iz Obrenovca, Beograđana Jovana Trkulje i Zorana Lekića i Podgoričana Aleksandra Veljovića, Jovana Miranovića, Saše Stanišića i Bobana Milića. Terete ih da su postali članovi kriminalne organizacije koja je planirala likvidaciju Šakovića. Organizatori te krimi-grupe nijesu otkriveni, tvrdi SDT, ali znaju da ih je četvoro.

Državni kriminalci naknadno

Prepiske sa Sky aplikacije crnogorskim istražiteljima pomogle su i da rasvijetle kriminalnu grupu koju je navodno formirao Zvicer, a čiji pripadnik je u drugoj polovini 2020. godine postao i Duško Roganović - taj klan sumnjiče da je švercovao kokain na teritoriji Crne Gore, Južne Amerike, Afrike, Evrope, Azije i Australije.

Zvicer
Zvicerfoto: Detectiv-info

Iako se i tokom Katnićevog mandata znalo da su sa kriminalcima sarađivali i policajci, oni su procesuirani tek kada je na čelo SDT-a došao Vladimir Novović. Poruke sa Sky aplikacije, koje je specijalni tužilac Saša Čađenović u januaru 2022. godine stavio ad acta, nedavno su dovele do hapšenja tajnog agenta Petra Lazovića, kojeg sumnjiče da je sa policajcem Ljubom Milovićem bio dio kriminalne grupe koju je formirao Radoje Zvicer. Sumnjiče ih i da su kavčanima odavali tajne informacije, skidali im potjernice, ali i sa njima organizovali šverc kokaina i cigareta. Predmet je ponovo otvoran u maju, nakon što je portal Libertas objavio prepisku sa Sky aplikacije. Lazović je u Istražnom zatvoru. Viši sud odbio je da ga uz jemstvo od 1,2 miliona eura pusti da se brani sa slobode. Negirao je krivicu.

Petar Lazović
Petar Lazovićfoto: Boris Pejović

Prepiska sa kriptovane aplikacije u aprilu je dovela do hapšenja bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, njenog sina Miloša, policajca koji je svojevremeno radio kao njen tjelohranitelj Milorada Medenice... Medenicu sumnjiče da je postala član krimi-grupe koju je formirao njen sin Miloš. Protiv te grupe, u kojoj je 15 članova, podnijeta je optužnica koja čeka provjeru. Nekadašnju prvu ženu crnogorskog pravosuđa optužuju da je namještala presude, za šta je njen sin uzimao novac. Miloša terete i za šverc cigareta, prodaju droge...

Miloš Medenica
Miloš Medenicafoto: Boris Pejović

Još jedan policajac pao je zbog šifrovanog dopisivanja sa kriminalcima - bivši načelnik Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminala Dalibor Medojević. Njega sumnjiče da je bio na vezi sa vođama škaljarskog klana, sada pokojnim Jovanom Vukotićem i Igorom Dedovićem i da im je otkrivao tajne operacije svojih kolega.

U Hrvatskoj još nema optužnica i odluka sudova, tek se sprovode istrage

Kada su početkom 2021. udružene policijske snage širom svijeta uspjele hakovati Sky ECC platformu, bio je to veliki uspjeh. Tom visokokriptovanom komunikacijom služili su se kriminalci širom svijeta, a činjenica da je probijena dovela je do hapšenja oko 1.300 ljudi, te zapljena gotovo 100 tona razne droge. Posljedično, toliki broj hapšenja doveo je i do velikog broja istraga, koje su ponegdje rezultirale i optužnicama.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

No, prikupljanje dokaza na osnovu kriptovane komunikacije otvorilo je pravosudnu Pandorinu kutiju, jer se postavlja pitanje legalnosti takvih dokaza. Neki evropski sudovi do sada su ili odbacivali takve optužnice ili zastali s postupcima dok se ne utvrdi jesu li dokazi prikupljeni na takav način zakoniti. I još važnije, da li je prikupljanje tih dokaza bilo pokriveno valjanim sudskim nalozima za tajno praćenje i prisluškivanje.

I dok se sudovi u nekim zemljama već bave tom problematikom, u Hrvatskoj će to pravno pitanje tek doći na red. Razlog je što se za sada tek vode istrage u postupcima u kojima se kao dokazi koristi i ono što je prikupljeno pomoću Sky ECC enkripcije. A to znači, da u ovoj fazi tih postupaka, sudovi još nisu stigli odlučivati o (ne)zakonitosti tih dokaza, jer je istraga u Hrvatskoj državno-tužilačka. To znači da je provodi tužilaštvo, a jesu li prikupljeni dokazi zakoniti ili ne, sud odlučuje tek nakon podizanja optužnice, a prije početaka suđenja. U ovom trenutku u Hrvatskoj ima najviše pet istraga u kojima se među dokaznim materijalom nalazi i ono što je prikupljeno hakovanjem Sky ECC-a. Riječ je o istragama mahom organizovanog kriminala. Jedna od takvih istraga je i hrvatski krak priče oko Darka Šarića, u kojem se Petar Ćosić, Manuel Vidić i još nekoliko osoba sumnjiče da su bili dio njegove kriminalne grupe koja je iz Južne Amerike nabavljala tone kokaina i učestvovala u likvidaciji Milana Milovca u Ekvadoru.

Preko Sky-a kupovali oružje

Osim te priče, istražuje se i grupacija koja je po Zagrebu preprodavala drogu, te je članu suprotstavljene grupe, u vrijeme dok je on bio u istražnom zatvoru u vazduh digla stan, u vrijeme dok su mu u stanu bili žena i djeca. Tužitelji su dokaze putem Sky ECC-a prikupljali i u pričama koje su povezane s trgovinom oružjem i krijumčarenjem ljudi.

U tome im je pomoglo i to što su prilikom hapšenja različitih kriminalnih grupacija našli kriptovane telefone, koje su uz pomoć Sky ECC platforme otključali. Kako su sve te akcije bile međunarodne, sudske naloge izdali su sudovi u Francuskoj, a pokriveni su i Evropskim istražnim nalogom. No, hoće li dokazi prikupljeni tako za hrvatske sudove biti i zakoniti, tek će se vidjeti.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Odbrane će, bez sumnje, imati puno prigovora na tako prikupljene dokaze, jer je sudska praksa pokazala da su dokazi prikupljeni tajnim praćenjem i prisluškivanjem, odbrani uglavnom problematični. Tajne mjere, kako se to u Hrvatskoj kolokvijalno zove, sprovode se isključivo po nalogu i odobrenju istražnih sudija ili Vrhovnog suda ako ih traži Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA). Međutim, zadnjih godina, odbrane nakon podizanja optužnica mahom traže da se dokazi prikupljeni tajnim praćenjem i prisluškivanjem po nalogu sudije za istragu izdvoje iz spisa kao nezakonit dokaz. U tim zahtjevima advokati odbrane tvrde da su dokazi nezakoniti, jer nalozi sudije za istragu nisu dovoljno dobro obrazloženi.

Podloga za takav stav im je odluka Evropskog suda za ljudska prava (ESLJP) u slučaju Dragojević, u kojem su dokazi prikupljeni tajnim mjerama bili proglašeni nezakonitim dokazom, jer nalog sudije za istragu nije bio, po stavu ESLJP-a, dovoljno dobro obrazložen. Hrvatska je zbog toga morala provesti novo suđenje Dragojeviću i platiti mu i odštetu, a ta odluka je implementirana u hrvatski pravosudni sistem. Na osnovu nje, advokati odbrane uporno, s istom argumentacijom traže izdvajanje tajno snimljenih razgovora kao nezakonitih dokaza, sudovi im te zahtjeve odbijaju, a na kraju se - je li nešto zakonito ili ne, utvrđuje tokom sudskog postupka. Praksa je pokazala da su u nekim suđenjima međunarodnim kriminalnim organizacijama kostur optužnica bili upravo snimci tajno snimljenih razgovora, kao najvredniji dokaz, što je na kraju rezultiralo i višegodišnjim osuđujućim presudama.

Evropski sud za ljudska prava
foto: Shutterstock

S obzirom na sve to, nema sumnje da će i problematika dokaza prikupljena putem Sky ECC platforme u dogledno vrijeme postati nova kontroverza u hrvatskim sudnicama između tužilaštva i odbrane. Pogotovo ako u međuvremenu ESLJP donese neku presudu kojom osporava zakonitost takvih dokaza.

Sky trese BiH

Rolex, Bendjamin, Rock i Brzi transportovali su drogu iz Južne Amerike u Evropsku uniju i na Zapadni Balkan, ispostavilo se nakon što su istražitelji objavili kodna imena važnih sugovornika preko aplikacije Sky. Kap u moru među 27 miliona razmijenjenih poruka, koje su konačno i raspakovane i koje su u Bosni i Hercegovini u zatvor poslale dilere i ubice, riješile neka od najtežih krivičnih djela počinjenih u prethodnom periodu, a nova hapšenja se i dalje očekuju i spremaju. Zemljotres, nezabilježen od Dejtona, nije uzdrmao samo podzemlje i kriminalce raznih vrsta, ispostavilo se naime da Sky razotkriva njihove veze koje duboko zadiru u sistem i sežu do vrhova policijsko-pravosudno-obavještajne zajednice. I naravno, do političara.

Aplikaciju Sky je, samo u našoj zemlji, koristilo 2.000 ljudi, a među njima, ispostavilo se - policijski službenici različitih agencija, tužitelji, ali i sudije. Sve bi, najvjerovatnije, ostalo i dalje obavijeno velom tajne da Tužilaštvu BiH protekle godine nisu konstantno pristizale kriptovane poruke koje su strane agencije dešifrovale i poslale istražnim organima BiH.

Primjera radi, “Oslobođenje” je nedavno objavilo samo jedan detalj iz akcije koju je Državna agencija za istrage i zaštitu - SIPA, zahvaljujući Sky-u, sprovela u Trebinju, a za koju je Tužilaštvo BiH u posjedu komunikacije koja svjedoči kako je jedan od važnijih bosova od prodaje kokaina iz Afrike, Kostarike i Urugvaja zaradio 780.000 eura.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Iz iste se komunikacije saznaje da imaju “posla i sa Rusima kojima su u februaru 2020. trebali predati 250.000 eura”. Ta ekipa novac je ulagala u kupovinu bitcoina, kojim su onda plaćali svoje užitke - od skupih nekretnina, preko bijesnih auta, do statusnih simbola kakvi su nakit i satovi. Naravno, oni ne kriju da su finansirali i ubistva onih koji su im bili ili konkurencija ili smetnja, no kada su shvatili (septembar 2020.) da je Sky od bezbjednih razgovora postala teretli aplikacija, međusobno komentarišu: “Sky se čita i sve se vidi, pa i ubistva. Nikada nećemo izaći iz zatvora, ostaje nam da bježimo u Južnu Ameriku”.

Cvijetić prvi pao

No, među prvima je pao Bojan Cvijetić, bivši savjetnik nekadašnjeg državnog ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, kod kojeg je pronađen dokument Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, sa podacima o kriminalnim grupama na Balkanu i oznakom povjerljivo. Zbog sumnje da je Cvijetiću odavao tajne podatke OSA uhapšen je Robert Radonjić, službenik te Agencije u banjalučkoj kancelariji.

Kada se ispostavilo da su visokorangirani policajci sarađivali sa kriminalcima, hapšenja su se nizala jedno za drugim. Ali iz pravosuđa je stiglo upozorenje kako “komunikacija preko aplikacije Sky ne može i ne smije biti dokaz”. Državni tužitelj Milanko Kajganić ne misli tako, nedugo po izboru na čelnu poziciju Tužilaštva BiH najavio je da će do kraja ove godine biti podignuto nekoliko optužnica koje se odnose na predmete u vezi s aplikacijom Sky.

U međuvremenu je suspendovana državna tužiteljka Diana Kajmaković, inače zamjenica glavnog tužitelja, o kojoj se na Sky-u ozbiljno pričalo i koja je dobacila i do crne liste SAD-a.

Dva su slučaja posebno teška - ubistvo, bolje reći egzekucija sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, oktobra 2018, te pokušaj likvidacije člana Komisije za vrednosne papire FBiH dr Mateja Živkovića, početkom ove godine. Istrage su tapkale u mjestu, no onda je Sky razotkrio višeg inspektora MUP-a Kantona Sarajevo Adisa Prašovića kao važnu polugu kriminalnog miljea. I pazi sad - važnog aktera istrage u oba slučaja! Prašović je u kućnom pritvoru, kao i Amer Selak, takođe važan istražitelj skayevaca.

Analizom Sky poruka će se pokazati da je Prašović odavao informacije osobama iz podzemlja, ali i da je navodno iz policijskog depoa uzeo 50.000 konvertibilnih maraka oduzetih tokom jednog od pretresa?! Tužilaštvo sumnja i da je Prašović sarađivao sa Admirom Arnautovićem Šmrkom koji se tereti da je bio glavni za šverc narkotika u BiH. Šmrk je pak najozbiljniji kapitalac u dosadašnjoj Sky priči. Inače, menadžer čuvenog dvojca Jala Brat i Buba Corelli, osumnjičen je za čitavu zbirku teških krivičnih djela, a pravdi je izmicao, ispostavilo se, upravo zahvaljujući dobrim vezama u sistemu. Sve tajne Šmrkovih poslova bile su, kako se čini, poznate i njegovom advokatu Zlatku Ibrišimoviću, koji je, kao i njegov klijent, trenutno u pritvoru.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Da su loši Sky momci imali obimnu podršku u policijskim organima govori i činjenica da je u Tužilaštvo BiH prije nekoliko dana stiglo 40.000 dešifrovanih poruka koje kompromituju ne samo njih, već i njihove pomagače iz poravosuđa. Zapravo, Sky zbirka u BiH prijeti da ponese epitet sabranih djela kako kriminalaca, tako i istražitelja, advokata, tužitelja, obavještajaca... Istrage se vode i protiv sudije Jovana Savića, inspektora Mladena Milovanovića, policajca Dejana Jurišića... a prave zvjerke u zatvoru se tek čekaju.

Podaci sa Sky aplikacije važni za nekoliko optužnica

Tektonski poremećaj koji je presrijetanje ukupne komunikacije ostvarene preko Sky ECC servera izazvao u kriminalnim grupama širom Evrope i te kako se osjetio u Srbiji.

USB disk koji je u julu prošle godine po zamolnici iz Francuske stigao u srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal sadržao je tekstualne poruke, audio i video-zapise, kao i razmijenjene fotografije za sva tražena lica. Za sada, iz ovog USB-a proistekla su tri krivična postupka u beogradskom Specijalnom sudu.

Podaci sa Sky-a odlučujuće su doprinijeli osudi inspektora Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Božidara Stolića. On je u julu ove godine prvostepeno osuđen na dvije godine zatvora zbog toga što je odavao povjerljive policijske informacije grupi Veljka Belivuka. Bez Sky-a, tužilaštvo bi ostalo samo sa podacima da je Stolić pristupao policijskoj bazi podataka, na šta kao policijski službenik svakako ima pravo.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Sky je istovremeno integralni dio optužnice koja je nedavno podignuta protiv Darka Šarića, koji je veći dio prethodne decenije proveo u pritvoru dok mu se sudilo za šverc kokaina i pranje para. Dokumenta sa Sky-a su, tvrdi se u optužnici, otkrila da je Šarić iz pritvora preko telefona rukovodio operacijom diskreditacije Nebojše Joksovića, njegovog druga iz detinjstva i ključnog svjedoka saradnika u postupku koji se vodi zbog trgovine narkoticima.

Ubistva, droga, silovanja...

Svakako najznačajniji krivični postupak koji je proistakao iz Sky aplikacije je suđenje Belivukovoj grupi. Veljko Belivuk uhapšen je pod sumnjom da je predvodio grupu kojoj se, za sada, na teret stavlja sedam ubistava, trgovina drogom, držanje oružja, otimice i silovanje.

U temelju optužnice nalazi se upravo komunikacija koju je grupa ostvarivala preko Sky-a. Dio tog materijala, javnost u Srbiji mogla je da vidi mjesecima prije početka sudskog postupka. Naime, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prikazao je fotografije oskrnavljenih tijela žrtava grupe na konferenciji za medije, prethodno savjetujući građane da “sklone djecu”.

Ipak, do početka glavnog pretresa nedodirljivost Sky je okrnjena. Naime, Vrhovni sud Italije je u julu ove godine odlučio da tužilaštvo mora da dokaže kako su došli do sadržaja poruka, ukoliko želi da ih koristi u krivičnim postupcima. Tu odluku odbrana u predmetu Belivuk dostavila je sudskom vijeću, koje još nije odlučilo o tome da li će taj dokaz biti u spisima predmeta.

Iz tog razloga nijedan od 30 okrivljenih nije želio pred sudom da se izjašnjava o podacima Sky aplikacije, očekujući da će sud odbaciti taj dokaz.

Međutim, advokat Ivan Ninić koji u tom postupku zastupa jednu od porodica oštećenih, ističe za “Danas” da naše pravosuđe može da osluškuje i analizira tuđe sudske odluke, ali nije na bilo koji način formalno vezano pojedinačnim odlukama sudova iz okruženja.

”Ova situacija iz Italije, bar za sada, nije činjenično i pravno istovjetna sa krivičnim spisima predmeta Belivukove grupe i zato se ne može generalizovati. Vrhovni sud Italije kao sporno postavlja pitanje načina pribavljanja materijala koji je razmijenjen preko Sky aplikacije posredstvom Europola. Italijani smatraju da se u konkretnom slučaju radi o razmjeni operativnih podataka između policije više država i da takvi podaci ne mogu biti dokaz u sudskom postupku. Takav pravni stav je potpuno opravdan i pravno utemeljen ukoliko se zaista radilo o razmjeni podataka između policija evropskih država. Međutim, takav propust se ne uočava kod srpskog tužilaštva, zato što nije riječ o policijskoj razmjeni podataka. Sve dokaze o sadržaju Sky aplikacije naše tužilaštvo pribavilo je po proceduri i u skladu sa Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima”, kaže Ninić.

Svjedoci potvrđuju dokaze

Međutim, sve i da se dogodi da se Sky materijali izdvoje iz spisa, dodaje Ninić, dovoljno je drugih dokaza koji mogu da potkrijepe navode optužnice.

”Tu su prije svega iskazi porodica žrtava, iskazi svjedoka, nalazi bioloških tragova žrtava, kao i rute kretanja optuženih koji se dokazuju posredstvom podataka iz baznih stanica mobilne telefonije. Čak i da Sky ne prođe, iskazi svjedoka okrivljenih, koji su visokopozicionirani članovi Belivukove grupe, odrediće krajnji ishod ovog sudskog postupka. Objektivno govoreći, danas su Belivukovoj grupi mnogo veći problem insajderi iz sopstvenih redova, nego Sky”, zaključuje Ninić.

Bonus video: