Dragićević tvrdi da je vijeće Višeg suda bez razloga oborilo presudu

Bivši pomoćnik direktora Aerodroma Tivat Milivoje Dragićević pritužbom se obratio Sudskom savjetu tvrdeći da mu je povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku

10801 pregleda 5 komentar(a)
Predug postupak ugrozio mu egzistenciju (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Predug postupak ugrozio mu egzistenciju (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Nekadašnji zamjenik direktora Aerodroma Tivat Milivoje Dragićević obratio se pritužbom Sudskom savjetu žaleći se na rad vijeća Višeg suda, tvrdeći da mu je povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku, ali i zahtijevao ubrzanje postupka odlučivanja u predmetu revizije pred Vrhovnim sudom.

Dragićević je još 2018. godine tužio Aerodrome Crne Gore zbog toga što mu je prekinut, kako tvrdi, nezakonito formulisan Ugovor o privremeno-povremenim poslovima, na osnovu kojeg je 11 mjeseci pokrivao jednu od najvažnijih pozicija u sistemu bezbjednosti tivatskog aerodroma.

U tužbenom zahtjevu, Dragićević je naveo da su Aerodromi Crne Gore nakon što je nakon dogovora sa njima napustio Komercijalnu banku, sklopili sa njim nezakonit Ugovor o privremeno-povremenim poslovima, koji nije bio u skladu sa Zakonom o radu, te je zbog toga tražio da se takav radni angažman uskladi.

”Iako sam potpisao takav ugovor, nijesam se saglasio sa njim, zbog čega sam tražio da Inspekcija rada provjeri da li je u skladu sa Zakonom o radu”, naveo je Dragićević.

On u pritužbi Sudskom savjetu navodi da je vijeće Višeg suda ukinulo prvostepenu odluku Osnovnog suda u Podgorici, u predmetu parničnog postupka koja je bila donijeta u njegovu korist, pojašnjavajući da predmet više od četiri godine - “neubičajeno dugo traje”.

”Prvostepena odluka je bila u moju korist, a nakon ukidanja od strane Višeg suda, Osnovni sud je zakazao novo ročište, a potom donosi istu presudu u moju korist što je bio još jedan dokaz da ukidni razlozi ne postoje nego je Viši sud bez razloga i obrazloženja ukinuo prvostepenu presudu”, navodi on.

Dragićević u obraćanju SS navodi i da odluka vijeća Višeg suda ne sadrži apsolutno nikakve pravne razloge za ukidanje, pojašnjavajući da je predmet u tom sudu bez pojašnjena tavorio duže od 10 mjeseci.

”Niti ima pravnog razloga, niti uopšte postoji obrazloženje odluke zbog čega je predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje”, navodi Dragićević.

On je zamolio Sudski savjet da posebno obrati pažnju na činjenice, sa kojima je prvostepeni sud upoznat kroz podneske, kao i činjenice koje ukazuju na otežavajuće okolnosti koje prate parnični proces, a koje se odnose na mnoge kriminalne akte na koje je ukazivao tokom rada u Aerodromima.

”Tokom rada ukazivao sam na vjerska prebijanja zaposelnih u službenim prostorijama, posjedovanje droga kod zaposlenih, elemente prostitucije, ali i zaštitu dijela zaposlenih od strane tadašnjeg direktora Aerodroma Crne Gore, a koji su uhvaćeni u krađama prtljaga. Tokom rada na Aerodromu Tivat, ukazivao sam i na angažovanje pripadnika ‘kavačkog klana’ u službi bezbjednosti ACG..., ali i prijetnjama povezanih lica sa ACG prema meni - da će mi biti postavljena bomba ispod auta, otkazati kočnice...”, piše između ostalog Dragićević u pritužbi.

Bivši drugi čovjek Aerodroma Tivat je zbog svojih navoda o kriminalnim radnjama dobio i status - zviždača, ali je u pritužbi naveo i podugačku listu institucija kojima se obraćao zbog nezakonitih stvari koje je otkrio za vrijeme rada u Aerodromima Crne Gore, a na koje mu - nikada niko nije odgovorio.

”Umjesto reakcije godinama sam naišao na ćutanje institucija sistema i to uprkos konstataciji Agencije za sprečavanje korupcije da moja prijava ukazuje na elemente korupcije. Dokaze, fotografije zvjerskog prebijanja zaposlenog u prostorijama Aerodroma Podgorica, podnosio sam glavnom specijalnom tužiocu u oktobru 2018. godine. Obraćao se Ministarstvu rada i socijalnog staranja, ANB-u, UP, tadašnjem premijeru Dušku Markoviću, Agenciji za zaštitu ličnih podataka, Bordu direktora ACG, Agenciji za civilno vazduhoplovstvo...”, naveo je Dragićević.

Podnosilac pritužbe navodi i da je zbog predugog sudskog postupka doveden u teško stanje socijalne egzistencije, jer zbog specifičnosti postupka nije mogao da pronađe novi radni angažman jer je između ostalog dio tužbenog zahtjeva - vraćanje na poslove i zadatke koje je obavljao u ACG.

“Ovakva odluka, jer sam se zamjerio Vesni Medenici”

Milivoje Dragićević u pritužbi dostavljenoj Sudskom savjetu ukazao i na svoje sumnje da je odluka vijeća drugostepenog suda dijelom zasnovana i zbog toga što se za vrijeme radnog angažmana u Centralnoj banci zamjerio bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici.

”Osnovano sumnjam da postoje indicije da su određene osobe iz tadašnje strukture vlasti izdejstvovale ovakvu presudu drugostepenog suda i to na moju štetu”, navodi Dragićević.

On je pojasnio da se zamjerio Medenici, jer dok je u Centralnoj banci obavljao poslove direktora Službe bezbjednosti dobio je nalog da se kod njega rasporedi I.D. sada pokojni zet tadašnje predsjednice Vrhovnog suda.

”Usprotivio sam se i konstatovao da kao direktor odgovaram za rad Službe, što je i uvažio tadašnji guverner Ljubiša Krgović. Međutim, nakon dolaska Radoja Žugića na čelo CBCG, kod njega je došla Medenica. Nakon njenog dolaska, guverner me smjenjuje i raspoređuje na niže radno mjesto - specijalnog savjetnika za bezbjednost CBCG”, naveo je Dragićević.

Bonus video: