Jovaniću i Jović produžen pritvor

Ostali okrivljeni su pušteni na slobodu nakon podignute optužnice, jer nije bilo predloga za produženje pritvora

37394 pregleda 11 komentar(a)
Jovanić, Foto: Luka Zeković
Jovanić, Foto: Luka Zeković

Vijeće Višeg suda u Podgorici danas je donijelo rješenje da se produži pritvor bivšem predsjedniku Privrednog suda Blažu Jovaniću i Snežani Jović.

To je "Vijestima" kazala Marija Raković samostalna savjetnica za odnose sa javnošću.

Ostali okrivljeni su pušteni na slobodu nakon podignute optužnice, jer nije bilo predloga za produženje pritvora.

Raković je kazala da je predmet za kontrolu optužnice dodijeljen vanraspravnom vijeću kojim će predsjedavati sudija Vesna Pean.

"Specijalno vijeće, kojim će predsjedavati sudija Zoran Radović, određeno je da sudi okrivljenima po optužnici Specijalnog državnog tužilastva", navela je Raković.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) predalo je Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici optužnicu protiv Jovanića i 12 osumnjičenih članova njegove kriminalne grupe, kojoj se na teret stavlja stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotreba službenog položaja.

Optužnica je podnijeta i protiv stečajnih upravnika Saše Zejaka, Sanje Lješković, Ranka Radinovića, Sretena Mrvaljevića, kao i Pavića Globarevića, Stane Čelebić, Darka Perovića, Omera Markišića, Dejana Golubovića, Danijele i Dušana Lakovića i preduzeća “Titan security”, “Securitas Montenegro”, “Top force system” i “Ogimar MNE”.

SDT će nastaviti istragu protiv okrivljenih Jovanića, Zejaka i Jović za krivična djela zloupotreba službenog položaja i protiv okrivljenog Vladana Nikolića, za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, u stečajnim postupcima nad stečajnim dužnicima - “Radoje Dakić”, “Tehnostar” i “Trgošped”.

U optužnici piše da se Jovaniću stavlja na teret da je tokom 2015. godine organizovao kriminalnu organizaciju koja je djelovala na teritoriji Crne Gore sve do aprila ove godine:

”Čiji cilj je bio vršenje krivičnih djela zloupotreba službenog položaja radi sticanja nezakonite dobiti, a djelovanje kriminalne organizacije je planirano za neograničeni vremenski period i zasnovano na primjeni određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline članova”.

Prema tom aktu, krimi-organizacija koristila je privredne i poslovne strukture i uticala na sudsku vlast i na druge važne društvene i ekonomske činioce.

Bonus video: