Piperović: Ovo je skandal prve vrste

Branilac je kazao da je zdravstveno stanje optuženog Đuričkovića veoma loše zbog štrajka glađu

22774 pregleda 14 komentar(a)
Piperović (arhiva), Foto: Boris Pejović
Piperović (arhiva), Foto: Boris Pejović

Advokat Zoran Piperović, branilac Miloša Đuričkovića, saopštio je da je Viši sud ponovo, bez ikakvog obrazloženja, odgodio glavni pretres tom Cetinjaninu i kriminalnoj grupi koju je on formirao prema tvrdnjama Specijalnog državnog tužilaštva.

Tu krimi-grupu, blisku škaljarskom kriminalnom klanu, SDT optužuje za stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge vrijedne oko pet miliona eura.

Piperović je prošle sedmice, nakon odgođenog glavnog pretresa, obavijestio javnost da njegov klijent počinje štrajk glađu u Istražnom zatvoru.

Branilac Cetinjanina rekao je da je danas, zdravstveno stanje tog optuženog veoma loše, upravo zbog štrajka glađu.

"I pored toga što sam prošle sedmice upoznao javnost i apelovao na VIši sud da vodi računa i o Zakoniku o krivičnom postupku, koji kaže koliko treba da traje pritvor i koja je hitnost u takvim predmetima, i pored odredaba Ustava koji tretiraju istu materiju, i danas smo dobili saopštenje da se pretres protiv Đuričković Miloša, zakazan za sjutra, odlaže. Ta informacija nije imala obrazloženje. Što je najgore od svega", rekao je Piperović.

Ističe da je prosto nevjerovatno da u predmetu u kojem je određen pritvor postoji toliko inertnosti.

"Zato pitam Viši sud, a posebno predsjednika VIšeg suda, a posebno Vrhovni sud i Ministarstvo pravde - da li je realno da se od juna odlaže glavni pretres, bez ikakvog obrazloženja, a da je na jednom jedinom održanom u međuvremenu, sud potpuno ignorisao moj obrazloženi zahtjev za ukidanje pritvora", rekao je Piperović.

On ističe da u ovom slučaju njegovo obraćanje Ustavnom sudu ne bi imalo nikakvog smisla:

"Iz jednog razloga - taj isti Ustavni sud donio je, recimo, u predmetu Krstovića, odluku koja tretira osnovanost pritvora i vidjeli ste šta je sudbina te odluke. Niko je u Višem sudu nije tretirao. Predlažem da Boris Savić razgovara sa sudijom koji je zadužio predmet Đuričković Miloša i da ga zamoli, i traži od njega, da makar obavijesti odbranu o razlozima za odlaganje ovoliko mjeseci, ako već ne može da ga pita zašto neće da ukine pritvor. I prošli put sam rekao, ne bih se čudio da predmet bude ustupljen drugom sudiji, koji će ga zakazati na proljeće, dok se ne upozna sa njim, pa da Đuriković provede i treću godinu u pritvoru, a da se glavni pretres ne završi", rekao je Piperović.

Branilac cetinjskog škaljarca tvrdi da je to "skandal prve vrste" i da mu ostaje da se obrati pismeno ljudima koje je pomenuo u izjavi.

"Ali mislim da će ovakav javni apel imati više uticaja na iste. Ako postoji neka viša sila zbog koje ne mogu da sude, neka se i Boris Savić obrati javnosti i kaže zašto. Da naglasim, Đuričkovića terete za drogu od pet miliona eura. Ne zna se ni da li je kokain, heroin ili hašiš, jer je niko nije vidio, nikad nije nađena, nikome nije oduzeta", rekao je advokat.

Đuričković je uhapšen krajem maja 2020. godine i od tada je u pritvoru.

Bonus video: