Medenica: Uvijek sam bila u prvim borbenim redovima, koja bi to crnogorska majka pobjegla i ostavila sina, kćerku...

U vezi sa razlogom za ukidanje pritvora, Vesna Medenica je rekla da ne postoji bojazan da će pobjeći

106236 pregleda 144 komentar(a)
Medenica dolazi u Viši sud, Foto: Luka Zeković
Medenica dolazi u Viši sud, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.11.2022. 18:03h

Ročište za kontrolu optužnice protiv grupe koju je, prema tvrdnjama Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), formirao Miloš Medenica, odloženo je danas u Višem sudu u Podgorici.

Ročištu je prisustvovala i nekadašnja predsjednica Vrhovnog suda i majka Miloša Medenice Vesna Medenica, koja je puštena da se brani sa slobode.

Novo ročište je zakazano za 25. novembar.

Vesna Medenica je u obraćanju Višem sudu rekla da je uvijek bila u prvim borbenim redovima i da joj u dosadašnjem postupku nije omogućeno da iznese odbranu.

U vezi sa razlogom za ukidanje pritvora rekla je da ne postoji bojazan da će pobjeći.

Vesna Medenica
foto: Luka Zeković

"Koja bi to crnogorska majka pobjegla i ostavila sina jedinca u pritvoru i ostavila njegovu djecu. Koja bi to crnogorska majka pobjegla i ostavila kćerku udovicu i unučad", rekla je Medenica.

Advokat odbrane Miloš Vuksanović danas je zatražio odlaganje ročišta da bi spremio odbranu jer nije imao vremena.

Istakao je da se radi o složenom i ozbiljnom predmetu.

Predsjednik vanraspravnog vijeća sudija Goran Šćepanović je prihvatio predlog odbrane i naredno ročište zakazao za 25. novembar.

Advokat Zdenko Tomanović, branilac Vesne Medenice, tražio je da odbrana ima isti tretman kao SDT.

Rekao je da je odbrana predložila da se saslušaju 23 svjedoka, među kojima i predsjednik Vlade, ministar policije i šefovi obavještanjih službi.

"Od toga je prihvaćeno nula", kazao je Tomanović.

Zastupnik optužbe, tužilac Vukas Radonjić je naveo da se SDT juče obratilo predsjedniku Višeg suda nakon što su mediji objavili da Apelacioni sud nije dobio spise predmeta radi odlučivanja po žalbi na rješenje kojim se ukida pritvor Vesni Medenici.

On je dodao da je traženo da se spisi dostave Apelacionom sudu, jer po zakonu taj sud treba da odluči u roku od tri dana.

Vesna Medenica
foto: Luka Zeković

"Od strane predsjednika suda sam obaviješten da se spisi neće dostaviti upravo iz ovog ročišta i da su ispunjeni svi preduslovi za njegovo održavanje. Poštujem pravo na odbranu i ne protivim se u suštini zahtjevu odbrane, ali isto moram da istaknem da se mi u SDT-u ozbiljno pripemamo kao i svi učesnici u postupku, a danas sam obaviješten da je podnijet zahtjev za odlaganje", rekao je Radonjić.

Vijeće Višeg suda je u petak odbilo predlog SDT-a da se, nakon podizanja optužnice, produži pritvor okrivljenoj Vesni Medenici i ukinulo joj pritvor, a u obrazloženju rješenja u koje su "Vijesti" imale uvid napisali su da "ne postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva okrivljene".

SDT se žalilo na takvo pravno tumačenje, navodeći da postoji velika i realna opasnost da će Vesna Medenica pokušati da pobjegne.

Ta žalba juče nije bila dostavljena Apelacionom sudu, a rok u kom treba da odluče o njoj ističe danas.

Nekadašnja prva žena crnogorskog pravosuđa uhapšena je 17. aprila oko 22.20 časova na podgoričkom aerodromu, dok je pokušavala da se ukrca na let za Beograd.

Medenica je, nakon što su se ljekari saglasili, iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) gdje je bila na liječenju, prebačena u Istražni zatvor 27. aprila gdje se nalazila do ukidanja pritvora.

Vesna Medenica
foto: Luka Zeković

SDT je podiglo optužnicu protiv okrivljenih Miloša i Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića i Gorana Jovanovića i „Kopad Company“ DOO Nikšić za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprečavanje dokazivanja.

Bonus video: