Kašćelan: Živio Belivuk; Miljković: Radulović je živ i zdrav

"Nema ništa u ovoj optužnici. Ništa nisam počinio, niti sam član kriminalne organizacije”, izjavio je Belivuk koji se putem video linka iz suda u Beogradu, uključio na danas održanom ročištu u Višem sudu

59133 pregleda 12 komentar(a)
Kašćelan (arhiva), Foto: Boris Pejović
Kašćelan (arhiva), Foto: Boris Pejović

Na danas održanom ročištu u Višem sudu u Podgorici, na kojem se razmatrala optužnica protiv okrivljenih za ubistvo Mila Radulovića zvanog Kapetan, iz Beograda se video linkom obratio optuženi Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja i Marko Miljković.

Optuženi Belivuk se sudu uključio putem video linka iz suda u Beogradu.

Naveo je da je oduševljen opružnicom, te da je SKY fotošopiran i montiran.

Nakon njegovog obraćanja vanraspravnom vijeću, kojim presjedava sudija Boris Savić, optuženi Slobodan Kašćelan je uzviknuo: "Živio Belivuk".

"Ostajem pri ranijim iskazima koje sam dao pred Specijalnim državnim tužilaštvom. Oduševljen sam optužnicom. Slažem se sa advokatima, SKY komunikacija je podmetnuta, fotošopirana i montirana. Netačno je da je Francuska otkrila SKY, prvo su Holandija i Belgija, a kasnije se uključila Francuska. Tužilaštvu Crne Gore i Srbije su puna usta Francuske. Ovim prisluškivanjem su prekršeni svi zakoni. Nema telefona, nema leša, nema DNK...Nema ništa u ovoj optužnici. Ništa nisam počinio, niti sam član kriminalne organizacije”, izjavio je Belivuk.

Miljković tvrdi da je Mile Radulović živ i zdrav

Izjašnjavajući se na navode optužnice, optuženi Miljković koji se sudu obratio putem video linka, tvrdi da Mile Radulović nije ubijen, "već da je živ i zdrav".

"U potpunosti osporavam optužnicu, nerazumljiva je i nepotpuna. Ja sam detaljno čitao optužnicu i ne vidim kako su Kašćelan, Zvicer i Božović organizovali kriminalnu grupu. Nikakav dokaz ne mogu na nađem, ja bez dokaza ništa ne vjerujem. Tužilaštvo pokušava da predstavi operativna saznanja prikupljena putem međunarodne pravne pomoći. Kad se to uporedi sa zakonom, za ovaj postupak nije ispunjen nijedan zakonski uslov. Pružanje kriptoloških usluga nije krivično djelo i nije propisano vašim zakonom. Iz svega se vidi da je Francuska dostavila podatke o masovnom prisluškivanju što je protivzakonito. Smatra se da SKY koriste kriminalci jer je skup, SKY koriste i advokati, tužioci, novinari, sudije, ljubavnici", izjavio je Miljković, zatim nastavio.

"Mene Veljko nije ni obavijestio da ima u planu da stvara kriminalnu organizaciju, mi smo najbolji drugovi. Nema nijedan dokaz da smo se mi vidjeli sa Miletom, a kamoli da smo ga držali deset dana. SDT u Crnoj Gori tvrdi da smo tada bili tu, a organi Srbije da smo tamo bili u tom periodu. To je naučna fantatskika, kako u isto vrijeme na dva mjesta. U ovoj optužnici vidim gomilu pravnih pojmova u mješavini sa holivudskim filmovima", kazao je Miljković.

Dodao je da nema obdukcijskog nalaza da je Mile Radulović mrtav.

"Ako je zaista mrtav a smrt nenasilna, biti mrtav nije krivično djelo. Smrt se utvrđuje samo obdukcionim nalazom. Mi to nemamo. Ovakvo postupanje nije viđeno nigdje, ali jeste nažalost u Crnoj Gori. Mile Radulović je živ i zdrav", kazao je Miljković.

Optužnicom su obuhvaćeni državljani Srbije Veljko Belivuk, Marko Miljković, Nebojša Jankovića i Ratko Živković. Na optužnici su i Radoje Zvicer, Radoje Živković, Milan Vujotić, Dragan Knežević, Duško Roganović i Vladimir Vučković.

Svi advokati odbrane saglasni su u ocjeni da ne mogu da se izjasne o ovoj optužnici jer specijalno tužilaštvo nema naredbu na osnovu koje se može vidjeti ko je nabavio SKY komunikaciju, kako i ko je i kako naredio da se određena lica prisluškuju.

Prema navodima optužnice, okrivljeni Ratko Živković je stupio u kontakt sa Radulovićem tražeći od njega da se vide, pa ga pozvao da dođe u njegovu kuću koja se nalazi u Spužu u Stanjevića Rupi, tvrdeći da se radi o bezbjednom i sigurnom mjestu.

"Radulović je u tom objektu držan do 21. decembra 2020. godine, a za koje vrijeme su mu Belivuk, Miljković, Božović, Kašćelan, Zvicer, Vujotić, Živković, Knežević, Radonjić, Vučković, Đurović i Roganović prijetili i obmanjivali ga kako bi iznudili novac i informacije ko su pripadnici suprotstavljene kriminalne organizacije, gdje im se nalaze „štekovi“ sa oružjem i droga sa kojom trguju. Preko njegovog kriptovanog telefona i aplikacije Skaj u njegovo ime slali su preko aplikacije Skaj poruke i namamljivali pripadnike suprotstavljenog – škaljarskog klana da dolaze na određene lokacije gdje bi ih potom likvidirali”, navodi se u optužnici.

Dodaje se da su Radonjić i Đurović 21. decembra 2020. godine u kući koju je obezbijedio Roganović ubili Radulovića tako što su mu "vezali ruke, a potom mu na glavu stavili najlonsku kesu vezavši je električnim produžnim kablom oko vrata".

Tijelo Radulovića je prevezeno do napuštenog vojnog objekta - ukopa na vrhu Babina glava kod Cetinja gdje je zapaljen na gomili napravljenoj od 23 stare automobilske gume i 50 kilograma roštiljskog ćumura.