Tužilaštvo: Podnijeti 33 krivične prijave protiv osoba koje su ometale izborni proces u Šavniku

ODT, kako se navodi u saopštenju "u svim slučajevima u kojima su do ovog momenta tužilaštvu dostavljene krivične prijave i formirani predmeti preduzima radnje u izviđaju"

13366 pregleda 4 komentar(a)
Zgrada Opštine Šavnik, Foto: Svetlana Mandić
Zgrada Opštine Šavnik, Foto: Svetlana Mandić

Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima naložilo je Upravi policije (UP) da podnese više krivičnih prijava protiv osoba koje su ometale izborni proces u Šavniku u prethodnom periodu.

"Povodom održavanja lokalnih izbora u Opštini Šavnik u danima 23.10, 30.10, 6.11, 13.11. i 20.11. 2022. godine Osnovno državno tužilastvo u Pljevljima je Upravi policije naložilo podnošenje krivičnih prijava protiv ukupno 29 lica zbog krivičnih djela protiv izbornih prava, protiv 3 lica zbog krivičnog djela napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti i protiv 1 lica zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti. Takođe u Osnovnom državnom tužilastvu u Pljevljima u toku je izviđaj u predmetu formiranom u vezi sa promjenom mjesta prebivališta u Šavnik radi utvrđivanja da li u radnjama bilo kog lica ima elemenata bića krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti", navodi se u saopštenju Osnovnog tužilaštva u Pljevljima kojeg je potpisala portparol i tužiteljka Nataša Bajčeta.

ODT, kako se dodaje u saopštenju "u svim slučajevima u kojima su do ovog momenta tužilaštvu dostavljene krivične prijave i formirani predmeti preduzima radnje u izviđaju".

"Osnovno državno tužilastvo u Pljevljima postupa kao samostalan i nepristrasan organ, isključivo u skladu sa ustavnim i zakonskim ovlašćenjima", navodi se na kraju saopštenja ODT Pljevlja dostavljenog "Vijestima".

Šavnička izborna saga nije završena ni nakon pete runde glasanja, iako je falilo samo pola sata da se i u toj poddurmitorskoj opštini konačno spusti izborna zavjesa koja je podignuta 23. oktobra.

Juče se glasalo na preostala dva biračka mjesta, u zgradi Opštine i u selu Kruševice, gdje pravo glasa ima 541 birač.

Pola sata prije zatvaranja birališta u Kruševicama, gdje je upisano 58 birača, jedan od članova biračkog odbora iz koalicije “Za budućnost Šavnika”, koju predvodi Demokratski front (DF), uništio je dio glasačkih listića, a kao razlog je naveo to da su na glasanje došli mladići koji su prije dvije sedmice fizički nasrnuli na člana odbora iz te koalicije, i pritom mu nanijeli lakše tjelesne povrede.

Bonus video: