Produžen pritvor optuženoj kriminalnoj grupi Đukića i Tuzovića: Spremali milion za smjenu Katnića?

Okrivljena kriminalna grupa Đukića i Tuzovića, kako se navodi, planirala je da napadne i prebije sutkinju Višeg suda Biljanu Uskoković, kao i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i njegovog kolegu tužioca Sašu Čađenovića

6003 pregleda 3 komentar(a)
Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, Foto: BORIS PEJOVIC
Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, Foto: BORIS PEJOVIC

Apelacioni sud potvrdio je odluku Višeg suda u Podgorici i produžio pritvor optuženima u predmetu Stefana Đukića i Emila Tuzovića, koji su optužnicom Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) okrivljeni da su pripremali ubistva sudija, tužilaca i policijskih funkcionera.

Okrivljena kriminalna grupa Đukića i Tuzovića, kako se navodi, planirala je da napadne i prebije sutkinju Višeg suda Biljanu Uskoković, kao i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i njegovog kolegu tužioca Sašu Čađenovića.

Osim Tuzovića i Đukića, optuženi su i Zoran Perović, Dušan Dudić, Milan Brajović, Nino Korać, Stefan Mićić, Aleksandar Raičević, Dušan Boljević, Albin R. Salić, Branko D. Pejanović, Haris Tuzović, Goran Milašinović i Bojan G. Lopičić.

Po tom rješenju pritvor je produžen Dudiću, Brajoviću, Koraću, Mićiću, Raičeviću, Saliću, Boljeviću, Milašinoviću, Lopičiću i Harisu Tuzoviću.

"Sud je u ovoj fazi postupka... na osnovu raspoloživih dokaza utvrdio da postoji osnovana sumnja da su navedeni okrivljeni izvršili krivična djela koja su im stavljena na teret optužnicom, a materijalnu istinu u tom pogledu može utvrditi samo sudeće vijeće u daljem toku krivičnog postupka uz primjenu procesnog načela kontradiktornosti"

Pritvor je u odnosu na sve okrivljene produžen zbog opasnosti od bjekstva i zbog mogućnosti da ponovi krivično djelo.

Optuženi su za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, krađa oružja i djela borbenog sredstva u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

U rješenju Apelacionog suda navodi se da su Đukić i Tuzović, zajedno sa još jednim za sada neidentifikovanim licem, stvorili kriminalnu organizaciju koja za cilj ima da primjenjuje nasilje i zastrašivanje, a istovremeno je planirano da u djelovanju kriminalne organizacije vrše uticaj na političku vlast, izvršnu, zakonodavnu i sudsku.

”Okrivljeni Tuzović je za sebe i u dogovoru sa okrivljenim Đukićem, odredio da planira u budućnosti izvršenje krivičnih djela zbog kojih je kriminalna organizacija i stvorena, da preko drugih pripadnika kriminalne organizacije vrbuje lica za pripadnike kriminalne organizacije, da podstrekava pripadnike kriminalne organizacije na vršenje krivičnih djela protiv života i tijela na štetu nosilaca pravosudnih funkcija u Crnoj Gori - sudija i tužilaca, radi odugovlačenja krivičnih postupaka i izbjegavanja odgovornosti pripadnika kriminalne organizacije za djela za koja su optuženi. Zatim da vrši koordinaciju pripremnih radnji, praćenje nosilaca pravosudnih funkcija, planira i određuje vrijeme i mjesto napada na nosioce pravosudnih funkcija u Crnoj Gori, a u cilju nanošenja teških tjelesnih povreda sudijama i lišenje života specijalnih tužilaca i policijskih službenika, zaduženih za rasvjetljavanje teških krivičnih djela koja je kriminalna organizacija vršila. Okrivljeni Zoran Perović da postupa po naredbama i uputstvima organizatora kriminalne organizacije okrivljenog Stefana Đukića, da uspostavlja komunikaciju sa nosiocima najviših državnih funkcija u izvršnoj vlasti, da istima, koristeći ranije poznanstvo i svoj stvarni i pretpostavljeni uticaj, nudi novac i druge pogodnosti u zamjenu za uticaj nosioca izvršne vlasti na razrješenje i izbor nosilaca pravosudnih funkcija - sudija i tužilaca, koji bi u sudskim postupcima protiv organizatora i pripadnika kriminalne organizacije donosili oslobađajuće presude zbog krivičnih djela teška ubistva i drugih krivičnih djela izvršenih na organizovan način. Tako što bi nosiocima javnih fukcija izvršne vlasti ponudio najmanje jedan milion eura da smijene glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i specijalnog tužioca Sašu Čađenovića, koji su pokrenuli, vodili i podnijeli optužbe protiv organizatora kriminalne organizacije”, navodi se u rješenju Apelacionog suda.