Vještakinja utvrdila da je Barjaktarović bio sposoban da upravlja postupcima kada je nasrnuo na rođaka

U svom nalazu vještakinja je istakla da je njegova uračunljivost u trenutku izvršenja krivičnog djela bila smanjena ali ne u bitnom stepenu

6394 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vještakinja neuropsihijatrica dr Mirjana Varagić je kazala da je Goran Barjaktarović bio sposoban da shvati značaj i upravlja postupcima kada je 25. maja nožem napao daljnjeg rođaka Toma Barjaktarovića, iz Luga kod Berana.

Ona je to kazala juče u bjelopoljskom Višem sudu, pred kojim Goran Barjaktarović zbog pokušaja ubistva Toma Barjaktarovića, kojeg je 25. maja, na raskrsnici puta Luge-Budimlja-Berane, dva puta ubo nožem.

U svom nalazu vještakinja je istakla da je njegova uračunljivost u trenutku izvršenja krivičnog djela bila smanjena ali ne u bitnom stepenu.

Vještak medicinske struke dr Nemanja Radojević u nalazu se izjasnio da je Tomo zadobio povrede u vidu ‘ubodno rezne rane u predjelu granice lijeve bočne striane grudnog koša i lijeve bočne strane trbuha dimenzija 0,5 cm, koja je mogla da bude opasna po život, i ubodno rezne rane u predjelu donje trećine unutrašnje strane lijeve podlaktice.

Sa njim u vozilu toga sa Tomom, koji radi kao nastavnik, bio je njegov unuk O.B, koji je u istrazi rekao da je vidio covjeka koji je išao sredinom puta, koji nije htio da se skloni ni nakon što mu je deda rekao da se pomjeri i pitao ga zašto se ne pomjeri.

“Taj čovjek je dedu dok je sjedio za volanom udario u vrat, izvadio je nož, deda je izašao iz vozila i on ga je zakačio i posjekao”, kazao je O.B.

Oštećeni je ranije ispričao da se Goran, koga tada nije poznao, nije sklonio sa puta ni nakon sirena i upućenih riječi da se skloni, već da mu je opsovao majku a potom ga je kroz otvoren prozor nečim udario u predjelu lijeve lopatice.

“Odgornuo sam ga vratima da se odbranim da me ne zakolje, a on je vitlajući nožem povikao: “ Ja imam nož, haram Crnom Gorom””, kazao je Tomo dodajući da mu je zadobio dva udarca u predjelu ispod lijevog rebra i podlaktice, nakon čega je pobjegao.

Goran Barjaktarović je ranije rekao da se kaje zbog svega i izvinjava, tvrdeći da je tog dana na putu prema gradu začuo sirenu a potom primijetio čovjeka koji mu psuje majku što ide posred puta.

“Tada je izašao iz vozila i dva puta me udario pesnicom i ja sam izvadio nož da se branim. Sjećam se da sam ga zakačio nožem za podlakticu. Jedino se toga sjećam, jer sam tog dana, pored ušmrkanog kokaina, konzumirao tablete i to 7-8 ‘rivotrila’ do 3 miligrama, ‘karbopin’ i 2 tablete ‘egonila’ “, nabrojao je on. Međutim, u istrazi, pred ODT-om u Beranama, tvrdio je da je mu je Tomo uz psovku majke rekao i riječi ‘ ti znaš zbog čega’ i da ga je udario ‘ u predjelu ruke i glave’. Tada je detaljno opisao napad i objasnio da ga je nožem prvo ubo ispod pazuha- ispod lijeve strane rebara, a potom na ruci. Upozoren na razlike ostao je pri iskazu na sudu, ponavljajući da se ne sjeća za taj udarac ispod rebara.

Beranac je višestruki povratnik a među brojnim počinjenim djelima od prevare, do nasilja u porodici, su i ‘nedozvoljene polne radnje nad maloljetnim djetetom’, za šta je pred istim sudom ranije bio kažnjen na pet godina zatvora. Suđenje se nastavlja 16. decembra.

Bonus video: