Viši sud prihvatio jemstvo za Petra Lazovića

Prema podacima "Vijesti", odluku o prihvatanju jemstva za pritvorenog Lazovića usvojilo je vijeće sutkinje Suzane Mugoše. Ranije je ponuđeno jemstvo vrijedno 1.239.000 eura

59232 pregleda 185 komentar(a)
Lazović, Foto: Boris Pejović
Lazović, Foto: Boris Pejović

Vijeće Višeg suda u Podgorici usvojilo je predlog odbrane da se uz milionsko jemstvo ukine pritvor uhapšenom službeniku Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Petru Lazoviću, saznaju "Vijesti" iz više izvora u Višem sudu.

Prema podacima "Vijesti", odluku o prihvatanju jemstva za pritvorenog Lazovića usvojilo je vijeće sutkinje Suzane Mugoše. Ranije je ponuđeno jemstvo vrijedno 1.239.000 eura.

Advokat Nikola Martinović, branilac osumnjičenog Lazovića, nije imao informaciju da li je jemstvo usvojeno.

"Nemam takav podatak. Postupak je tajan, tako je tužilac odlučio. Da nije, imao bih šta da kažem", kazao je Martinović "Vijestima".

Savjetnica i PR Višeg suda Marija Raković kazala je večeras da tek sjutra može provjeriti taj podatak.

Viši sud u Podgorici je, krajem oktobra ove godine, odbio jemstvo koje je ponuđeno kao garancija da se viši službenik ANB-a Petar Lazović brani sa slobode, ali je odbrana osumnjičenog uložila žalbu.

U žalbi na rješenje Višeg suda, odbrana je dopunila spisak nekretnina i ispravila podatke, koje su prvom postupku unijeli u ponuđeni spisak za jemstvo.

Odbrana Lazovića je Specijalnom državnom tužilaštvu ranije proslijedila predlog za jemstvo za Petra Lazovića. Tim predlogom porodica Petra Lazovića Višem sudu u Podgorici ponudila je tri nekretnine čija je vrednost 1.139.289 eura i 100.000 eura u gotovini.

To je ponuđeno kao garancija da Lazović tokom daljeg krivičnog postupka neće pobeći ako dođe do ukidanja pritvora.

SDT sumnjiči agenta tajne službe da je imao veze sa pripadnicima kavačkog klana, te da je navodno učestvovao u međunarodnom švercu narkotika.

Za slobodu Petra Lazovića, založena je porodična stambena kuća sa pomoćnim objektom i urbanizovano zemiljište čija je tržišina vrijednost po izvještaju o procjeni od 16. septembra - 426.000 eura.

”I rođeni brat okrivljenog, Marko Lazović daje jemtvo - nepokretnost...čija tržišna vrijednost je po izvještaju o procjeni od 15.9.2022. godine 245.000 eura... Nadalje, rođeni stric okrivijenog Dejan Lazović daje jemstvo - porodični stambeni objekat... čija tržišna vrijednost je po izvještaju o procjeni od 14.9.2022. godine 468.289 eura. Navedena lica pružaju jemstvo u cjelokupnom iznosu procijenjene tržišne vrijednosti predmetnih nepokretnosti - 1.139.289,00 eura, kao garanciju da nakon puštanja na slobodu okrivljeni Petar Lazović do kraja krivičnog postupka neće pobjeći, neće se ni kriti, niti na bilo koji drugi način negativno uticati na tok i ishod krivičnog postupka. Uz naprijed označene nekretnine, otac okrivlienog Zoran Lazović polaže na ime jemstva i novčani iznos od 100.000,00 eura”, piše u predlogu za jemstvo.

Uporedo sa krivičnom istragom, SDT je u ovom predmetu pokrenulo i finansijsku istragu protiv osumnjičenog Lazovića.

Bonus video: