Advokat: Martinović nije radila u Poreskoj upravi kad je formirana kriminalna organizacija

Održano ročište za kontrolu optužnice protiv bivše načelnice Poreske uprave područne jedinice Podgorica Stanislave Martinović i 22 okrivljenih

9220 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ročište za kontrolu optužnice protiv bivše načelnice Poreske uprave područne jedinice Podgorica Stanislave Martinović i 22 okrivljenih, zbog sumnje da su kao članovi kriminalne organizacije zloupotrebom ovlašćenja u privredi, pranjem novca i falsifikovanjem isprava oštetili državni budžet za nekoliko miliona eura, održano je danas u Višem sudu u Podgorici. Vanraspravnim vijećem je predsjedavao sudija Boris Savić.

Optuženi su za stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba ovlašćenja u privredi, pranje novca i falsifikovanje isprava.

Advokat Marko Radović, branilac okrivljene Martinović, vijeću je ukazao na formalne nedostatke optužnice, jer je po njegovoj ocjeni, činjenični opis nejasan i nerazumljiv.

“Ono što je najgore, obrazloženje optužnice je šturo. Kuriozitet je to što od 247 stranica optužnice, obrazloženje je napisano na svega 47 stranica. Obrazloženje optužnice bi trebalo da bude šire, da bi sve bilo jasnije. Polazeći od navoda optužnice, a imajući u vidu odbranu okrivljene Martinović, ističem da ona nije radila u Poreskoj upravi 2013, 2014. i 2015. godine, kada je formirana kriminalna organizacija. Tužilaštvo je vodilo istragu za jedno krivio djelo, a zatim je proširilo optužnicu i okrivili je za pranje novca. Nije pribavljen nijedan dokaz za stvaranje kriminalne organizacije jer Martinović nije bila na čelu Poreske uprave. Što se tiče krivičnog djela pranje novca, tužilaštvo je napravilo suštinski previd jer je primijenilo zakon kojii ne može da se primijeni. Smatram da ova optužnica ne može da bude potvrđena. Vijeće treba da vrati tužilaštvu na dopunu istrage ili da donese rješenje kojim će se obustaviti postupak”, kazao je advokat Radović.

Okrivljena Stanislava Martinović je u obraćanju sudu istakla da niti je stvorila kriminalnu organizaciju, već da je sve radila po zakonu.

“Sva priča je da je povraćaj PDV-a krivično djelo. U Crnoj Gori ima više od 2.000 predmeta povraćaja PDV-a. Sve sam radila po zakonu”, kazala je ona.

Branioci okrivljenog Bojana Rašovića, advokati Mitar Mugoša i Dragoljub Petrović, predložili su vijeću da obustavi krivini postupak.

“Pita li se što zet u kući, bilo u crnogorskoj ili srpskoj, kako kome odgovara. Ne ništa. On je zet vlasnika 'Okova'. Eto tako da znate i drago mi je što sam vas nasmijao. Bojan Rašović je optužen da je izdao više lažnih avansnih računa i profaktura. Profaktura ne može biti lažna jer se ne može utvrditi ništa. Nema elemenata bića krivičnog djela zloupotreba ovlašćenja u privredi, pa predlažem da se obustavi krivični postupak.

Advokat Mugoša je kazao da u optužnici nema nijedne jedine riječi da je Rašović izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

“On je komercijalista, a ne šef komercijale u 'Okovu' i nije odgovorno lice. Da li je izdavanje avansnih računa krivično djelo. Nije. To isto i radi i sud kada ide da natoči gorivo na benzinsku pumpu za potrebe vozila. Ne nosi sudija svoj novac, već se dobije avansni račun”, naveo je kao primijer advokat Mugoša.

Advokat Novak Ražnatović, branilac okrivljenih poreskih inspektora Nevenke Đurović i Branislava Magdelinića, ukazao je na propuste u optužnici i istakao da nema dovoljno dokaza da su izvršili krivična djela. Predložio je da protiv njih obustavi krivični postupak.

“Zaista mi je nejasno kako tužilac navodi da su okrivljeni vršenjem inspekcijskog nadzora na osnovu fiktivnih faktura prihvatajući PDV kredit donosili zapisnik o izvršenom inspekcijskom nadzoru koji su dostavljali nadređenom organu i koje je donosilo odluku o povraćaju PDV-a i da su time pomagali okrivljenim pravnim licima da stiču protivpravnu imovinsku korist. Tužilac gubi iz vida da okrivljeni kao poreski inspektori nisu bili u obavezi da kontrolišu da li je dostavljena faktura fiktivna – falsifikovana. To je bila obaveza vještaka”, kazao je Ražnatović.

Osim Stanislave Martinović, optuženi su i vlasnici i ovlašćeni zastupnici kompanija „PS gradnja“, „A-Cop“, „A-Cop MNE“ – Bojan, Dejan i Ivan Petričević, osnivač kompanije „Viner co“ iz Danilovgrada Saša Jokić, Dejan Lakić, bivša sekretarka Ministarstva finansija Marina Perović i savjetnik u Ministarstvu finansija Dragan Vujošević, rukovoditeljka odjeljenja za inspekcijski nadzor Poreske uprave u Podgorici Rajka Simonović, samostalni savjetnik Poreske uprave Aleksandar Radulović, poreski inspektori Nevenka Đurović, Branislav Magdelinić, Milijana Radonjić i Slavojka Savić, osnivač i izvršni direktor preduzeća ,,Braća Kolić“ i ,,Migi“ iz Bijelog Polja Refad Kolić, ovlašćeni zastupnik kompanije ,,Trend trade“ iz Podgorice Dragan Kovačević, odgovorno lice podgoričke kompanije ,,Okov“ Bojan Rašović, ovlašćeni zastupnik kompanije ,,Sedam-ing“ Mlađen Anđelić, ovlašćeni zastupnik kompanije ,,MK Company“, Aleksandar Milekovski, Milo Jaredić, Sonja Ivanović, Miloš Vukotić i Nikola Pavićević.

Bonus video: