Petar Lazović ostaje u pritvoru

Vijeće Višeg suda u Podgorici je 16. novembra usvojilo predlog odbrane da se uz milionsko jemstvo ukine pritvor Lazoviću

46924 pregleda 22 komentar(a)
Jedno od privođenja Lazovića, Foto: Boris Pejović
Jedno od privođenja Lazovića, Foto: Boris Pejović

Uhapšeni službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Petar Lazović ostaje u pritvoru.

Viši sud u Podgorici prihvatio je žalbu Specijalog državnog tužilaštva (SDT) o prihvatanju jemstva i puštanje iz pritvora Lazovića.

"Krivično vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici je postupajući po žalbi SDT-a Kt-s Br.12/22 od 18.11.2022. godine, povodom iste i po službenoj dužnosti, ukinulo rješenje sudije za istragu ovog suda Kris.br.64/22 od 15.11.2022. godine, kojim se prihvata jemstvo od strane branioca okrivljenog P. L., a koje se sastoji u upisu hipoteke na nepokretnostima dva pravna lica, procijenjene ukupne vrijednosti 1.540.00 eura, kao i gotovog novca u iznosu od 100.000 eura, vlasništvo Z. L., uz izricanje mjere nadzora zabrana napuštanja glavnog grada uz obavezu povremenog javljanja državnom organu i privremeno oduzimanje putne isprave, te naložilo sudiji za istragu ponovno odlučivanje", navodi se u saopštenju Višeg suda.

Vijeće Višeg suda u Podgorici je 16. novembra usvojilo predlog odbrane da se uz milionsko jemstvo ukine pritvor Lazoviću.

Povezani članci

16. Novembar 2022.

Viši sud prihvatio jemstvo za Petra Lazovića

Prema podacima "Vijesti", tadašnju odluku o prihvatanju jemstva za pritvorenog Lazovića usvojilo je vijeće sutkinje Suzane Mugoše. Ranije je ponuđeno jemstvo vrijedno 1.239.000 eura.

Viši sud u Podgorici je, krajem oktobra ove godine, odbio jemstvo koje je ponuđeno kao garancija da se viši službenik ANB-a Petar Lazović brani sa slobode, ali je odbrana osumnjičenog uložila žalbu.

U žalbi na rješenje Višeg suda odbrana je dopunila spisak nekretnina i ispravila podatke koje su u prvom postupku unijeli u ponuđeni spisak za jemstvo.

Odbrana Lazovića je Specijalnom državnom tužilaštvu ranije proslijedila predlog za jemstvo za Petra Lazovića. Tim predlogom porodica Petra Lazovića Višem sudu u Podgorici ponudila je tri nekretnine čija je vrednost 1.139.289 eura i 100.000 eura u gotovini.

To je ponuđeno kao garancija da Lazović tokom daljeg krivičnog postupka neće pobjeći ako dođe do ukidanja pritvora.

SDT sumnjiči agenta tajne službe da je imao veze sa pripadnicima kavačkog klana, te da je navodno učestvovao u međunarodnom švercu narkotika.

Za slobodu Petra Lazovića založena je porodična stambena kuća sa pomoćnim objektom i urbanizovano zemiljište čija je tržišina vrijednost po izvještaju o procjeni od 16. septembra 426.000 eura.

”I rođeni brat okrivljenog, Marko Lazović daje jemstvo - nepokretnost... čija tržišna vrijednost je po izvještaju o procjeni od 15.9.2022. godine 245.000 eura... Nadalje, rođeni stric okrivijenog Dejan Lazović daje jemstvo - porodični stambeni objekat... čija tržišna vrijednost je po izvještaju o procjeni od 14.9.2022. godine 468.289 eura. Navedena lica pružaju jemstvo u cjelokupnom iznosu procijenjene tržišne vrijednosti predmetnih nepokretnosti - 1.139.289 eura, kao garanciju da nakon puštanja na slobodu okrivljeni Petar Lazović do kraja krivičnog postupka neće pobjeći, neće se ni kriti, niti na bilo koji drugi način negativno uticati na tok i ishod krivičnog postupka. Uz naprijed označene nekretnine, otac okrivljenog Zoran Lazović polaže na ime jemstva i novčani iznos od 100.000 eura”, piše u predlogu za jemstvo.

Uporedo sa krivičnom istragom, SDT je u ovom predmetu pokrenuo i finansijsku istragu protiv osumnjičenog Lazovića.

Bonus video: