"Da sam htjela, svog bih te iscijepala"

Maloljetnik, koji je u vrijeme izvršenja ovog djela imao 9 godina, ispričao je da je te večeri tata došao sa puta i donio hranu, a da je majka umjesto da postavi jelo, kazala: “Neka ti postave k...e sa kojima si bio svu noć”

20931 pregleda 8 komentar(a)
Danojla Joksimović sa braniocem ispred sud, Foto: Jadranka Ćetković
Danojla Joksimović sa braniocem ispred sud, Foto: Jadranka Ćetković

Majka je tatu ubola nožem s leđa, dok je on pokušavao da izađe kroz kaubojska vrata iz kuhinje, to je juče kazao maloljetni Đ. R.

Jedanaestogodišnjak je to ispričao juče u Višem sudu, u posebnoj prostoriji i u prisustvu psihološkinje Ane Golubović Popović, u nastavku suđenja Danojli Joksimović (51) iz Berana, koja odgovara zbog pokušaja ubistva supruga Mirka Radovanića (55), kojem se u istom postupku sudi zbog nasilja u porodici.

Prema navodima optužnice, Joksimovićeva je 16. januara 2020. godine, u porodičnoj kući u mjestu Donja Ržanica kod Berana, pokušala da ubije Radovanića, nanijevši mu nožem dužine 20 centimetara ubodnu ranu na lijevoj bočnoj strani grudnog koša - laku tjelesnu povredu.

To je ponovljeno suđenje nakon što je Apelacioni sud ukinuo presudu kojom je Joksimovićeva osuđena na dvije godine, a Radovanić na tri mjeseca zatvora.

Danojla je ranije tvrdila da je supruga povrijedila u samoodbrani.

U prošlom postupku koji je oboren pred Apelacionim sudom branila se da se on “malo bocnuo na nož dok se okretao prema njoj”, a na glavnom pretresu “da ga je malo udarila nožem, nakon što je davio i vukao za kosu”...

Međutim, njihov zajednički sin bio je izričit da “tata ni u jednom momentu nju nije udarao niti davio, već da je jedino, nakon što ga je ubola nožem s leđa, obrglio i spustio na pod da provjeri gdje krije nož.

Maloljetnik, koji je u vrijeme izvršenja ovog djela imao 9 godina, ispričao je da je te večeri tata došao sa puta i donio hranu, a da je majka umjesto da postavi jelo, kazala: “Neka ti postave k...e sa kojima si bio svu noć”.

”On je izvadio novac koji je zaradio i pokazao joj, i sam postavio jelo i pozvao me da jedemo, a ona je u jednom trenutku uzela nož i stavila ga za pojas i sjela kraj mene. Ponovo ga je provocirala, na šta je on rekao - ‘Pusti se toga’. Majka ga je tada uhvatila za glavu i ogrebala po licu, a tata je rekao: ‘Mak’ se tamo budalo jedna, vidiš da sam umoran’. Kada je krenuo prema izlazu iz kuhinje, na kaubojska vrata, majka je izvadila nož i ubola ga u predjelu leđa, i tata je pao preko fotelje, a krv je krenula da šiklja na sve strane. Majka je krenula da bježi, a tata je uhvatio preko struka, obgrlio i spustio na pod i krenuo da traži nož”, ispričao je maloljetni sin.

Kada je u kuću ušla očeva sestra od strica Olivera Radovanić, nastavio je Đ. R., otac joj se požalio da ga je majka ubola nožem, a majka joj je kazala:” Kuku meni šta ja uradih, zovi hitnu”.

Danojla Joksimović je kazala da je sin nagovoren da laže, zbog čega je dobila opomenu suda, a nakon što je te riječi sudija Dragan Mrdak unosio u zapisnik, kazala je: “Jeste tako”.

Dječak je ispričao je da je majka jednom, nakon ovog događaja, rekla ocu: “Da sam htjela, svog bih te iscijepala”, na šta je on samo ćutao i odmakao se.

Objasnio je da tata nikada nije tukao majku, pa ni tog dana, i da nije tačno da je on prilazio tati i vukao ga od majke, jedino se zaplakao kada je vidio tatu svog krvavog.

Vještak medicinske struke dr Nemanja Radojević je u osnovnom nalazu utvrdio da je na osnovu medicinske dokumentacije moguće da je Radovanić povrijeđen u trenuktu kada su oboje bili okrenuti licem u lice. Međutim, na jučerašnjem pretresu, na osnovu iskaza sa rekonstrukcije, kazao je da je nemoguće da se događaj odigrao na način kako je to Danojla predstavila - da se on praktično ubo na nož. Kao moguć ocijenio je iskaz Radovanića - “da je u trenutku ranjavanja nožem on bio okrenut leđima”.

Što se tiče modrica na desnoj strani vrata Danojle, vještak je kazao da je moguće da su nastale “kao posljedica stezanja vrata šakom”: “Imajući u vidu anatomsku strukturu vrata i okolnosti da na lijevoj strani nisu opisane povrede dušnika ni grkljana, niti se prilikom pregleda ona žalila na tegobe sa disanjem, ove povrede nisu dovele do prekida disajnog puta, koje bi dovelo do kvalitativnog i kvantitativnog poremećaja stanja svijesti”, kazao je vještak.

Napomenuo je da osim što se to ne navodi u medicinskoj dokumentaciji, ona u istrazi nijednom nije pomenula da je “gubila svijest i bila ošamućena”, navodeći da povrede ne postoje sa desne strane vrata.

Joksimovićeva je ranije ispričala da je Radovanić tog dana vukao 3-4 metra za kosu, i da je vještine obaranja protivnika u boksu, kao bivši višestruki prvak stare Jugoslavije, iskoristio dok je tukao pred sinom, da je više puta udarao, davio, udarao glavom od patos, a da je spasio sin...

Suđenje se nastavlja 6. decembra.

Vještak je na jučerašnjem pretresu, na osnovu iskaza sa rekonstrukcije, kazao da je nemoguće da se događaj odigrao na način kako je to Danojla predstavila - da se njen suprug praktično sam ubo na nož. Kao moguć ocijenio je iskaz Radovanića - ‘da je u trenutku ranjavanja nožem on bio okrenut leđima’”...

Prema optužnici, Joksimovićeva je 16. januara 2020. godine, u porodičnoj kući pokušala da ubije Radovanića, nanijevši mu laku tjelesnu povredu nožem dužine 20 centimetara

Bonus video: