Krstovići oslobođeni optužbi za šverc kokaina

Ukinut im je pritvor i odmah će biti pušteni na slobodu

55445 pregleda 166 komentar(a)
Budimir Krstović (arhiva), Foto: Luka Zeković
Budimir Krstović (arhiva), Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.11.2022. 14:47h

Budimir Krstović i njegova kćerka Marina Krstović, oslobođeni su od optužbe da su švercovali 1.206 kilograma kokaina. Prvostepenu presudu juče je u sudnici Višeg suda u Podgorici izrekla sudija Vesna Kovačević.

Odmah nakon izgovorenih riječi sudije da se Krstovići oslobađaju i da se odmah moraju pustiti na slobodu, prepunom sudnicom se prolomio gromoglasan aplauz, propraćeno usklicima oduševljenja. Nakon što je sudija završila čitanje obrazloženja, Budmir Krstović se obratio riječima; „Hvala Vam sudija“.

“Tužilaštvo nije pružilo nijedan dokaz da su optuženi nabavili kokain od NN lica kako je to navedeno u optužnici. U tom pravcu nije predložen ni jedan dokaz od strane ovlašćenog tužioca, niti je na glavnom pretresu od svih dokaza koje je sud pribavio i proveo utvrdio prednju okolnost. Jedini što je sa sigurnošću utvrđeno je da su optuženi naručili banana od firme "COEXFRUIT S.A. iz Ekvadora vlasništvo Karlosa Falkezija. Sudu nije jasno na osnovu čega je tužilaštvo izvelo zaključak da je kokain utovaren baš u luci Bolivar obzirom na iskaz predstavnika MSC kompanije koja obezbjeđuje kontejnere za prevoz robe. Ovaj svjedok je pred sudom kazao da se utovar robe u kontejnere vrši na plantažama dobavljača, u konkretnom slučaju Karlosa Falkezija a zatim da vozač od neke logističke kompanije koju unajmi dobavljač prevozi kontejner od plantaža do luke u Ekvadoru. Sudu je nejasno kako je tužilaštvo utvrdilo da je kokain utovaren baš u luci jer u tom pravcu nije pružen ni jedan dokaz”, kazala je sudija Vesna Kovačević u obrazloženju presude.

Dodala je da na osnovu dokaza zaključila da je kontejneru prije pregleda robe od strane jedinice za antinarskotike u Ekvadoru moglo pristupiti više osoba - dobavljač, osobe koja utovaraju robu u kontejner, vozač koji prevozi kontejner

„Kokain se mogao utovariti i na planatažama gde se vrši utovar banana i na putu od plantaža do luke u Ekvadoru ili neposredno negdje u blizini same luke ali prije provjere kontejnera od strane nadležnih organa. Ono što je sigurno utvrđeno jeste da upravo optuženi nemaju pristup kontejneru i da ne mogu da kontrolišu utovar robe u Ekvadoru, odnosno ne mogu da kontrolišu kontejner do dolaska u njihovom magacinu”, navela je sudija i nastavila.

„Sud nema nesumnjivih dokaza da su optuženi nabavili kokain od NN lica kako je to navedeno u optužnici. Optužnicom SDT-a se stavlja na teret da su Krstovići tokom jula i avgusta 2021. godine u Ekvadoru nabavili i dana 26. 08. 2021., radi dalje prodaje držali u svom magacinu u selu Mojanovići u Podgorici 1206,254 kilogama kokaina. Na način što su prilikom kupovine banana od firme iz Ekvadora, od za sada NN lica nabavili 1206,037 kilograma kokaina zapakovane u 48 paketa u kojima se nalazilo 1205 pakovanja oblika kvadra. Proizilazi da su optuženi držali u svom magacinu 1206,253 kilograma kokaina, a prethodno nabavili iz Ekvadora od za sada NN lica 1206,037 kilograma kokaina. Što znai da su optuženi nabavili manje droge kokaina od NN lica iz Ekvadora nego što su prema optužnici držali u svom magacinu. Imajući ovo u vidu, sud nema zakonsku mogućnost da izmijeni činjenični opis radnje izvršenja krivičnog djela opisane u optužnom aktu i to dodavanjem veće kriminalne aktivnosti jer bi time došlo do prekoraenja optužbe na štetu okrivljenih“, kazala je sudija .

Dodala je da je tužilac kao dokaz u pravcu utvrđivanja nabavke kokaina naveo komunikaciju između Marine Krstović i Karlosa Falkezea, od kojeg je, prema opužnici, naručila banane.

„Nije sporno da postoje navedene komunikacije ali je sporna njihova sadržina, način kako to ovlašćeni tužilac predstavlja. Prvobitno je bila sporna poruka koju je optužena Marina Krstović poslala 23. jula 2021., sadržne: „Izgleda da će u 29. nedelji brod zaobići Luku Bolivar, kako su mi rekli iz MSC Srbija, očekuju tamo nevolje“. Međutim, kako je prevedena od sudskog tumača za španski jezik napisana je na engleskom jeziku, to je tokm glavnog pretresa novom naredbom suda određeno prevođenje od sudskog tumača za engleski jezik. Utvrđeno je da su riječi „očekuju tamo nevolje“ pogrešno prevedene i da se u tekstu ne pominju nigdje nevolje već naziv luke. Nadalje analizirajući komunikaciju sa Karlosom Falkezijem iz koje zaista proizilazi da je 22. 07. 2021., optužena Marina Krstović poslala poruku „molim te pazi na kvalitet“, i stav tužioca da se ove poruke odnose na drogu kokain, sud je cijenio novo prevođenje po naredbi suda kojim je određeno prevođenje komunikacije između Karlosa Falkezea i Marine Krstović. Iz komunikacije se može zaključiti da optužena Marina upozorava Karlosa Falkezea na kvalitet banana, da mu govori da je Budo ljut što plaća takvo voće i da neće da kupi voće koje nije premium kvaliteta. Optužena opominje dobavljača banana Karlosa Falkezija da pazi na kvalitet i to za robu koja je i ranije naručivana i pristizala od navedemog dobavljača. Po mišljenju suda sve ukazuje da poruke „molim te pazi na kvalitet“, opominje Falkezija da pazi na kvalitet bananna a ne da pazi na kvalitet kokaina. Ostaje nejasno da li su optuženi kokain nabavili od NN lica od Karlosa Falkezija. Kada se to dovede u vezu sa optužnicom, za koju se sud apslutno vezan, jasno je da je ona u suprotnosti sa dokazima na koje se tužilacc poziva, jer je u optužnici navedeno da su optuženi od NN lica nabavili kokain a od Karlosa Falkezija samo bananu“, kazala je sudija u obrazloženju prvostepenu oslobađajuće presude.

Više državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Budimira i Marine Krstović 23. decembra prošle godine. Oni su uhapšeni nakon što je policija u zetskom selu Mojanovići, nadomak Podgorice, 24. avgusta 2021. pronašla i zaplijenila više od tonu kokaina. Tokom suđenja su negirali krivicu.

Advokat: Krstovići su nevini

Advokat Đukanović je posebno naglasio da je porodica Krstović "pretrpjela golgotu" za nešto više od 15 mjeseci, koliko su bili u pritvoru.

“Današnja presuda glasi upravo onako kako treba, to jest da su naši branjenici oslobođeni optužbe. To je odbrana od prvog do zadnjeg dana tvrdila, da su nevini. Ovdje je poenta priče izgovoriti i reći da se radi o potpuno nevinim ljudima. Pravite razliku kada izgovarate 'nema dokaza' i da je neko 'nevin'. Obrazloženje sudije Kovačević je hrabro, jasno i glasno. U njemu je rekla sve ono što se propustilo u istrazi i da je tužilaštvo to odradilo do optužnice ne bi došlo. Porodica Krstović će sigurno pokrenuti sve postupke za naknadu štete. Jer vjerujte, i u moralnom i u materijalnom i u bilo kojem smislu, ova porodica je za ovih 15 mjeseci pretrpjela golgotu, kazao je Đukanović.

Političari da se vrate u Skupštinu i da ne komentarišu odluke suda

Advokatica Bojana Franović je novinarima izjavila da je ovaj sudski pretres poruka za policiju i tužilaštvo kako istraga treba da se radi i da im je to sudija Vesna Kovačević pokazala na glavnom pretresu.

„Mislim da je vrijeme da se svi malo uozbilje, da se drže svoga posla i da ne komentarišemo ono što ne znamo da radimo. Najbolja poruka za političare je danas da se vrate u Skupštinu i da rješe političku krizu u zemlji, da urade što je do njih, a da nas puste da radimo svoj posao. Da ne komentarišu odluke suda, dok ne postanu pravosnažne, nećemo ih ni mi mnogo komentarisati, osim u okviru svojih ovlašćenja”, poručila je Franović.

Bonus video: