Suđenje za šverc kokaina brodom "Manjifiko": Od Kolumbije pribaviti podatak da li je Pavlović izlazio u luku

Sud je prihvatio predlog odbrane okrivljenog Pavlovića, da se putem međunarodne pravne pomoći od nadležnih organa Kolumbije i kompanije MSC u čijem je vlasništvu brod "Manjifiko" zatraži podatak koliko je puta ovaj brod uplovljavao u luku Kartagena u periodu od 1. januara do 31. maja 2019. godine

10172 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Višeg suda, Foto: Luka Zeković
Zgrada Višeg suda, Foto: Luka Zeković

U Višem sudu u Podgorici juče je nastavljeno suđenje okrivljenima za šverc 18 kilograma kokaina brodom "Manjifiko".

Sud je juče, na predlog advokata Dejana Klikovca, iz spisa predmeta izdvojio zapisnike o saslušanju svjedoka u istrazi.

"Iz spisa predmeta se izdvajaju zapisnici saslušanih svjedoka pred specijalnim tužiocem i oni se ne mogu koristiti u sudskom postupku iz razloga što tim saslušanjima nisu prisustvovali branioci okrivljenih bez objašnjenja zašto nisu pozvani", kazala je predsjednica specijalnog vijeća sudija Nada Rabrenović.

Ona je odredila da se od vlasti Kolumbije pribavi podatak da li je optuženi Srđan Pavlović kao mornar 24. januara 2019. godine izlazio u luku Kartagena sa broda "Manjifiko" gdje je, kako se navodi u optužnici, od Kolumbijaca preuzeo 18 kilograma kokaina da bi ih i prošvercovao u Crnu Goru.

Sud je prihvatio predlog odbrane okrivljenog Pavlovića, da se putem međunarodne pravne pomoći od nadležnih organa Kolumbije i kompanije MSC u čijem je vlasništvu brod "Manjifiko" zatraži podatak koliko je puta ovaj brod uplovljavao u luku Kartagena u periodu od 1. januara do 31. maja 2019. godine.

Branioci okrivljenog Srđana Pavlovića, advokati Ratko Pantović i Dejan Klikovac, predložili su na suđenju održanom u julu ove godine, da se obezbijede dokazi, tako što će se sačuvati podatak da okrivljeni Pavlović nije silazio sa broda "Manjifiko" 24. januara 2019. godine u luci Kartagena u Kolumbiji.

"Brodarska kompanija MSC je potvrdila da postoji takav podatak odnosno dokaz ali da će ga dati samo na zahtjev Višeg suda u Podgorici", kazao je tada advokat Pantović.

On je dodao da je iz tog razloga i tražio obezbjeđenje ovog dokaza jer postoji ospasnost da se, protekom vremena, izbriše sa softvera ove kompanije.

Za šverc 18 kilograma kokaina brodom "Manjifiko", optuženi su Danilo S. Đurović iz Srbije, nastanjen u Tivtu, nalazi se u bjekstvu, te Miloš M. Petrić, Srđan S. Pavlović, Đuro R. Perović, Miloš J. Perović, Toni L. Petković i Rade B. Samardžić, svi iz Tivta, kao i Branimir J. Miletić iz Srbije.

Prema optužnici, Đurović je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, da je krajem decembra 2018. u Kolumbiji i Crnoj Gori formirao kriminalnu organizaciju. Ostali okrivljeni su optuženi za stvaranje kriminalne organizacije, odnosno da su pripadnici kriminalne oganizacije, kao i dva NN člana iz Kolumbije, radi realizacije krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u Crnu Goru. Danilo Đurović i Srđan Pavlović su optuženi i za krivično djelo neovlašćena proizvodnja, stavljanje u promet opojnih droga iz člana 300 stav 2, dok su Petrić, Perović Đuro, Miletić, Samardžić i Petković, optuženi za krivično djelo neovlašćena proizvodnja, stavljanje u promet opojnih droga iz člana 300 stav 1.

Bonus video: