"Od sada ću samo sebe braniti"

Za 25. novembar odgođeno je ročište za potvrđivanje optužnice grupi koju je, prema tvrdnjama Specijalnog državnog tužilaštva, formirao sin nekadašnje predsjednice Vrhovnog suda, Miloš Medenica

68523 pregleda 33 komentar(a)
Medenica s advokatima dolazi u sud, Foto: Luka Zekovic
Medenica s advokatima dolazi u sud, Foto: Luka Zekovic

Nisam nikad pobjegla sa bojnog polja i uvijek sam bila u prvim redovima, što vi svi dobro znate, rekla je juče u sudnici Višeg suda nekadašnja prva žena crnogorskog pravosuđa Vesna Medenica, dodajući da je 40 godina časno i pošteno gradila karijeru, braneći i štiteći sudije, ali da će od sada samo sebe "da brani i zaštiti".

Ona je riječ tražila kada je bilo izvjesno da se ni juče neće održati ročište na kom je planirana rasprava o opravdanosti optužnice protiv Medenice, njenog sina Miloša Medenice i još 14 optuženih.

"Želim da kažem nešto o bojazni da ću da pobjegnem. Ja sam svoju profesionalnu karijeru gradila časno 40 godina i radila temeljito, časno i pošteno i uvijek se nalazila u prvim borbenim redovima. Ja u ovom postupku želim da branim sebe, želim da iznesem svoju odbranu, koje pravo mi je u dosadašnjem toku postupka bilo oduzeto. Postavlja se, takođe, pitanje koja bi to crnogorska majka otišla i ostavila sina jedinca u pritvoru, njegove dvije maloljetne kćerke, kćerku udovicu i njeno siroče", kazala je nekadašnja predsjednica Vrhovnog suda.

Vesna Medenica
foto: Luka Zeković

Dodala je da "laž dva puta obiđe zemaljsku kuglu, a istina ne uspije ni cipelu da obuje".

"Želim da se moja istina čuje", istakla je Medenica.

Prethodno, predsjednik vanraspravnog krivičnog vijeća, sudija Goran Šćepanović, uvažio je predlog advokata Miloša Vuksanovića, branioca okrivljenog Marka Vučinića, koji je tražio odlaganje ročišta radi pripremanja odbrane.

On je sudu pojasnio da mu treba još vremena za pripremu odbrane - jer nije imao uvid u sve spise predmeta.

"Ovo je ozbiljan predmet. Ja nisam obaviješten od strane suda da je obezbijeđen materijala. Iako je ovaj postupak na neki način obesmišljen, tražim da se kontrola optužnice odloži, jer je ozbiljan i obiman predmet", kazao je Vuksanović.

SDT se ozbiljno priprema

Specijalni tužilac Vukas Radonjić kazao je da poštuje pravo na odbranu, i da se, u suštini, ne protivi zahtjevu odbrane:

"Ali isto moram da istaknem da se mi u SDT-u ozbiljno pripremamo kao i svi učesnici u postupku, a danas sam obaviješten da je podnijet zahtjev za odlaganje", rekao je Radonjić.

Advokat Nebojša Asanović tražio je izuzeće specijalnog tužioca Radonjića, ističući da sumnja u njegovu nepristrasnost. Pojasnio je da mu je tužilac u ranijem postupku povrijedio pravo na odbranu, dok se sada na ovom ročištu, tužilac izjasnio da poštuje pravo na odbranu.

Vesna Medenica
foto: Luka Zeković

"Povrijeđeno mi je pravo na odbranu, što je dokazano pravosudnom presudom Osnovnog suda Podgorica i mišljenjem ombudsmana. Takođe, povrijedio je i moju slobodu koju je potvrdio Evropski sud za ljudska prava u Strazburu. Podnio sam dvije krivične prijave protiv njega specijalnom državnom tužilaštvu i tužilačkom savjetu, ali godinu dana oni ćute", rekao je advokat Asanović.

Radonjić je kazao da će se o predlogu za njegovo izuzeće izjasniti kada to bude morao - na zahtjev glavnog specijalnog tužioca.

Nije krivično djelo pitati za advokata

Branilac Vesne Medenice, beogradski advokat Zdenko Tomanović rekao je da je ova optužnica proizvod jednostranog rada a ne temeljne istrage i zatražio da odbrana ima isti tretman kao i tužilac. Zapitao se kako je u medijima objavljena žalba specijalnog tužioca na rješenje o ukidanju pritvora Medenici, a da njemu kao braniocu žalba nije uručena.

"Odbrana nije mogla da dobije nijedan papir a onda su se ti dokazi objavljivali u medijima, Medenica je bila u pritvoru jer se raspitivala o mojoj adresi. U zahtjevu za određivanje pritvora navodi se opasnost od bjekstva i da se Vesna Medenica raspitivala za advokata Tomanovića. To nije krivično djelo, pitati za advokata... Ovakvom optužnicom šalje se poruka da se radi o osveti prema bivšim nosiocima institucija poslije 'oslobođenja'. Odbrana je predložila saslušanje 23 svjedoka, među kojima predsjednika Vlade, šefove bezbjednosnih službi i ministra policije. Od svega predloženog, prihvaćeno je nula", kazao je advokat Tomanović.

Radonjić je ukazao da je optužnica podnijeta na osnovu dokaza:

"Nikad ne bih profesionalno prihvatio da učestvujem u postupku koji nije pokrenut na osnovu dokaza iz kojih proizilazi osnovana sumnja za podizanje optužnice", rekao je tužilac.

Ročište na kom će se raspravljati o opravdanosti optužnice odgođeno je za 25. novembar.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv okrivljenih Miloša i Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića i Gorana Jovanovića.

Terete ih za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprečavanje dokazivanja.

SDT vjeruje da su Miloš Medenica i njegova majka Vesna prihvatili mito, nakon što je odlučila da koristeći položaj u sudstvu izdejstvuje presudu u korist kompanije "Fab lajv", koju je tužila firma "Gugi komerc".

Vlasnici "Fab lajva", okrivljeni Marko Popović i Bojan Popović, kako sumnja SDT, prihvatili su da plate 181.000 eura, u protivvrijednosti u nekretninama, kako bi bilo presuđeno u njihovu korist, a na štetu "Gugi komerca", koji je takvom odlukom Vrhovnog suda oštećen za 2,3 miliona eura.

Radonjić: Tražili smo izuzeće prijateljice optužene Medenice

Tužilac Vukas Radonjić rekao je da je tužilaštvo tražilo izuzeće sudije Apelacionog suda jer je prijateljica Medenice, a odlučivala je o pritvoru.

“Sudija koja se izjašnjavala o pritvoru i ukidanju pritvora Vesni Medenici u toku postupka je našla da postoji osnovana sumnja da su učinjena krivična djela i o tome detaljno napisala od pete do 40. stranice”, kazao je Radonjić, objasnivši da se radi o prijateljici optužene.

Dodao je da je sudija koja je ranije odlučivala o pritvoru za Medenicu njena prijateljica.

Radonjić
Radonjićfoto: Luka Zeković

”Specijalno državno tužilaštvo se u toku jučerašnjeg dana obratilo predsjedniku Višeg suda, nakon što su mediji objavili da Apelacioni sud nije dobio spise predmeta radi odlučivanja po žalbi na rješenje kojim se ukida pritvor okrivljenoj Vesni Medenici i traženo je da se spisi dostave Apelacionom sudu, jer po zakonu taj sud mora da odluči u roku od tri dana. Od predsjednika suda sam obaviješten da će se spisi dostaviti upravo iz ovog ročišta i da su ispunjeni uslovi za njegovo održavanje”, kazao je Radonjić.

Bonus video: