Suđenje Zejniloviću: Novinarka Vijesti rekla da se osjećala veoma ugroženo

Ćetković je ponovila da je rad u sudu praktično njen drugi posao, a da je tog dana, po dogovoru sa redakcijom, dobila zadatak da proprati i atmosferu prilikom izricanja presude za "silovanje", jer su prethodno nezvanični izvori saopštili redakciji da se ispred sudnice okupljaju bezbjednosno interesantne osobe, kao i dvije osobe sa fantomkama

12104 pregleda 5 komentar(a)
Zejnilović trči ka novinarki Vijesti (arhiva), Foto: Jadranka Ćetković
Zejnilović trči ka novinarki Vijesti (arhiva), Foto: Jadranka Ćetković

Novinarka Vijesti Jadranka Ćetković kazala je da je spriječena u obavljanju novinarskog poziva, kada se na nju, ispred zgrade Višeg suda zaletio Bjelopoljac Amel Zejnilović.

Ćetković je to saopštila danas u Osnovnom sudu, pred kojim Zejnilović odgovara da je 19. aprila najprije verbaIno napao novinarku, a potom pokušao da joj otme telefon, dok je bila na radnom zadatku ispred zgrade suda.

Zejnilović je negirao krivicu.

Tužiteljka Ljubica Caković na teret mu stavlja da je počinio krivično djelo prinuda, odnosno da je tog dana oko 13 časova, ispred zgrade Osnovnog suda u Bijelom Polju, silom prinudio oštećenu - novinarku Ćetković "da ne učini posao od javnog značaja - snimanje i fotografisanje događaja".

"Na način što joj je povišenim tonom uputio riječi - ‘Alo, šta snimaš, nemoj da snimaš’, a zatim dotrčao do nje, uhvatio njen mobilni telefon i onemogućio je da snima govoreći joj - ‘Ostavi to, ne možeš da snimaš’", saopšteno je ranije iz bjelopoljskog Osnovnog državnog tužilaštva.

Ćetković je ponovila da je rad u sudu praktično njen drugi posao, a da je tog dana, po dogovoru sa redakcijom, dobila zadatak da proprati i atmosferu prilikom izricanja presude za "silovanje", jer su prethodno nezvanični izvori saopštili redakciji da se ispred sudnice okupljaju bezbjednosno interesantne osobe, kao i dvije osobe sa fantomkama.

"Sve se odigralo velikom brzinom, osjećala sam se veoma ugroženo kada se prema meni zaletio mladić. Ponašao se veoma agresivno i jedino što sam mogla je da nastavim snimanje, kako bi ostao dokaz, ali je on nakon prilaska dodirom prekinuo snimanje", rekla je ona.

Zejnilović je na suđenju kazao da tokom incidenta nije znao da se radi o novinarki.

Zejnilović je ranije rekao da mu je Ćetkovićeva “ličila na običnu ženu”, odnosno da nije znao da je novinarka, ali da mu je sestra skrenula pažnju da ih ona snima:

"Ja sam joj prišao kako bih joj kazao da ne smije da nas snima, a tada nisam znao da je novinar. Prije njenog predstavljanja... pokušao sam da joj prekinem snimanje prstom na telefonu... ali nijesam uspio. Nijesam čuo da je bilo ko vikao na ovu gospođu", kazao je on ranije u tužilaštvu, ostajući pri tom iskazu.

Iskazu novinarke prigovorio je advokat odbrane Kasim Dizdarević, koji je naveo da je novinarka zadatak obavljala bez adekvatnog obilježja sa prednje strane, kao i prsluka na kojem piše "press", insistirajući i na tome da je novinarka nezakonito snimala i djecu.

Suđenje se nastavlja 23. decembra, kada je predviđena prezentacija video snimaka.

Skretanje s teme

Pravni zastupnik novinarke, advokat Mirko Bošković saopštio je da je njegov zaključak da je na suđenju bila intencija da se skrene fokus sa onog što je predmet krivičnog postupka.

"Ticalo se postupanja novinara prema kodeksu profesionalne etike, pokušano je da se ospori postupanje u svojstvu novinara kritičnom prilikom, što mislim da je do sad utvrđeno da nije bilo sporno, iznošeno je dosta konstatacija, koje smatram da ne stoje, u krajnjem nisu ni bitne za predmet ovog spora", rekao je on.

Advokat odbrane Kasim Dizdarević tokom suđenja pitao je kada se mora nositi istaknuta novinarska legitimacija, o načinu dobijanja radnog zadatka, o razlikama između obavljanja profesionalnog i privatnog posla...

Neka od pitanja sudija nije uvažila, a na pitanje šta sve može da bude obilježje novinara, Ćetković je odgovorila da o tome neće edukovati advokate, nakon čega je došlo do žustre rasprave u kojoj je Dizdarević konstatovao da se Ćetković tokom radnih zadataka miješa u ostale sudske procese i sugeriše svjedocima šta će da pričaju.

Bonus video: