Ko je kriv za tri izgubljena života

Iz Vlade tvrde da će ispitati čija je odgovornost što most u Rogamima u nedjelju nije zatvoren za saobraćaj, uprkos činjenici da je taj prelaz bio duboko pod vodom. Tog dana bujica je odnijela tri života, nakon što je automobil sa tri člana porodice Koruga sletio u nabujali potok Širalija

56441 pregleda 27 komentar(a)
Crna tačka godinama problem mještanima i prolaznicima: Detalj iz Rogama, Foto: Boris Pejović
Crna tačka godinama problem mještanima i prolaznicima: Detalj iz Rogama, Foto: Boris Pejović

Vlada će ispitati čija je odgovornost to što most na potoku Širalija nije bio zatvoren za saobraćaj u nedjelju 20. novembra, uprkos tome što je usljed nevremena dio puta bio neprohodan, a taj prelaz duboko pod vodom.

To su Vijestima nezvanično saopštili iz izvršne vlasti, nakon što je bujica odnijela tri života u tom podgoričkom predgrađu.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), pod čijim patronatom je i Direktorat za zaštitu i spašavanje, nijesu odgovorili da li će i oni tražiti da se utvrdi ko je kriv što kritične tačke, poput malog mosta preko potoka u Rogamima, nijesu bile adekvatno obezbijeđene uprkos upozorenju nadležnih.

Iz MUP-a ne odgovaraju na poslata pitanja: U Rogamima juče
Iz MUP-a ne odgovaraju na poslata pitanja: U Rogamima jučefoto: Luka Zeković

Pozivajući se na informacije Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, iz Direktorata su 18. novembra saopštili da se “u predstojećim danima očekuju nepovoljne vremenske prilike”, zbog čega su sve učesnike u sistemu zaštite i spašavanja pozvali da podignu nivo operativne spremnosti.

”Kako su zbog nepovoljne meteorološke situacije mogući određeni problemi na terenu, naročito u centralnim i južnim predjelima, Direktorat apeluje na građane i lokalne komunalne službe da svoje aktivnosti prilagode navedenoj situaciji”, naveli su tada.

Ipak, most preko Širalije nije bio zatvoren za saobraćaj.

Za dva sata voda je prekrila ogradu
Za dva sata voda je prekrila ogradufoto: Luka Zeković

Tog jutra, nešto poslije pet sati, bujica je u vodu odnijela automobil za čijim upravljačem je bio muškarac koji je isplivao i spasio se. Dva sata kasnije Širalija je bila kobna za tročlanu porodicu Koruga.

Aleksandra Koruga (43) i njeni sinovi Nemanja (19) i tri godine mlađi M. K. nijesu uspjeli da se spasu iz nabujalog potoka u koji je bujica odnijela automobil u kom su bili.

Četrdesettrogodišnjakinja je ispala iz automobila, ali se utopila. Njeno tijelo iz vode je izvučeno odmah nakon nesreće, a beživotna tijela njenih sinova ronioci Regionalnog ronilačkog centra iz Bijele izvukli su nešto kasnije iz automobila koji je bio pod vodom.

Naši ronioci su nakon poziva Operativno komunikacionog centra izašli na lice mjesta, u mjestu Rogami kod Podgorice, u potrazi za nestalim licima koja su nakon saobraćajne nesreće automobilom sletjela u rijeku. Nakon kraće potrage, na pet metara dubine pronašli smo vozilo u kojem su se nalazila dva beživotna tijela. Tijela smo izvukli i predali nadležnim organima na dalje postupanje”, rekao je prekjuče Danilo Mijajlović iz Regionalnog ronilačkog centra Bijela

Mještani Rogama juče su, komentarišući tragediju svojih komšija, ukazali na neodgovoran pristup nadležnih kojima se, kako tvrde, godinama obraćaju.

Rogami, Rogami nesreća
foto: Luka Zeković

Jedan od njih, koji se predstavio kao Janko, rekao je da je svjedok kojom brzinom je vodostaj rastao tog jutra - u nedjelju 20. novembra, u 4 sata izjutra, iz pravca Duklje prešao je automobilom preko malog mosta, dva sata kasnije voda je bila metar iznad ograde, rekao je on.

Problem nije od juče

”To je katastrofa koliko je vode palo za 24 sata. Prošao samo oko 4 sata preko mosta, dva sata kasnije voda je bila metar iznad ograde. Okrenuo sam se i vratio kući preko Zlatice. Kasnije sam čuo da su naše komšije stradale. To je užas. Ne znam je li bila slaba vidljivost zbog kiše”, kazao je mještanin iz Rogama juče.

Rogami nesreća
foto: Luka Zeković

Janko, kako se i predstavio, rekao je da problem sa tom crnom tačkom traje godinama, ali da ga niko ne rješava.

”Imamo i mjesnu zajednicu, ali se problemi ne rješavaju. Ovo je haos što su nam napravili. Sređivali su i proširivali put ka Pričelju, a nas su ostavili da se samo žalimo”, rekao je on.

MUP: Do nesreće nije prijavljeno da je put poplavio

Odgovarajući na pitanje da li će tražiti da se utvrdi čija je odgovornost što kritične tačke, poput "malog mosta" preko potoka Širalija, nijesu bile adekvatno obezbjeđene uprkos upozorenju Direktorata, iz MUP-a su kazali da im, dok nije prijavljena nesreća, nije prijavljeno da je lokalni put u Rogamima zatvoren za saobraćaj.

"Vezano za saobraćajnu nezgodu koja se dogodila 20.11.2022. godine u Podgorici, u mjestu Rogami, u kojoj su nažalost stradale tri osobe, želim da Vas upoznamo da OB Podgorica do momenta same nesreće nije dobilo bilo kakvu prijavu da je lokalni put u naselju Rogami zatvoren za saobraćaj, usljed izlivanja rijeke Širalije iz riječnog korita. Niti je prije iste prijavljena bilo koja druga saobraćajna nezgoda na ovom lokalnom putu", odgovorili su iz MUP-a.

Povezani članci

20. Novembar 2022.

Rogami: Vozilo sletjelo u potok, izvučena tijela tri osobe

21. Novembar 2022.

Bujica odnijela tri života

Bonus video: